Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 30-11)

Adrian Țoca | 12 ianuarie 2012

Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 30-11)

Cu Australian Open la uşă, e din nou timpul marilor meciuri. Stelele ATP şi WTA sunt gata să-şi continue rivalităţile şi să ne ofere noi momente de neuitat. Dar, înainte de a trăi altele noi, de ce să nu ne reamintim de cele mai frumoase momente din 2011?

 

30. Rafa, Rege la Monte Carlo

Când totul îi merge prost în rest, Nadal poate conta pe Monte Carlo. Spaniolul, rege al zgurei ani la rând, şi-a pierdut din strălucire în acest an, dar a reuşit să triumfe din nou la Monte Carlo, Masters pe care l-a câştigat, atenţie, de 7 ori la rând!

29. Murray – Nadal 6-0

Scoţianul a pierdut câteva meciuri clasice în faţa lui Nadal de-a lungul timpului, însă, în finala de la Tokyo, şi-a luat o mică revanşă. Andy l-a spulberat în decisiv pe Nadal cu un incredibil 6-0, Rafa câştigând doar 4 puncte. În schimb, Murray a câştigat 3 turnee din 3 în mini-seria asiatică, urcând în acel moment, provizoriu, pe locul al treilea în clasament.

28. Ce gest a făcut Razzano!

La 32 de ani, jucătoarea din Hexagon nu mai e în prima linie şi puţini ar fi remarcat dacă ea ar fi lipsit, cum era poate normal s-o facă, de la Roland Garros. Numai că Virginie a preferat să joace în memoria antrenorului şi logodnicului ei, care a murit cu puţin înainte de turneu, după ce fusese diagnosticat cu tumoare pe creier. Evident, a pierdut, însă gestul ei a mişcat multă lume. „Am încercat să fie ca un omagiu pentru Stephane, n-am putut mai mult”, a spus ea.

27. Punctul de meci al lui Roddick

Poate n-au fost multe momente reuşite pentru Andy Roddick în 2011, însă mingea de meci cu care a câştigat Openul de la Memphis face uitate toate neîmplinirile. A fost considerată una dintre fazele anului, vă lăsăm s-o urmăriţi.

 
26. Dispariţia Dinarei Safina

În turul 1 de la Australian Open, cel mai interesant meci a fost, în momentul tragerii la sorţi, cel dintre Kim Clijsters şi Dinara Safina, două foste nr.1. Doar că belgianca a spulberat-o, 6-0, 6-0 pe Dinara. „N-am ştiut să joc”, a spus rusoaica, afectată de probleme medicale. Ulterior, ea n-a mai participat la turnee, declarând că „nu ştiu dacă mai revin”.

25. Reverenţa lui  Murray

A doua zi de luni de la Wimbledon a adus şi prezenţa cuplului anului, William şi proaspăta Ducesă de Cambridge, Kate Middleton, veniţi să-l urmărească pe Andy Murray. „Dacă ştiam că vin, mă bărbieream. M-am gândit la asta în timp ce i-am salutat transpirat tot după meci”, s-a amuzat Andy.

24. Seria „sferturi de finală” a lui Federer

A avut o serie similară de semifinale consecutive, pe care a pierdut-o cu un an în urmă. Dar Federer se mai poate lăuda cu una: 30 de prezenţe consecutive în sferturile de finală la turneele de Mare Şlem.

23. Retragerea finală a lui Justine Henin

A vrut s-o imite pe Kim Clijsters, însă, din păcate, problemele medicale au împiedicat-o. Justine Henin, o mare campioană, a decis să se retragă definitiv după eşecul din turul 3 de la Australian Open.

22. Care erau şansele? Isner vs Mahut, DIN NOU!

Cine ar fi crezut că cei doi, protagoniştii meciului istoric din 2010, se vor întâlni din nou la Wimbledon în turul 1, un an mai târziu? Ei bine, sorţii i-au pus iar faţă în faţă. Tot Isner a câştigat şi acum. N-au mai jucat pe terenul 18, au fost două tiebreak-uri, însă, evident, nici urmă de suspansul din acel 70-68 din setul 5 cu un an în urmă.

21. Fed câştigă, în sfârşit, la Paris

Unul din „misterele” neelucidate ale tenisului. Cum de nu a reuşit Federer să facă măcar o finală la Mastersul Indoors de la Paris, deşi a jucat acolo de 8 ori? Ei bine, a făcut-o în 2011. Şi a şi câştigat, fără să piardă un set pe parcurs.

20. Stosur, campioană la US Open

Revenită la cel mai înalt nivel după o pauză îndelungată cauzată de probleme medicale care i-au pus chiar şi viaţa în pericol, Serena credea că va pune mâna pe US Open. Favorită în finala cu Sam Stosur, americanca a fost însă prea nervoasă. Ocazie pentru Sam să-şi treacă în cont cea mai mare performanţă a carierei.

19. Cea mai clară victorie a lui Federer versus Nadal plus “seria de 17″

Finalul de an l-a vindecat pe Roger, post US Open şi acel punct incredibil cu Nole. Elveţianul a terminat anul cu 17 victorii la rând (incluzând 3 turnee), iar cea cu Rafa trebuie să fi fost foarte gustată de fanii lui FedEx. Într-o formă excepţională, Roger a învins, în grupele Turneului Campionilor, cu 6-3, 6-0, cea mai clară victorie a lui în confruntările cu Nadal.

18. Aussie Kim, acum şi cu probe

Aussie Kim e porecla dată de fanii australieni ai lui Kim Clijsters. Foarte iubită la Antipozi, belgianca a reuşit, în fine, să câştige Australian Open, primul turneu de Mare Şlem pe care îl câştigă altundeva decât la US Open.

17. Federer: primul eşec din carieră după  ce a condus cu 2-0 la seturi

Cum a fost posibil? Ceva inexplicabil sau doar o alta dintre căderile deja memorabile ale elveţianului? Cert e că, după o finală bună la Roland Garros, Federer avea mari aşteptări la Wimbledon. Şi totul a mers bine până în sferturi, la 2-0 la seturi pentru el cu Tsonga. Scor de la care francezul a revenit, câştigând următoarele 3 seturi cu 6-4. N-ar fi neapărat ceva ieşit din comun, s-au mai tot văzut meciuri răsturnate de la 2-0, dacă n-ar fi fost prima oară când aşa ceva i s-a întâmplat lui Federer.  Care, atenţie, câştigase 178 de meciuri din 178 de ocazii în care a condus cu 2-0 la seturi.

16. Dubla de primăvară a lui Djokovic

E vorba de turneele de Masters de la Indian Wells şi Miami, considerate foarte dificil de câştigat la pachet. Doar o altă realizare a anului pentru sârb, el învingându-l, în ambele finale, pe Nadal.

15. Cupa Davis pentru Spania şi Nadal

La capătul unui an epuizant, şi, în mare parte ratat, Nadal avea nevoie ca de aer de o victorie. Şi a găsit-o, unde altundeva decât pe zgură. Într-o foarte târzie (decembrie) finală cu Argentina, Nadal a câştigat 2 meciuri, inclusiv decisivul cu Del Potro, aducând din nou Salatiera Spaniei.

14. Djokovic, din nou campion în Australia

La momentul respectiv, Novak era doar numărul 3 în lume, şi încă mai trăia din singurul lui Mare Şlem, câştigat tot la Melbourne, în 2008. Sârbul a făcut un turneu perfect, n-a cedat decât un set şi a trecut foarte categoric, în trei seturi, de Federer şi de Murray, în ultimele două meciuri. Era doar începutul

13. Cel mai lung meci din istoria fetelor

S-a întâmplat tot la Australian Open, în turul 4. Protagoniste, Francesca Schiavone şi Svetlana Kuznetsova. Scorul final? 6-4, 1-6, 16-14 pentru italiancă, în 4 ore şi 44 de minute. Doar setul 3 a durat 3 ore. Cel mai lung meci feminin la un Grand Slam. „La un moment dat nu mai ştiam cât e scorul şi cine trebuie să servească”, a spus Svetlana. Poţi s-o condamni?

12. Serena a comis-o din nou: „Eşti scăpată de sub control!”

La doi ani după ce a abuzat verbal de un arbitru de linie, lucru care i-a adus descalificarea în semifinala cu Clijsters, Serena a comis-o din nou în finala cu Stosur. A strigat un puternic „come on” în timpul unui punct, dar înainte ca mingea să cadă, motiv pentru care arbitra de scaun i-a dat punctul lui Stosur. „Eşti scăpată de sub control. Dacă mă vezi, să treci pe partea cealaltă! Eşti un hater, o persoană totalmente urâtă pe dinăuntru. Cine ar face aşa ceva? Wow!”, s-a pornit Serena la adresa arbitrei Eva Asderaki. A scăpat cu o amendă. Video:

11. Altă dublă pentru Djokovic, pe zgură de data asta

Alte două Mastersuri, cele de la Roma, respectiv Madrid, au intrat în contul lui Novak. Şi tot Nadal a fost învinsul în ambele finale. Memorabile victorii, dat fiind că au venit pe terenul favorit al ibericului.

 Citeşte aici partea a doua (locurile 10-1)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 30-11)

Adrian Țoca | 12 ianuarie 2012

Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 30-11)