Trofeul de dublu rămâne acasă: Marius Copil și Adrian Ungur câștigă titlul la București! Garcia Lopez triumfă la simplu

Camelia Butuligă | 26 aprilie 2015

Intrați pe tablou cu un wildcard, Marius și Adrian au surprins pe toată lumea, câștigând primul titlu ATP împreună. Performanța lor ține pentru al patrulea an la rând titlul de dublu la București și confirmă tradiția bună pe care o avem în ultimii ani la dublu, masculin și feminin.

Trofeul BRD Năstase Ţiriac a rămas în mâinile românilor şi anul acesta! Nu sunt românii la care se aştepta toată lumea (Horia Tecău sau Florin Mergea), dar ce parcurs au avut Marius Copil şi Adrian Ungur! Beneficiarii unui wild card, cei doi au avut o săptămână plină de meciuri dificile, totul culminând cu finala de azi, în care au câştigat contra perechii Nicholas Monroe/Artem Sitak, într-un meci care a pus pe jar Arenele BNR: 3-6, 7-5, 17-15.  

Copil şi Ungur au revenit după ce au pierdut primul set cu 6-3, au rezistat dezamăgirii de a pierde un break făcut devreme în setul doi şi au apăsat pe acceleraţie exact la momentul potrivit pentru a câştiga setul cu 7-5. Au intrat în super tiebreak pe un val de adrenalină, datorat atât câştigării setului doi, cât şi susţinerii frenetice din partea tribunelor şi au luat startul mai bine decât adversarii lor. Dar de câte ori poţi să treci pe lângă trofee la schimbarea terenului şi să ignori importanţa meciului, miza lui? Ambele perechi au simţit presiunea imensă a ultimei sute de metri. Super tiebreakul a fost un dans al erorilor amestecat cu puncte magistrale, decizii sclipitoare urmate de greşeli datorate emoţiilor. Reverul lui Adi Ungur ne-a dus de la extaz la agonie şi înapoi, serviciul lui Marius ne-a dat palpitaţii, dar astăzi, pe lângă câştigarea unui meci fanstastic şi unui trofeu drag tuturor jucătorilor români, am fost martori la naşterea unei echipe. 

Dublul masculin românesc, alături de simplul feminin, trăieşte o poveste frumoasă în ultimii ani. Horia a dat tonul, Florin Mergea s-a alăturat şi el conversaţiei şi acum avem perspectiva interesantă a unei echipe româneşti complete: Marius Copil / Adrian Ungur. Le-am urmărit toate meciurile săptămâna aceasta şi par să aibă o chimie foarte bună, atât ca joc, cât şi ca temperament. Marius este înalt, calm, cu serviciu şi joc la fileu nimicitor. Adrian este mai scund, înfocat, cu un rever absolut uluitor, maestru al loburilor şi al jocului din spate. 

Meciul de astăzi le-a testat însă mai degrabă tăria mentală decât cea fizică. Super tiebreakul a fost proba de foc, în care echipa a trebuit să reziste dezamăgirii de a nu fructifica multiple şanse de a închide meciul. Iar apoi a trebuit să nu lase dezamăgirea să prindă rădăcini, pentru că adversarii le-au suflat tot timpul în ceafă şi au avut şansele lor de a câştiga finala. A fost o minge a adversarilor ireal aterizată pe tuşă la primul match point al românilor, au fost rachete aruncate, nesincronizări la fileu, alte rachete aruncate, mingi ieşite milimetric afară, alte schimbări de teren. 17-15 este un scor mare, şi la propriu, şi la figurat. S-a jucat mult şi s-a consumat multă energie. Până la urmă, Adrian şi Marius au ieşit primii din acest baraj de foc şi sper ca felul în care au câştigat această finală să-i sudeze şi să le dea încredere în viitor. Echipa lor are potenţial.

Iar declaraţiile lor de la festivitatea de premiere dau de înţeles că au planuri serioase pentru viitor. „Sperăm să câştigăm şi la anul şi fără să fie nevoie să primim wild card”, a spus Marius Copil. Aşa să fie. Atunci, bun venit în dublul masculin la nivel înalt, Marius şi Adrian!

Foto: BRD Năstase Țiriac

 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA: cinci titluri  – șapte finale

 

Titluri

Simona Halep – simplu, Shenzhen

Horia Tecău – dublu, Rotterdam

Simona Halep – simplu, Dubai

Simona Halep – simplu, Indian Wells

Marius Copil, Adrian Ungur – dublu, București

 

Finale

Monica Niculescu – dublu, Hobart

Florin Mergea – dublu, Auckland

Florin Mergea – dublu, Montpellier

Horia Tecău – dublu, Sydney

Irina Begu – dublu, Rio

Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur

Florin Mergea – dublu, Casablanca

 

 

Guillermo Garcia Lopez câștigă titlul de la București, al 5-lea trofeu al carierei

La doi ani după ce a pierdut șansa titlului la București, învins în finală de Lukas Rosol, Guillermo Garcia Lopez s-a revanșat anul acesta, plecând acasă cu trofeul. Și nu oricum, ci după un traseu remarcabil, în care a răzbunat și eșecul cu Rosol, într-un rematch din care a rămas, din păcate, în memorie drept Shakegate2; apoi, în semifinale, a revenit după pierderea primului set și l-a eliminat pe Gael Monfils, principalul favorit al tabloului de la acel moment și al publicului. În finală, spaniolul l-a învins în două tiebreak-uri pe Jiri Vesely, 7-6 (5), 7-6 (11). Din acest punct de vedere, spectatorii prezenți azi la Arene au avut șansa de a vedea două tiebreak-uri remarcabile ca dramatism și scor.

La 31 de ani, Guillermo Garcia Lopez câștigă al cincilea trofeu al carierei, din opt finale, și spune că munca făcută cu cap e în spatele acestui rezultat: „Simt că fac toate lucrurile potrivite ca să-mi îmbunătățesc jocul și clasamentul. Când muncești din greu, întotdeauna vine și recompensa. Nu numai în tenis, ci și în general”, a spus Garcia Lopez, care reînnoadă tradiția spaniolilor campioni pe zgura de la București. Ultimul fusese Albert Montanes, în 2009.

La rândul său, Jiri Vesely a plătit cumva prețul experienței inferioare: a avut șansele lui în primul set, când a ratat două șanse de set: „Sunt la începutul carierei mele, iar un titlu aici la București ar fi însemnat mult pentru mine. Dar mă voi întoarce cu siguranță la anul și sper să am mai mult noroc atunci”, a spus Vesely, care a ratat șansa celui de-al doilea titlu al carierei. 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi