Văzută tot mai des favorită, Simona rămâne cu picioarele pe pământ: "Nu mă uit la tablou, iau totul pas cu pas".

Adrian Țoca | 30 mai 2014

Sunt patru săli de conferințe la Roland Garros, și până și felul în care sunt repartizați jucătorii spune multe despre interesul din jurul lor. După ambele ei meciuri de la Paris, Simona a primit sala cea mare.

Roland Garros este oferit de

E seară la Paris, s-au cam terminat toate meciurile, iar pe culoarele centrului de presă s-a făcut ceva mai liniște. Unul sau doi jucători mai zăbovesc pe canapele, iar staff-ul care coordonează relația sportivilor cu media apucă să-și tragă sufletul. Pe monitorul pe care apare programul conferințelor de presă mai sunt puține nume, dar unul singur ne interesează în cel mai înalt grad. “Simona Halep in 6 minutes”, apare textul. Apoi se schimbă în “Simona Halep – soon”. Apoi “Vocea”, cum numesc jurnaliștii persoana care face anunțurile în difuzoare, se face auzită: “Simona Halep is now on her way to the Main Interview Room”. Sunt patru săli de conferințe la Roland Garros, și până și felul în care sunt repartizați jucătorii spune multe despre interesul din jurul lor. Am văzut de multe ori favoriți trimiși în sălile 2-4, care-s mai mici. Granzii primesc mereu Main Room-ul, în care, de regulă, n-ai loc să arunci un ac la Federer, Nadal și restul. După ambele ei meciuri de la Paris, Simona a primit sala cea mare.

Românca intră discutând cu oficialul turneului, apoi afișează un zâmbet molipsitor. Au venit și jurnaliști recunoscuți în lumea tenisului, de la Sports Illustrated sau Wall Street Journal. Simona vorbește mult mai relaxată acum în engleză, aproape fluent, progresul e aproape la fel de rapid și de remarcabil precum cel din clasament. Își păstrează mereu echilibrul, nu se lasă niciodată furată de val și nici de tentația de a se bucura un pic prea mult. E atât de ușor să-ți pierzi un pic capul la vârsta ei și să te gândești că ești pe patru în lume, vorbești de la un microfon unor oameni care sunt interesați de ce ai de spus, ca să transmită altor oameni, mulți oameni, ce abia așteaptă acasă să primească noutățile. Și totuși, Simona e incredibil de balansată și de ancorată în realitate. Capacitatea ei de a-și păstra picioarele pe pământ e una dintre cele mai impresionante calități, iar străinii se conving și ei, în număr tot mai mare, de asta. Își dă un pic voie să se bucure – “I have to enjoy this, it’s the best moment of my life”, dar revine imediat – “Iau fiecare meci în parte, nu pot să mă gândesc acum la finale sau lucruri de genul acesta”.

Dar oamenii vorbesc deja și e tot mai greu să ignori zumzetul opiniei publice, să te prefaci că el nu există. Oamenii își fac calcule, aproape toată lumea o dă favorită pe jumătatea ei de tablou, pe site-uri mari de afară se vorbește deja despre “sfertul de finală blockbuster Halep – Ivanovic”, se exprimă chiar regrete că se întâlnesc așa de devreme. Mats Wilander e ultimul analist care o cotează cu șanse la finală, iar ceva mai devreme, jurnaliștii britanici își scoteau pălăria și transmiteau felicitările lor lui Watson pentru că a jucat atât de bine contra unui adversar atât de puternic și cu un viitor atât de luminos. Nici site-ul oficial nu face notă discordantă.

Simona încearcă să se țină departe, și bine face: “Nu mă uit niciodată pe tablou dincolo de turul următor, e prima oară când ajung în turul 3 aici, la urma urmei! Nu pot să mă gândesc la finale acum. Fiecare meci în parte e dificil, dacă sunt locul 4 acum nu înseamnă că o să câștig toate meciurile. Toate sunt greu de abordat, e greu să îmi stăpânesc de fiecare dată emoțiile și să fiu mereu 100 la 100. Dar am și avantajul că acum sunt favorită și adversarele intră acum mai cu teamă, așa cum intram și eu înainte. Le înțeleg, știu cum e. Pe de altă parte, sunt și motivate să bată o jucătoare clasată în frunte, știu din proprie experiență. Sunt avantaje și dezavantaje să fii în top. Am încredere în mine sunt pregătită să merg mai departe, dar vom vedea ce va fi, iau lucrurile meci cu meci”.

Paranteză. Probabil că pentru un om din afara tenisului partea cu „nu mă uit la tablou” sună greu de crezut, ca o frază de complezență. Dar jucătorii învață, pe măsura trecerii timpului, că e mult mai sănătos să nu-și facă niciodată griji vizavi de lucruri pe care nu le pot controla și să nu își piardă timpul cu calcule inutile despre „ce-ar fi, dacă ar fi”. Expresia „iau totul meci cu meci”, repetată la fel de obsedant prin conferințe precum clasicul „you know” o fi seacă, dar e adevărată. Nu poți câștiga mai mult de un meci odată și da, întotdeauna următorul meci e cel mai greu.

Însă Simona admite că simte un pic de apăsare. E pregătită însă pentru rigorile unui turneu lung, solicitant. E bine și fizic. “Da, e ceva presiune pe mine, dar tot ce vreau eu e să stau concentrată pe fiecare meci, pentru că fiecare în parte e dificil. E un turneu greu, solicitant, și trebuie să joc la nivel maxim. Așteptările mele sunt că fiecare meci în parte va fi foarte greu. Mă simt bine fizic, din acest punct de vedere sunt la potențial maxim. De aceea m-am și oprit la Roma, ca să fiu pregătită să joc aici. Am avut două meciuri bune deja. Setul doi a fost un pic mai dificil azi, am fost un pic nervoasă pe final. Dar am servit bine și totul a fost în regulă”.

O întreb despre Torro Flor, și, deși nu a jucat niciodată cu puternica iberică, deși abia a venit de pe teren, Simona are deja brief-ul făcut. Știe punctele forte ale următoarei adversare. Știe și planul. Va trebui să servească bine și să se țină departe de dreapta ei. “Va fi un meci interesant, greu, pentru că ea joacă de oriunde cu dreapta, e foarte agresivă. Voi încerca să deschid terenul, ca să pot să joc pe reverul ei mai mult. Mă aștept la un meci dificil, dar am încredere în mine și o să lupt pentru șansele mele. Sper să servesc bine, să mă mișc bine și să-mi fac jocul meu”.

Simona are un gând bun și pentru cei de acasă: “Le mulțumesc foarte mult celor care mă susțin, la meciuri vin foarte mulți peste tot, nu mă așteptam să vină așa de mulți, dar ei mă susțin și când joc mai prost, când s-a mai întâmplat în unele turnee, chiar și la Madrid. Sunt oameni deosebiți, le mulțumesc mult și sper să mă susțină și când va fi mai greu”.

Simo la CNN

Open Court este o emisiune dedicată tenisului la CNN, la care, de-a lungul timpului, au fost difuzate materiale cu toate starurile consacrate ale sportului. Nu e atât o emisiune revelatoare, cât de prestigiu. Simona Halep a ajuns și ea în atenția jurnaliștilor de la CNN.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi