Tomic se retrage cu Nadal, efortul supraomenesc al lui Gilles Simon și recordul lui Federer: 57 de Slamuri

Adrian Țoca | 14 ianuarie 2014

Gilles Simon era în cârje sâmbătă, dar a salvat șapte mingi de meci și l-a eliminat pe Daniel Brands. Monica Niculescu joacă în ziua a 3-a cu Sabine Lisicki.

Socotelile de la tragerea la sorți nu corespund aproape niciodată cu realitatea din teren, așa că ipoteticul test greu al lui Rafa din primul tur s-a încheiat mult mai repede decât și-ar fi dorit fanii de pe Rod Laver. Pe hârtie meciul arăta bine: Bernard Tomic, speranța Australiei, contra liderului mondial, o combinație de vis pentru o sesiune de seară. Dar Tomic și-a întins coapsa stângă la unul dintre primele servicii din meci, agravându-și o situație despre care spune că a apărut la antrenamentul de ieri. Bernard a luat un medical timeout și s-a întors pe teren cu un bandaj care, aparent, mai rău l-a încurcat decât să-l ajute, motiv pentru care l-a rupt. Tomic a încercat să joace fără să pună prea multă presiune pe piciorul stâng, și a servit foarte bine până la 4-4, când Nadal i-a expus deplasarea (oricum) deficitară australianului. Imediat după finalul setului, Tomic s-a retras, iar decizia lui a fost întâmpinată cu câteva salbe de huiduieli din, altminteri, mereu călduroasa tribună de pe Rod Laver. Fanii erau oricum dezamăgiți că au așteptat mai bine de o oră ca sesiunea de seară să înceapă, iar un meci încheiat prematur n-avea cum să-i mulțumească.

E foarte posibil însă ca fluierăturile să sancționeze mai degrabă atitudinea generală a lui Tomic. E greu să mai prezinți încredere când declari nonșalant că obișnuiești să iei „pauze” în timpul meciurilor (în sensul că nu se mai omoară cu firea câteva game-uri), pretinzând că asta te ajută să-ți ridici nivelul. Tomic e de neînțeles, și judecând după toate lucrurile pe care le face și le spune, se simte foarte bine în acest rol. De altfel, jurnaliștii prezenți la conferință au povestit pe Twitter că, după ce Bernard a terminat justificările la conferință, a luat-o la fugă pe culoar, ca și cum n-ar fi existat nicio problemă. Dacă ultimii ani reprezintă o indicație, sezonul lui Tomic e cam gata. Eventual, vom auzi din nou de el la Wimbledon, celălalt punct din calendar unde decide, de regulă, să joace tenis.

La primul meci pe Rod Laver după o pauză de doi ani, Rafa a trebuit să se mulțumească doar cu această scurtă repriză de antrenament cu public. În turul următor, Nadal va întâlni un alt australian, puștiul de 17 ani Thanasi Kokkinakis, cel care a reușit prima lui victorie la un Slam contra olandezului Sijsling. 

Pe aceeași parte de tablou a mai ieșit un australian. Într-o poveste care parcă se repetă an de an, Lleyton Hewitt a părăsit turneul la capătul unui alt maraton epuizant, tipic pentru el: patru ore și 18 minute jucate la plus 40 de grade, unul dintre acele scenarii parcă scrise special pentru Hewitt. Contra lui Seppi, fostul lider mondial a revenit de la 0-2 la seturi și a avut minge de meci la 5-4 în decisiv, pe care italianul a salvat-o cu un as, evitând astfel o înfrângere dureroasă. În schimb, Rusty părăsește Australian Open mai devreme decât și-ar fi dorit organizatorii. După triumful de la Brisbane, cuplat cu victoria din meciul neoficial cu Murray, Hewitt ajunsese să fie considerat un pariu aproape sigur pentru un tur 4 cu Rafa. În loc de asta, Hewitt trebuie să răspundă iar la inevitabila întrebare: A fost ultimul Australian Open din carieră?

Alt maraton memorabil s-a jucat între Gilles Simon și Daniel Brands. Francezul era în cârje acum câteva zile, cu dureri la gleznă, și sâmbătă, după tragerea la sorți, se vehicula de zor retragerea lui. Marți, Simon nu doar că a intrat pe teren, ba a mai și câștigat după patru ore și 32 de minute cu Brands, meci în care Gillou, etern fermecător, a revenit de la 1-2 la seturi și a salvat 7 mingi de meci. Păcat că meciul s-a jucat pe un teren de pe care nu se fac transmisii în direct, pentru că efortul lui Simon ar fi meritat urmărit. Nu e prima oară când francezul face acte de vitejie la Melbourne. Anul trecut a ieșit mai mult mort decât viu de pe teren în acel film de groază jucat cu Monfils. Care Monfils a venit în ultimele game-uri din decisiv să-și urmărească prietenul. Simon a zâmbit larg când l-a văzut, apoi a salvat alte două mingi de meci la 14-14. Câteva minute mai târziu, meciul era gata: 6-7, 6-4, 3-6, 6-3, 16-14. „Probabil că am avut 1 la sută șanse să câștig azi. Pe de o parte, am fost ghinionist cu accidentarea, pe de altă parte am avut noroc că am fost programat să joc marți, și nu luni, altfel n-aș fi putut să joc. Am fost foarte relaxat, foarte lucid. În plus, știam că temperatura nu-l va avantaja pe Daniel, stilul lui de joc îmi permitea să sper. Cred că el se simte destul de trist acum. A fost o decizie grea să intru pe teren, toată lumea m-a văzut în cârje, probabil nu mi-aș fi auzit prea multe cuvinte frumoase dacă aș fi pierdut într-un mod ridicol”, a spus Simon, care probabil că se temea să nu fie acuzat că intră în teren doar pentru banii acordați în turul 1. Traseul nu devine însă deloc ușor pentru Gilles, care va juca în turul 2 cu Marin Cilic.

În alte știri, Roger Federer a consfințit cu o victorie cel mai nou record al său. În momentul în care a intrat pe teren cu James Duckworth, elvețianul a devenit unicul posesor al recordului de Slamuri consecutive jucate, 57 la număr acum. Anterior, Federer era la egalitate cu Wayne Ferreira. „E un record de care sunt mândru dintr-un număr de motive, pentru că nu sunt scurtături în Slamuri. În plus, trebuie să te ferești de accidentări și să te păstrezi sănătos. Am reușit asta pentru 13 ani”, a comentat Federer. Pe locul 3 în această ierarhie e chiar Stefan Edberg, iar următorii jucători activi din top sunt Feliciano Lopez (48), David Ferrer (45), Fernando Verdasco (43) și Tomas Berdych (42). De-a lungul acestei serii de 57 de Slamuri, Federer a jucat 18 finale din 19 posibile între Wimbledon 2005 – Australian Open 2010, (10 dintre ele consecutive), plus seria de 23 de semifinale și 36 de sferturi consecutive.

Următorul adversar al lui Federer este Blaz Kavcic, care l-a scos pe bătrânul Radek Stepanek, retras în setul 4. Dacă totul decurge conform planului, turul 3 ar trebui să livreze un meci mult mai interesant: Federer – Verdasco. 

Execuția zilei la fete

Punctul zilei pe tabloul masculin

 

 

Tot ce trebuie să știi despre ziua a 2-a, în rezumat

Simona Halep s-a calificat în turul 2 cu un 6-0, 6-1. Și Victor Hănescu a trecut. Begu, Cîrstea, eliminate 

– Căldură infernală: s-a jucat pe 42 de grade;

Rafa Nadal a revenit pe Rod Laver după doi ani de absență;

Roger Federer a stabilit un nou record de participări consecutive în turneele de Slam: 57;

Gilles Simon a câștigat meciul dramatic al zilei: 16-14 în decisiv cu Brands, după ce a salvat șapte mingi de meci;

Eliminări notabile: John Isner, Lleyton Hewitt.

Highlights

Ce e interesant de urmărit în ziua a 3-a

Continuă să existe o diferență destul de pregnantă între programul din zilele impare, comparativ cu zilele pare. Organizatorii n-au fost tocmai inspirați când au decis repartiția pe zile a jumătăților de tablou. Îți dai seama de asta când vezi programul sesiunii de seară de pe Rod Laver: Stosur – Pironkova și Ebden – Pospisil. Dar asta nu înseamnă că nu există potențial de meciuri spectaculoase. Pentru noi, interesul se păstrează tot pe Margaret Court, acolo unde a jucat Simona azi și unde va evolua Monica Niculescu la noapte, tot de la ora 2:00, contra lui Sabine Lisicki. În sesiunea de zi apar Djokovic și Serena, ambii cu meciuri ușoare, dar și Li – Bencic, Gulbis – Querrey, Davydenko – Gasquet, Annicka Beck – Ana Ivanovic printre meciurile cu potențial. Încep și meciurile de dublu, cu Cadanțu/Halep, Olaru/Lepchenko, Tecău/Rojer și Mergea/Marach cu toții pe teren. Programul complet, aici.

 

 

Treizecizero.ro a împlinit 2 ani de la lansare. Aici găsești totul despre cei doi ani ai proiectului

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi