Too good: Simona Halep joacă excelent, o învinge târziu în noapte pe Gajdosova

Camelia Butuligă | 21 ianuarie 2015

Simona Halep s-a calificat în turul al treilea al Australian Open, după o victorie confortabilă, 6-2, 6-2 cu Jarmila Gajdosova.

Simona Halep s-a calificat în turul al treilea al Australian Open, după o victorie confortabilă, 6-2, 6-2 cu Jarmila Gajdosova. Obligată să aștepte aproape de miezul nopții finalul partidei dintre Rafa Nadal și Tim Smyczek, Simona a replicat cu o evoluție sigură și expeditivă, asigurându-se că ajunge acasă la o oră decentă. 

„Am așteptat mult, dar așa-i tenisul, a trebuit să mă adaptez foarte repede la situația dată și sunt fericită că am putut să joc bine azi. Probabil că o să adorm în jur de 2.30”, a spus Simona, la interviul de pe teren.

Principala calitate a meciului Simonei? A fost scurt. După boala lungă de cinci seturi a lui Rafa, care s-a terminat nesurprinzător cu moartea sigură a adversarului său, americanul Tim Smyczek, Simona s-a văzut în situaţia de a stinge lumina pe Rod Laver. A stins-o repede, în doar o oră şi 7 minute, nepermiţându-i nici australiencei Jarmilei Gajdosova, nici publicului să intre in meci şi să-i pună vreo problemă.

Arma principală a Simonei a fost serviciul, de unde şi senzaţia că adversara n-a avut prea multe şanse să pună bine piciorul în schimburi. Simona a servit 7 aşi şi a avut procentaje excelente pe ambele servicii (73% şi 79%). Plăcut suprinzător este şi faptul că viteza medie a serviciului doi a fost 144 km/h pentru Simona, versus 135 km/h pentru mai înalta şi mai solida sa adversară.

Simona a vorbit de multe ori despre faptul că s-a concentrat în intersezon pe îmbunătăţirea serviciului şi a dreptei, iar rezultatele se văd. Dincolo de serviciu, care a fost esenţial în a scurta meciul, a fost destul de evident că Gajdosova n-are jocul necesar să-i pună probleme. Tactica ei a fost să lovească tot la maxim, expunându-se în acest fel multor greşeli neforţate. De asmenea, Simona a avut grijă s-o ţină permanent în mişcare şi nu a lăsat-o să găsească foarte multe oportunităţi pentru winnere. Australianca a terminat cu un raport w/ue de 16/17, iar Simona de 21/12.

Raportul de mingi de break fructificate arată şi el cât de concentrată a fost Halep să nu-i scape nicio şansă (4 din 5 faţă de doar o minge de break pentru adversară, şi aceea irosită). A fost în concluzie genul de victorie pragmatică care nu dă dureri de cap nimănui şi care îi permite Simonei să-şi conserve energia pentru fazele superioare. Următoarea adversară, excentrica, forţoasa dar lipsita de subtilitate Bethanie Mattek-Sands, poate fi din nou o victorie de rutină dacă Simona îşi continuă acest mix ultra eficient de serviciu şi joc pragmatic.

Al treilea meci cu Mattek

Simona și fosta parteneră de dublu mixt a lui Horia Tecău au jucat, de fapt, de două ori, dar ambele meciuri datează din 2010, cu mult înainte ca Simona să devină jucătoarea de acum. Halep a câștigat în calificări la Roland Garros (6-4, 6-7, 6-4), iar Mattek s-a impus la rândul ei în calificări la New Haven (6-4, 6-3).

Simona: „Maria știe să managerieze orice situație în timpul unui meci”

La conferința de presă, Simona a spus că ar fi văzut mai logică programarea meciului feminin în deschidere, dar că înțelege situația. „Meciul ar fi durat cel mult trei ore, dacă era foarte lung. E dificil să aștepți cinci seturi, dar uneori așa se întâmplă în tenis și trebuie să accepți”. „Nu e ușor să joci când tot publicul ține cu adversara ta, dar e ceva normal. Și eu am jucat la mine în țară și a fost la fel, așa că înțeleg. Uneori e bine pentru mine, pentru că sunt și mai concentrată pe fiecare punct dacă aud publicul strigând pentru adversară”.

Simona a mai spus că e foarte fericită cu progresul jocului ei față de primul tur, situație pe care, de altfel, o anticipase. „Am jucat mult mai bine azi, așa că sunt foarte fericită. Am fost mult mai agresivă și am servit foarte bine, am stat aproape de baseline și am fost foarte rapidă. Cred că mi-am deschis bine terenul și sunt foarte mulțumită cu jocul meu.

Cu Mattek va fi dificil, e o luptătoare, dar am încredere că pot câștiga acel meci, cu condiția să fiu foarte concentrată și să îmi văd de jocul meu”, a spus Simona, care și-a încheiat conferința răspunzând la o întrebare despre revenirea Mariei Sharapova, care a salvat două mingi de meci înainte de a reveni și câștiga cu Panova. „Da, Maria e una dintre cele mai mari luptătoare din tenis. Îi place să lupte și admir felul în care luptă până la ultimul punct. E o campioană mare și știe cum să managerieze orice situație în timpul unui meci”

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi