Una dintre acele zile în care nimic nu merge. Irina se oprește în optimi la Roland Garros, dar vremea ei va veni

Camelia Butuligă | 29 mai 2016

Irina Begu a pierdut cu Shelby Rogers în optimi la Paris, 6-3, 6-4. Irina încheie astfel cel mai bun sezon de zgură al carierei, cu sferturi la Madrid, semifinală la Roma și optimi la Roland Garros, parcurs care o apropie de intrarea în Top 20.

Sub un cer mohorât și pe un teren îngreunat de umiditate, Irina Begu nu a mai reușit să se conecteze la meciul din optimi contra americancei Shelby Rogers, pierzând cu 6-3, 6-4. Rogers confirmă astfel victoria din meciul anterior contra Kvitovei, scoțând încă un cap de serie. Va juca în sferturi cu Garbine Muguruza, care a trecut azi de Svetlana Kuznetsova.

Drumul de la extaz la agonie e destul de scurt în tenis. Irina n-a reușit să găsească cel mai bun tenis al ei în acest meci, înotând împotriva curentului de la început până la sfârșit. Shelby a dominat majoritatea schimburilor cu lovituri agresive și adânci și cu un serviciu solid. Irina a fost împinsă în spate și a făcut mai multe greșeli neforțate (24) față de adversara ei (19) și mai puține lovituri direct câștigătoare (9 față de 11).

Primul set a curs într-o singură direcție, Shelby reușind două breakuri, unul în game-ul al treilea, al doilea chiar la sfârșit, ambele făcute la prima șansă. Irina nu a avut niciun break point în acest set. În setul doi, Irina  și-a ridicat nivelul și a început cu un break, dar în următorul game Shelby a contraatacat, obținând două șanse de break, nefructificate însă. Presiunea pe serviciul său a continuat, Irina pierzând game-ul de la 2-1. La sfârșitul meciului, statistica cu cea mai mare diferență a fost a punctelor câștigate pe serviciul doi: Irina a reușit doar în jur de 30%, pe când Shelby a avut cam 60%. 

Setul doi a fost mult mai echilibrat și disputat decât primul; Irina a pornit cu 2-0 și a lăsat pentru o clipă senzația că poate relansa meciul. Apoo încă un schimb de breakuri s-a produs pentru 4-2 și 4-3. În acele game-uri, Irina a încercat să facă ceva ajustări, să vină în față mai mult și să folosească scurtele, dar nimic nu părea să se concretizeze: loviturile de finalizare nu găseau deschiderea din terenul advers, iar dropshoturile aterizau în fileu. De partea cealaltă, Shelby presa cu lovituri adânci, încercând să ia prima inițiativa și să țintească liniile. Meciul s-a terminat cu încă un break al americancei. 

Poate să pară dezamăgitoare această înfrângere, și pe bună dreptate. Strict din punctul de vedere al locului din clasament (108), Shelby era o adversară abordabilă, dar am văzut destul tenis ca să știm că locul din clasament nu este decât un indicator vag al șanselor de succes. Orice se poate întâmpla, oricând. Starea de moment și condițiile de joc sunt deseori mult mai importante decât palmaresul, scorul întâlnirilor directe sau clasamentul. Irina a avut o șansă pentru sferturi, dar a dat peste o adversară care azi pur și simplu a jucat mai bine decât ea. Rămâne cu satisfacția unui sezon de zgură foarte bun, în care a făcut sferturi la Madrid, semifinală la Roma și optimi la Roland Garros, și în care a demonstrat că poate câștiga sau juca de la egal la egal cu numele mari din circuit. 

Mai important, rămâne cu bucuria unui an întors cu 180 de grade după accidentarea de la genunchi din ianuarie, care a ținut-o pe tușă până în martie. Ce a spus Irina după meci, despre cum a jucat azi, dar și despre turneul în sine, găsiți aici.

Florin Mergea s-a calificat în sferturi la dublu

Florin Mergea revine în ultimii opt la Roland Garros, după o pauză de un an; el și Rohan Bopanna s-au achitat cu brio de misiunea de a face curat în primele tururi pe o bucată de tablou în care porneau ca favoriți. După victoriile în două seturi cu două perechi wild-card din țara gazdă, întâi Robert/Sidorenko, apoi Barrere/Halys, Florin și Rohan au pierdut azi primul set din turneu, în meciul cu Baker/Daniell. A fost, până la urmă, o victorie fără mari emoții: 6-2, 6-7, 6-1. 

Perechea româno-indiană așteaptă acum în sferturi pe învingătorii dintre Dodig/Melo și Guccionne/Sa, într-un meci cu un alt tip de încărcătură. Pe primii, Florin și Rohan i-au învins în semifinale la Madrid, 12-10 în decisiv, dar și în semifinalele de la Turneul Campionilor de anul trecut. Guccionne și Sa este perechea finalistă la București, când Florin a câștigat titlul alături de Horia Tecău. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi