US Open, ziua a patra, tot ce e de știut. Clasic Lleyton, clasic Bernie și frumusețea meciurilor de cinci seturi. Plus falsele alarme de choke-uri

Adrian Țoca | 4 septembrie 2015

Lleyton Hewitt s-a despărțit de US Open, turneul pe care l-a câștigat în 2001, cum altfel decât cu un thriller de cinci seturi. Un final frumos al unei zile în care s-a pus din nou problema dacă n-ar fi mai potrivită renunțarea la sistemul 3 din 5 la Slamuri. Bernie Tomic și Petra Cetkovska au fost eroii zilei

Tema zilei de ieri a fost emoția. Cuvântul cheie al zilei de joi a fost revenirea. Când îl ai pe tablou pe Lleyton Hewitt, trebuie să iei în calcul un meci de cinci seturi, la pachet cu o recuperare spectaculoasă; specialitatea casei la Rusty. Din păcate, n-o să-l mai avem pe Hewitt pe prea multe tablouri, n-o să mai avem intensitatea, spiritul de luptă și tenacitatea acestuia. US Open a fost penultimul său Slam, campionul australian urmând să se retragă la anul, la Melbourne.

Meciul său final la New York a fost simbolic: o întâlnire în premieră cu Bernard Tomic, unul dintre tinerii care trebuie să-i ia locul. Cumva ciudat meciul, mai cu seamă că Lleyton (care lucrează pe post de mentor cu Nick Kyrgios) va prelua, cel mai probabil, echipa Australiei de Cupa Davis după retragere. O echipă din care Bernie e, la acest moment, exclus, în urma nenumăratelor pozne de care s-a ținut în ultimele luni. Tomic a pornit ca din pușcă și a fugit repede cu primele două seturi, dar Lleyton nu era gata să plece. Chiar și când a fost condus cu break în setul al treilea. Chiar și când Bernie a avut 5-3 în setul patru și a servit pentru meci. Colapsul lui Tomic a fost spectaculos și s-a prelungit până în decisiv, când Hewitt a făcut primul break-ul și a avut două mingi de meci la 5-3. Tomic le-a salvat riscând cu dezinvoltura care-l face enervant pentru unii și interesant pentru alții. Ultimele game-uri au fost grozave: deși chinuit de crampe și, la un punct, obligat să joace aproape de pe loc, Tomic a întors încă o dată meciul și i-a pus capăt după 3 ore și jumătate, cu un winner în lung. Un meci clasic pentru Hewitt, clasic pentru Tomic, clasic pentru Grandstand, o arenă obișnuită cu multe astfel de spectacole în cinci acte, dar care o să dispară, la rândul ei, curând din peisaj.

Meciul, o bătălie pe cinste între doi jucători cu temperamente cum nu s-ar putea mai diferite, a fost un bun argument de ce sistemul de 3 din 5 trebuie să rămână. Pe de altă parte, Jack Sock n-ar avea deloc aceeași părere. În urma meciului său a prins ceva momentum pe Twitter discuția despre formatul din turneele masculine. Sock conducea fără emoții meciul cu Bemelmans, câștigase clar primele două seturi, îl scăpase din mână pe al treilea, dar părea bine poziționat pentru victorie. În setul patru, Sock a înghețat pur și simplu după un serviciu, nemaiputând să se miște: crampe, insolație, epuizare. A avut nevoie de ajutor ca să se întindă pe jos, starea lui s-a deteriorat rapid și îngrijorător, iar de continuat meciul nu mai putea fi vorba, câtă vreme părea semi-conștient, iar imaginile cu el împachetat în gheață erau îngrijorătoare. Bemelmans trece în turul al treilea fără să merite neapărat acest rezultat; îl va întâlni acolo pe Wawrinka, cel care a trecut în trei tie-break-uri de coreeanul Chung. Retragerea lui Sock se adaugă pe o listă tot mai lungă: tot azi s-a retras și Istomin în fața lui Thiem, iar totalul retragerilor după patru zile de Open se ridică la 14, foarte aproape de recordul stabilit în 2011 tot la Flushing Meadows, cu 17 retrageri.

Pe de altă parte, sistemul de trei din cinci l-a avantajat pe Andy Murray, ajutându-l să rămână în turneu. Apatic și amorțit în primele două seturi, britanicul s-a văzut împins aproape de marginea prăpastiei de Adrian Mannarino. A revenit (al 8-lea meci întors în carieră de la 0-2 la seturi), dar un efort care ar putea să-l coste mai târziu în turneu: după două tururi, Murray a jucat deja nouă seturi. Posibilul său rival pentru semifinale, Roger Federer, nu are astfel de griji: contra lui Steve Darcis abia dacă a forțat, și tot a produs un tenis devastator. Federer, care de la Roma încoace nu a pierdut decât la doi oameni (Djokovic și Wawrinka), este într-o serie de 72 de servicii consecutive fără să-și piardă serviciul.

 

Superba Petra Cetkovska a scos-o pe Caroline în cel mai frumos meci al turneului

E ceva în aer cu meciurile de trei ore în turneul fetelor, dar dacă toate aceste meciuri lungi ar fi la fel de frumoase precum cel dintre Wozniacki și Cetkovska, atunci să tot fie astfel de maratoane. 

Cetkovska a câștigat cumva la fel ca Tomic. Amândoi sunt jucători cu ceva istorie nefastă la activ, au mai pierdut meciuri din poziții avantajoase, iar unor astfel de jucători li se atribuie uneori prea ușor eticheta de choker, adică pe românește un jucător care se sufocă sub presiunea resimțită atunci când trebuie să închidă meciul, sfârșind prin a pierde. Și Tomic, și Cetkovska au râs ultimii, demonstrându-ne încă o dată că trebuie să ne păstrăm concluziile pentru după ultimul punct; deși amândoi au trecut prin clipe grele aseară. Amândoi au pornit meciurile lor mai bine, au fost egalați, ba chiar au fost conduși și s-au văzut la un singur punct de înfrângere. Ar fi fost o înfrângere dureroasă pentru fiecare dintre ei. Amândoi au salvat mingi de meci și au reușit într-un final să învingă. 

Condusă cu 2-4 în primul set, Cetkovska a început să dea drumul la braț și să dicteze cu forehandul. A urmat o serie de vis, de șapte game-uri la rând, perioadă în care cehoaica n-a putut să greșească nici dacă și-ar fi propus. Când e eliberată, Cetkovska joacă un tenis superb, lovește foarte curat și sunt puține lovituri pe care să nu știe să le facă bine: forehandul e extraordinar, a făcut câteva volee excelente, scurte impecabile, poate să dea smash din toate pozițiile, servește suficient de solid și se apără bine. Nimic n-ar mai fi anunțat, la 6-4, 3-0, o eventuală scăpare pentru Wozniacki. La acel scor, Petra, o veterană ieșită din Top 100 din cauza accidentărilor, a făcut însă o dublă greșeală, urmată de un inside-out scăpat în out. Două puncte scăpate din senin, care i-au dat speranțe lui Woz. Petra a început să gândească prea mult, să se teamă de linia de sosire și-și mai piardă din luciditatea de până atunci. După un schimb de break-uri, Wozniacki a salvat eroic patru mingi de break la 2-4 în setul secund și de acolo a început să se cațere înapoi în meci. Când daneza a luat setul doi cu 7-5, ne-am gândit cu toții că meciul e gata, iar decisivul va fi o formalitate.

Nimic mai greșit. Cetkovska a depășit mini-criza și tot ea a început să-și facă rost de noi șanse de break. Dar s-a mers fantastic de solid de pe ambele servicii până în tiebreak. Nu fără dramă însă. La 4-5 și la 5-6, o Cetkovska încordată a avut de înfruntat patru mingi de meci, și pe toate le-a salvat atacând cu un curaj nebun. Caro n-a avut ce face, iar tiebreak-ul a prins-o dezlănțuită pe cehoaică, înapoi în transa din prima parte a meciului. Pentru Petra e abia a doua victorie pe un tablou principal în acest an. Ea și-a upgradat recordul vs Top 10 la un remarcabil 10-9 (4-6 vs Top 5), ceea ce spune câte ceva despre potențialul real al acestei jucătoare, care a terminat meciul cu 61 de lovituri direct câștigătoare! Patru dintre ele, spuneam, au venit la mingile de meci. 

Acum pe 149, Cetkovska avansează și va juca împotriva Flaviei Pennetta, în vreme ce tabloul feminin mai pierde, după Muguruza, o altă jucătoare de Top 10. Au mai rămas doar 3: Serena, Simona și Petra Kvitova. Wozniacki însă va părăsi Top 5, iar bilanțul ei la Slamuri în ultimii patru ani n-arată deloc bine: a trecut doar o dată de optimile de finală. 

Simona și Horia au câștigat la mixt. Iar o dronă a aterizat la meciul Monicăi

După ce a câștigat la simplu, Simona Halep s-a întors pe teren pentru primul ei meci de mixt, în echipă cu Horia Tecău. Într-un meci în care și Horia, și Simona s-au mișcat excelent, perechea română a câștigat în sub 50 de minute, 6-1, 6-2. Urmează un test cu o echipă ceva mai solidă, favoriții 8, Zimonjic/Goerges.

Veștile nu-s așa bune de la Monica Niculescu, învinsă de Flavia Pennetta în turul al doilea. Monica e, de regulă, incomodă pentru aproape orice jucătoare din WTA, dar ca orice naș, are și ea nașii ei. Sunt câteva fete care n-au nicio problemă cu stilul Monicăi și reușesc să-l contracareze cu destulă ușurință. Sam Stosur este un matchup infernal pentru Monica, iar Flavia Pennetta, un altul. Italianca luase ambele meciuri directe cu Niculescu pierzând un total de doar trei game-uri, iar trendul a continuat și acum. Moni a reușit să facă un pic lucrurile interesante pe finalul setului doi, salvând trei mingi de meci și recuperând până la 4-5, dar Flavia nu a mai clipit.

Meciul a fost oprit pe final de un incident care s-ar putea să se repete în viitorul nu foarte îndepărtat la turneele de tenis: o dronă neautorizată s-a prăpădit cu zgomot printre scaunele de pe Louis Armstrong, acolo unde partida a fost mutată. După verificări rapide, forțe de ordine detașate imediat și ceva panică printre spectatorii din rândurile apropiate, forțele de securitate au dat undă verde pentru continuarea meciului. De înțeles, nici jucătoarele nu au fost foarte relaxate. “M-am speriat un pic, e adevărat. Cu toate lucrurile care se întâmplă acum în lume, m-am gândit că dacă e o bombă. Asta a fost prima reacție, cred că normală”, a spus Flavia, care și-a păstrat cumpătul și a pus capăt meciului câteva minute mai târziu. Ce-i drept, italianca avea dreptate să fie panicată: oamenii de ordine au ezitat în a se apropia de dronă, iar obiectul a zăcut ceva minute înainte de a se lua o decizie.

Incidentul a dat repede turul lumii, iar organizatorii au dat un comunicat ca să asigure pe toată lumea că n-a fost nimic altceva decât un incident izolat, fără victime.

 

Pe perioada US Open, Podcastul Treizecizero e zilnic! Un format mai dinamic și mai alert. Ascultă aici episodul de joi:

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi