US Open după prima săptămână: ce a fost și ce urmează

Adrian Țoca | 1 septembrie 2014

Pentru români a mai rămas doar parcursul lui Horia Tecău. Horia și Jean Julien Rojer au în cont două victorii solide până acum, dar sunt pe un sector de tablou foarte dificil, cu Marrero/Verdasco următorii adversari și cu frații Bryan potențiali adversari în sferturi.

Preview-urile sunt făcute ca să fie aruncate la coș: realitatea de pe teren contrazice de cele mai multe ori indicațiile date de tablou. “De aia jucăm tenis, ca să vedem cine pe cine bate; altfel, victoriile ar fi împărțite de la tragerea la sorți”, spune Brad Gilbert. Iar nebunia de pe tabloul feminin îl confirmă. Să vedem cum stau lucrurile înainte de săptămâna a doua a US Open.

Turneul feminin

Ce a fost

O ploaie de surprize. Până duminică seara, inclusiv, opt dintre jucătoarele din Top 10 au părăsit turneul, ceea ce face din US Open o raritate statistică și oferă șansa unor nume fără cotă să obțină rezultate definitorii pentru restul carierei.

Balul l-a început Agnieszka Radwanska, eliminată în turul 2 de Shuai Peng. Anterior, picaseră Cibulkova și Muguruza, ambele trimise acasă încă din primul meci. Treptat, tabloul a început să cearnă din multitudinea de jucătoare enumerate printre favorite la startul turneului. Ana Ivanovic a căzut și ea din turul 2, eliminată de Pliskova, la fel ca și Stosur, scoasă de Kanepi.
Runda a treia a avut un impact și mai mare. Simona Halep a fost, din păcate, jucătoarea cu cel mai bun clasament dintre cele eliminate, învinsă în două seturi de surpriza Lucic Baroni. Petra Kvitova, favorita 3, a urmat-o, campioana de la Wimbledon continuând rezultatele foarte proaste la New York. Aleksandra Krunic, și ea venită din calificări, a eliminat-o. Angelique Kerber, scoasă de Bencic și Venus Williams, învinsă de Errani, au ieșit din turneu la câteva minute de Simona, completând un sfert de oră fatidic.

Turul patru a însemnat finalul aventurii și pentru Maria Sharapova, cea care ar fi trebuit să fie principala beneficiară a curățeniei de pe partea inferioară a tabloului. Campioana de la Roland Garros continuă însă trendul ultimilor ani, când n-a reușit decât cu mici excepții să păstreze ritmul ridicat din prima parte a sezonului și pe bucățile de iarbă și hard. Sharapova a pierdut cu Caroline Wozniacki, fostul lider mondial reușind astfel una dintre cele mai importante victorii ale sale din ultimii ani și reconfirmându-și revenirea la formă.

Pe aceeași parte de tablou, Belinda Bencic a eliminat o a doua jucătoare de Top 10 în tot atâtea meciuri, învingând-o duminică noaptea pe Jelena Jankovic.

Ce urmează

Azi se joacă optimile de pe partea superioară a tabloului, acolo unde le regăsim pe cele două jucătoare de Top 10 încă în cursă, Serena și Bouchard.

Programul optimilor/sferturilor

Serena Williams/Kaia Kanepi – Flavia Pennetta
Aleksandra Krunic/Victoria Azarenka – Eugenie Bouchard/Ekaterina Makarova

Belinda Bencic – Shuai Peng
Caroline Wozniacki – Sara Errani

Cum stau favoritele/Cine are prima șansă acum

Cu opt din primele zece eliminate, e simplu de răspuns la prima parte a întrebării: catastrofal. Pe de altă parte, jucătoarea de forma căreia depinde, practic, orice discuție vizavi de trofeu, Serena Williams, e în continuare în turneu și nu pare să plece nicăieri prea curând. Așa că e încă prematur să proclamăm un outsider drept noul favorit. Forma Serenei a fost foarte solidă până acum și nici următoarele două adversare nu ar trebui s-o încurce, Williams având un head-to-head cumulat de 8-0 împotriva trio-ului Kanepi/Pennetta/Dellaqua.

Pe sub radar merge Vika Azarenka, finalista ultimelor două ediții legând pentru prima oară în acest sezon trei victorii consecutive. Vestea bună pentru fanii Vikăi e că bielorusa a crescut de la un meci la altul și mai are mult spațiu de îmbunătățit. Eugenie Bouchard, care e într-o cursă cu ea însăși ca să atingă semifinalele la al patrulea Slam consecutiv, are un meci complicat cu Ekaterina Makarova, care a mai bătut-o în trecut pe Genie. De traseul lui Bouchard depinde și locul din clasament al Simonei Halep de lunea viitoare: locul 3, dacă Eugenie face un pas în plus față de Wimbledon și câștigă trofeul, sau rămâne pe locul 2, în caz contrar.

Jumătatea inferioară este o oportunitate uriașă pentru fiecare dintre cele patru rămase. După ce a învins-o pe Venus într-un meci dramatic, Sara Errani a oprit-o și pe Lucic-Baroni și iat-o ajunsă încă o dată departe într-un Slam care nu-i pe zgură. Dar Caroline Wozniacki, fostă finalistă aici, joacă tenisul ei cel mai bun din ultimii câțiva ani și este pe cale să-și facă reintrarea în Top 10.

Bencic și Peng sunt adevăratele revelații ale turneului, pentru că nu s-au limitat la o singură surpriză, ci au confirmat-o ulterior. Va fi un sfert complet imprevizibil, care va produce o semifinalistă în premieră: fie chinezoaica de 28 de ani, care a mai avut momente de tenis bun în trecut, dar nu s-a ridicat niciodată la un nivel atât de înalt, sau elvețianca de 17, al cărei salt calitativ spectaculos o anunță deja în elita tenisului feminin pentru mulți ani de acum înainte, afirmație făcută și de Simona Halep după meciul lor direct de la Wimbledon.

Turneul masculin

Ce a fost

Comparativ cu WTA, turneul masculin a fost mult mai sărac în surprize, păstrând un aer de predictibilitate. Până și cele câteva eliminări ale capilor de serie se încadrează tot la categoria pierderi asumate: că Fognini, Gulbis sau Verdasco nu confirmă nu mai miră pe nimeni, iar John Isner a avut ghinionul să dea iar peste coșmarul său anual de la US Open, același jucător care l-a eliminat trei ani la rând, Philipp Kohlschreiber. Alte mici tentative de răzvrătire, puse la cale de nume proaspete, precum Nick Kyrgios, de promisiuni mai vechi, precum David Goffin, sau de surprize din altă generație, precum Victor Estrella-Burgos, au fost stinse până în optimi, așa că singurul nume cu adevărat proaspăt din turul patru este cel al lui Dominic Thiem. Austriacul este la prima apariție în săptămâna a doua la un Slam, asta datorită unei reveniri de la 0-2 la seturi cu Gulbis, plus o victorie solidă cu Feliciano Lopez.

Singurul jucător din Top 10 deja trimis să-și facă bagajele este David Ferrer, dar și aici e greu de spus că e o surpriză de proporții: Ferru alternează anul acesta parcursurile lungi cu eliminările timpurii (finală Cincy – turul 3 US Open).

Partea plină a paharului? Urmează o săptămână cu multe ciocniri între granzi, ceea ce ar trebui să contrabalanseze numărul relativ mic de meciuri notabile de până acum.

Ce urmează

Azi se joacă optimile de pe partea superioară a tabloului, inclusiv cel mai tare meci al acestei faze, Tsonga – Murray. Djokovic și Wawrinka vor avea cele mai grele meciuri de până acum. Partea de jos a tabloului oferă oportunități la semifinale pentru mulți jucători cu foame de un astfel de rezultat: dacă Dimitrov și Thiem sunt reprezentanții noului, grupul format de Berdych, Cilic, Simon sau Monfils fac parte din generația asuprită de dominația Big Four și orice astfel de șansă nu trebuie ratată.

Programul optimilor:

Novak Djokovic – Philipp Kohlschreiber
Jo-Wilfried Tsonga – Andy Murray

Stanislas Wawrinka – Tommy Robredo
Kei Nishikori – Milos Raonic

Tomas Berdych – Dominic Thiem
Marin Cilic – Gilles Simon

Grigor Dimitrov – Gael Monfils
Robert Bautista-Agut – Roger Federer

Cum stau favoriții/Cine are prima șansă acum

În picioare. Favoriții sunt status-quo, nimic din ce s-a întâmplat în prima săptămână nu schimbă cu ceva previziunile anterioare: Djokovic și Federer sunt în continuare numele așteptate în finală. Dacă Djokovic aproape că nu a fost testat în primele meciuri, ceea ce poate fi cu dus-întors, Federer a mai fost întins un pic de tripleta Matosevic – Groth – Granollers, în trei meciuri cu destule momente de tenis deschis, spectaculos. Ceea ce iar poate fi cu dus-întors, pentru că niciunul dintre cei enumerați nu i-a servit lui Federer o defensivă nici măcar comparabilă cu ce poate produce Djokovic. Vestea bună pentru Djokovic e că sârbul pare să fie mult mai fit, de data asta, și s-a scuturuat repede de amorțeala arătată în Canada și la Cincy. Vestea bună pentru Federer e că și-a păstrat prospețimea și disponibilitatea la efort. Dovadă stau, de exemplu, sprinturile convingătoare după scurtele puse de Granollers, meci în care, după ce a pierdut primul set din turneu, Federer a venit cu un răspuns neașteptat de agresiv, ca și cum ar fi vrut să răzbune și să plătească setul pierdut.
Pentru fiecare urmează potențiale capcane până în finală: Djokovic, cu învingătorul dintre Tsonga/Murray, poate Wawrinka, poate o revanșă cu Robredo. Federer o să aibă de alergat și cu Bautista-Agut, iar oricare dintre Dimitrov și Monfils o să-l solicite măcar din punct de vedere fizic. Iar clasica amenințare (pentru elvețian) Berdych planează în perspectiva semifinalei.

Pentru români a mai rămas doar parcursul lui Horia Tecău. Horia și Jean Julien Rojer au în cont două victorii solide până acum, dar sunt pe un sector de tablou foarte dificil, cu Marrero/Verdasco următorii adversari și cu frații Bryan, încă fără vreun Slam în acest an, potențiali adversari în sferturi.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi