Tragerea la sorți a Turneului Campionilor: Federer și Murray în aceeași grupă

Treizecizero | 3 noiembrie 2014

Novak Djokovic, liderul clasamentului mondial, este campionul ultimelor două ediții.

Ultimul eveniment al sezonului de tenis în ATP începe de duminică, la O2 din Londra, iar azi am aflat și cum arată componența celor două grupe. Cu locul 1 la final de an încă nedecis matematic, fiecare meci al celor doi mari favoriți, Novak Djokovic și Roger Federer, va avea o importanță sporită.

Trei debutanți își vor face apariția la Londra: Marin Cilic, Kei Nishikori și Milos Raonic. Marele absent este, bineînțeles, finalistul de anul trecut, Rafa Nadal, care s-a operat tot azi de apendicită și este așteptat să-și reia pregătirea pentru 2015 în aproximativ trei săptămâni. Revine, însă, Andy Murray, la rândul său absent din turneul de anul trecut. Absentează și Juan Martin del Potro. 

Tragerea la sorți efectuată azi a oferit următoarele grupe:

Grupa A

Novak Djokovic

Stan Wawrinka

Tomas Berdych

Marin Cilic

 

Grupa B

Roger Federer

Kei Nishikori

Andy Murray

Milos Raonic

– Prima etapă se joacă duminică, Grupa B urmând să dea startul: Murray – Nishikori va fi meciul de zi, iar Federer – Raonic va fi în sesiunea de seară. Programul primei etape din Grupa A: Djokovic – Cilic (meciul de seară), Wawrinka – Berdych (meciul de zi). În runda a doua vor juca învingătorii, respectiv învinșii primei etape. Se califică primii doi din fiecare grupă.

– În termeni de clasament, locul 1 nu e încă decis matematic, dar Novak Djokovic are șanse mari ca să și-l păstreze. În plus, își controlează destinul, ceea ce înseamnă că depinde numai de rezultatele lui, nu și de cele ale lui Federer. Ca să fie sigur matematic de primul loc la final de an, Novak trebuie să câștige cele trei meciuri din grupă, caz în care lupta pentru primul loc se încheie. Dacă nu va reuși asta, Nole mai poate rămâne pe locul 1 în condițiile în care Federer nu reușește să câștige tot ce mai are de jucat.

– Ca să-l depășească, Federer are nevoie să se îndeplinească două condiții:

a) să câștige atât Turneul Campionilor (preferabil fără înfrângere în grupe, există un scenariu în care poate ajunge pe locul 1 chiar și dacă pierde un meci), cât și Cupa Davis;

b) Djokovic să nu câștige mai mult de două meciuri în grupă. 

Practic, Federer trebuie să spere că sârbul fie va fi eliminat din Grupa A, fie să se claseze pe locul 2, fapt care i-ar oferi lui Federer șansa unui meci direct în semifinale. 

– Judecând strict după rezultatele din meciurile directe contra restului grupei, Novak Djokovic are o tragere mai accesibilă. Sârbul are un bilanț cumulat de 41-5 în fața adversarilor săi din Grupa A, în vreme ce Federer are un bilanț de 19-14 cu rivalii săi din Grupa B. Tragerea a fost percepută de majoritatea vocilor din lumea tenisului drept complicată pentru Federer, în special pentru că head-to-head-ul său cu Murray și cu Nishikori este foarte strâns (11-11, respectiv 2-2). Elvețianul îl domină însă categoric pe Raonic (6-1) și are șansa de a-și lua revanșa după eșecul de la Paris.

Ca fapt divers, va fi al doilea meci consecutiv pentru Federer cu Raonic. Se repetă povestea de anul trecut, când primul adversar al elvețianului de la Londra a fost același ca și ultimul adversar de la Paris, în cazul de atunci, Djokovic.

– Exceptându-l pe absentul Nadal, Grupa A îi cuprinde pe toți campionii de Slam ai acestui an. Dacă Djokovic e favorit cert pentru calificare și are head-to-head-uri covârșitoare cu cei trei adversari, Wawrinka, Cilic și Berdych au fiecare argumente pentru locul al doilea.

– La dublu, Horia Tecău și Jean Julien Rojer debutează luni, în sesiunea de prânz, cu un meci împotriva perechii Peya/Soares. Head-to-head-ul este 1-1. E o oportunitate bună pentru perechea româno/olandeză de a debuta cu o victorie, în fața unei perechi care a strălucit mai puțin în ultima perioadă, și de a se plasa într-o poziție avantajoasă înaintea rundei secunde. Ca și la simplu, următorul adversar pentru Horia și Jean Julien va fi decis de rezultatele primei etape. 

Tragerea la sorți a turneului de dublu

Grupa A

Bryan/Bryan

Peya/Soares

Rojer/Tecău

Kubot/Lindstedt

Grupa B

Nestor/Zimonjic

Benneteau/Roger-Vasselin

Granollers/Lopez

Dodig/Melo

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi