A treia semifinalistă e Venus Williams. A patra se decide între Simona, Garcia și Svitolina

Radu Marina | 26 octombrie 2017

Venus este din nou în careul cu ași la WTA Finals la 18 ani distanță de când a reușit prima dată acest rezultat. O va întâlni în semifinale pe Caroline Wozniacki sau pe Caroline Garcia.

În reeditarea finalei de la Wimbledon, Venus Williams și-a luat revanșa în fața Garbinei Muguruza cu o victorie în două seturi (7-5, 6-4) și se califică în a 5-a semifinală a anului. Tot pentru a cincea oară e într-o semifinală la un Turneu al Campioanelor, din tot atâtea participări (1999, 2002, 2008, 2009, 2017).

După un început dificil de turneu, cu o înfrângere clară (2-6, 2-6) la Pliskova și un meci de peste trei ore scos cu greutate la capăt cu Ostapenko, Venus și-a ridicat nivelul excat când a trebuit, adică pentru un meci decisiv, jucat cu calificarea pe masă, fără alte calcule suplimentare. De altfel, Venus a făcut același lucru foarte bine în toate turneele importante sezonul acesta. Toate cele 5 semifinale din acest an sunt reușite fie la Slamuri (Australian Open, Wimbledon, US Open), fie la turnee Premier Mandatory (Miami).

Ca orice mare campion, Venus a reușit să se regrupeze rapid după startul ratat de turneu, iar  în meciul cu Garbine a arătat cu adevărat ce poate, ștergând impresia de pasivitate și nesiguranță din primele două meciuri. Și-a susținut astfel mesajul transmis în stilul ei recent minimalist: tot ce contează e meciul următor.

Cu Muguruza a excelat și a avut momente de joc remarcabile. A părut decisă și dispusă să facă totul pentru a câștiga meciul ăsta, motivată suplimentar și de eșecul din finala de la Wimbledon, unul foarte greu pentru ea.

De regulă, atunci când surorile Williams sunt decise și foarte motivate, cel mai bine se vede asta la serviciu și retur, sau la cum reacționează în momentele cheie.  Ambele vor să domine și să intimideze prin serviciu puternic și poziția avansată la retur.

Venus a început meciul servind excelent. Dacă cu Pliskova abia de la 0-3 a crescut viteza la serviciu, împotriva Muguruzei a început cu servicii cu de 180/kmh și cu ași încă din primul game (cu Ostapenko primul as a venit abia la mijlocul setului doi). Faptul că serviciul a mers i-a dat încredere la jocul din teren, acolo unde s-a simțit mult mai confortabil; jocul de picioare a fost foarte bun, iar pentru prima dată în turneu a lovit de pe ambele părți mult mai liber, fără reținere.

Când serviciul nu a mai ajutat-o (la 3-3 și-a cedat serva după o dublă și un retur excelent al lui Garbine), s-a folosit mult de retur, lovitură care i-a adus multe puncte azi și, în esență, i-a câștigat meciul. Toate acele retururi care fie erau lungi și pe centru, fie plate și luate devreme, i-au dat multe bătăi de cap lui Garbine, care a avut mult de muncit pentru a-și face serviciul.

După acel break recuperat de Venus, s-a mers cap la cap până la 5-5 iar aici a fost momentul în care ambele au ridicat nivelul; Muguruza a fost din ce în ce mai agresivă, Venus a răspuns cu servicii excelente și bine plasate.

Servind pentru a rămâne în set, Muguruza nu a făcut-o tocmai rău. A salvat 2 mingi de set și a fost foarte inspirată în câteva rânduri la fileu, însă a fost ținută permanent sub presiune de Venus și împinsă în spatele liniei de fund. Cu cât schimbul s-a prelungit, Venus a dat impresia că lovește și mai tare și mai precis și într-un unghi din ce în ce mai scurt, iar în final Muguruza a cedat.

Și în setul doi Venus a avut răspunsuri potrivite în fiecare moment cu greutate, lucru confirmat și de Garbi la conferința de presă, unde a spus că diferența a fost făcută de jocul foarte bun al lui Venus în momentele importante.

Întâi a întors de la 1-3 și 0-30, construindu-și revenirea cu multă răbdare și returnând foarte bine. Iar apoi la 4-4 a reușit cel mai bun game pe serviciu din setul doi; asta, după o serie de break – rebreak.

Garbine a cedat setul doi și implicit meciul după o serie de greșeli consecutive, dar au fost greșeli forțate de Venus. Toate retururile de la 5-4 au avut lungime, mult top-spin și au aterizat aproape de linia de fund, ceea ce a făcut ca Muguruza să lovească fără control și înghesuit, ratând lovitura imediat după retur.

Cu înfrângerea de azi, Garbine și-a încheiat sezonul, își vede reduse la zero șansele de a reveni pe primul loc anul acesta și, pentru a două oară la rând, nu reușește să iasă din grupe la Singapore. Însă așa cum spunea și ea imediat după meci, acest turneu nu schimbă cu nimic anul avut, an în care a câștigat al doilea Slam și a urcat în premieră pe primul loc.

Pentru Venus urmează una dintre Caroline Wozniacki și Caroline Garcia. Dacă pe Garcia a întâlnit-o doar două ori până acum (1-1 la H2H), pe Wozniacki a învins-o de 7 ori în 7 meciuri (Wozniacki a reușit un singur set în cele șapte meciuri).

Tot astăzi și-a încheiat sezonul și Jelena Ostapenko, dar cu victorie. Ostapenko a trecut categoric de Karolina Pliskova (6-3, 6-1), într-un meci în care a semănat până la un punct cu meciul lor de la Melbourne: Pliskova, dominată clar de pe baseline și Ostapenko lovind incredibil (a încheiat meciul cu 25 de lovituri câștigatoare, față de doar 8 ale Karolinei). La un moment dat, Pliskova îi spunea lui Rennae Stubbs că Jelena lovește atât de tare și de profund încât nu știe ce să-i facă. Sigur, nu trebuie uitat contextul (Jelena era deja eliminată, iar Pliskova, calificată în semifinală) însă e important pentru Ostapenko că a încheiat acest an fabulos (titlu de Slam, Top 10) cu o victorie și a câștigat un meci la prima ei participare la Singapore.

Foto: Jimmie48Photography

***

Pachetele au început să plece spre voi!

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi