Țiriac: “Există șanse ca turneul de la București să se transforme într-unul de 500!”

Adrian Țoca | 21 aprilie 2012

Țiriac: “Există șanse ca turneul de la București să se transforme într-unul de 500!”

Tragerea la sorți a celor două tablouri au fost principalele evenimente ale primei zile la BRD Năstase Țiriac Trophy. S-au anunțat și numele jucătorilor care au primit wild-card-uri. N-a fost loc, din păcate, de vreo surpriză de ultim moment, semn că negocierile cu numele vehiculate, precum Richard Gasquet sau Stanislas Wawrinka, nu s-au finalizat. Partea bună e că wildcard-urile au ajuns la români: Marius Copil, Victor Crivoi și Gabriel Moraru, în cazul celui din urmă, o decizie, totuși, surprinzătoare. Îl adăugăm și pe Adrian Ungur, urcat pe tablou în urma retragerilor lui Benneteau și Petzschner, și ajungem la patru români pe tablou.

Dintre ei, măcar teoretic, cea mai grea misiune o are tot Moraru, care îl va întâlni pe favoritul 8, Lukasz Kubot. Victor Crivoi va întâlni un jucător din calificări, Marius Copil va juca cu Tobias Kamke, iar Ungur, cu Dudi Sela. În caz de victorie, Adi va avea șansa unui meci-vedetă cu favoritul 1, Gilles Simon.

Meciuri foarte bune din turul 1, care merită să fie urmărite, sunt Baghdatis – Starace și Malisse – Dimitrov. 

Tabloul probei de simplu: 

Turul I
Gilles Simon [1] – liber
Dudi Sela – Adrian Ungur

Marius Copil – Tobias Kamke
Gabriel Moraru – Lukasz Kubot [7]

Viktor Troicki [4] – liber
Mathias Bachinger – Filippo Volandri

Victor Crivoi – Jucator din calificări
Jucător din calificări – Ivan Dodig [8]

Andreas Seppi [6] – Jucator din calificari
Jucator din calificari – Marcel Stebe

Fabio Fognini – Joao Souza
Jurgen Melzer [3] – liber

Marcos Baghdatis [5] – Potito Starace
Jeremy Chardy – Lukas Lacko

Xavier Malisse – Grigor Dimitrov
Florian Mayer [2]  – liber

Tecău și Mergea, din nou față în față

Poate că ar fi fost mai frumos să-i vedem întâlnindu-se în finală, însă Horia Tecău și Florin Mergea, foști parteneri și prieteni, se vor întâlni, pentru al doilea an consecutiv, în primul tur al tabloului de dublu, într-una dintre intrigile timpurii ale săptămânii de tenis de la BRD Năstase Țiriac.  

Horia Tecău și Robert Lindstedt, unul dintre dublurile redutabile din circuitul mondial, va da piept, așadar, cu mai noul format dublu Mergea/Dăescu, cei doi care au câștigat deja patru turnee ITF în acest sezon (două la Zagreb, câte unul în Canada și Franța), și care au reușit o evoluție excelentă în meciul de Cupa Davis pierdut de România în fața Olandei.

Anul trecut, Tecău și Lindstedt treceau greu de Mergea/Anagnastopol, cu 10-8 în maxi-tiebreak. Ulterior, ei au fost însă eliminați în sferturi, nereușind să obțină trofeul.  Tabloul de dublu de anul acesta este unul foarte interesant, el aducând la start câțiva specialiști. Și câștigătorii de anul trecut, italienii Bracialli și Starace, s-au întors pentru a-și apăra titlul.

Horia și Florin sunt cunoscuți publicului pentru performanțele reușite împreună la juniori, dar și pentru succesele reușite, tot împreună, în Cupa Davis. Despărțirea lor a fost intens comentată, mai cu seamă că subiectul a continuat să reapară în prim-plan, atunci când Horia a câștigat proba de dublu-mixt la Australian Open, iar Mergea a reușit, la rându-i, să-și redreseze cariera pe care aproape că  o abandonase la un moment dat. Declarațiile date de Florin indică faptul că între cei doi lucrurile nu mai sunt de ceva vreme așa cum au fost la început. 

Tabloul probei de dublu: 

Lindstedt/Tecău (1) – Mergea/Dăescu
Mertinak/Sa – Malisse/D.Norman

Bracciali/Starace (3) – Hanley/Kerr
Dodig/Melo – Copil/Waske

Kamke/Mayer – Brunstrom/Marx
Seppi/Volandri-Cerretani/Fognini (4)

Baghdatis/Hutchins – Chardy/Kubot
Huey/Inglot – Knowle/Melzer (2) 

Țiriac: “Turneul s-ar putea transforma într-unul de 500″

Patronul turneului, Ion Țiriac, a făcut una dintre cele mai interesante declarații ale zilei, anunțând câte ceva dintre planurile de viitor ale turneului. Astfel, una dintre marile dorințe ale fanilor, aceea de a upgradare a turneului, ar putea deveni realitate în viitorul apropiat. “Posibilitate există pentru urcare la 500. Cei de la ATP se gîndesc să mai schimbe cîte ceva,  să comaseze câteva turnee, pentru că acum sunt foarte multe. Iar dacă şi piaţa din România poate susţine un asemenea turneu de 500, la care am trece cu încă un milion la costuri, s-ar putea întîmpla să îl avem destul de curînd”.

Momentan, turneul de la București concurează chiar cu un turneu de 500, cel de la Barcelona, preferat de majoritatea numelor grele din circuit. Dar Țiriac vede partea plină a paharului: avem cel mai bun tablou din ultimii ani. “Avem cel mai bun turneu care a fost în România vreodată. Sînt prezenţi 5 jucători care au fost în primii 10 ai lumii, iar acum sînt în primii 20-30. Turneul de la Barcelona, care se desfăşoară în acelaşi timp, este un concurent redutabil, iar faptul că suntem în calendar cu două săptămâni înaintea turneului  de la Madrid este bine, pentru că mulţi jucători vor veni să joace aici pe zgură. Să cîştige cel mai bun şi sper să nu ningă”, a încheiat, plastic, Țiriac.

Și Marcos Baghdatis a fost la conferință, iar cipriotul s-a arătat încântat că a venit în România: “Am mai fost în 1997, eram un copil. Am mulți prieteni români pe acasă, mă bucur că am venit aici”.

Autobuz pentru fani – transport gratuit la Arene

În premieră, turneul și partenerul său principal, BRD Groupe-Société Général, pun la dispoziția publicului și o modalitate inedită de transport către locul de desfășurare a turneului – autobuzul etajat, special dedicat turneului.

Publicul poate călători gratuit către Arenele BNR, în perioada 21-29 aprilie, urcând în oricare dintre urmatoarele stații: Piața Victoriei (Lascăr Catargiu), Piața Romană (vis-a-vis de coloane), 21 Decembrie (vis-a-vis TNB), Piața Unirii (Hanul lui Manuc) și Piața Operei (Podul Eroilor). Orarul autobuzului poate fi găsit pe site-ul oficial.

Hagi joacă azi, în demonstrativ

Primul meci demonstrativ al turneului are loc chiar azi, pe terenul central, după încheierea meciurilor din calificări. Cel mai mare jucător de fotbal al României, Gheorghe Hagi, vine pe terenul de tenis pentru a-și ajuta prietenul, Iosif Rotariu. Celor doi li se vor alătura Andrei Pavel și Ilie Năstase, iar încasările vor fi donate fetiței lui Rotariu, Kassandra, care va fi supusă unor intervenții chirurgicale. 

La 34 de ani, Răzvan Sabău speră iar la tabloul principal

Apropo de calificări, doar 4 români din 13 au trecut de primul tur din calificări: Carpen, Marasin, Kraila, Craciun, Dima, Apostol, Marin, Anagnastopol și Coman au părăsit turneul. Cei care au învins, Mlendea, Savulescu, Sabău și Ghilea, au făcut-o, culmea, tot în meciuri contra unor români. De notat că Răzvan Sabău a jucat și în prima ediție a turneului bucureștean, cea din 1993.

Rezultatele primului tur de calificari:
D. Brands (Ger) – A. Carpen (Rom) 6-3, 6-0
M. Klizan (Svk) – A. Marasin (Rom) 6-4, 6-2
A. Balazs (Ung) – S. Kraila (Rom) 6-0, 6-0
N. Desein (Bel) – Ch. Marian (Ger) 6-1, 6-0
A. Mlendea (Rom) – T. Craciun (Rom) 3-6, 6-3, 6-2
G. Naso (Ita) – D. Dima (Rom) 6-2, 6-4
A. Săvulescu (Rom) – A. Apostol (Rom) 6-4, 6-3
E. Chvojka (Can) – M. Zekic (Ser) 6-3, 6-4
K. Krawietz (Ger) – M. Konecny (Ceh) 6-3, 6-4
N. Mektic (Cro) – N. Cacic (Ser) 6-3, 6-2
R. Sabău (Rom) – T. Marin (Rom) 6-0, 6-2
J. Zopp (Est) – T. Nieminen (Fin) 6-2, 6-1
A. Di Mauro (Ita) – M. Middelkoop (Ola) 7-6(4), 6-4
G. RUfin (Fra) – A. Kellner (Ung) 6-3, 6-4
A. Ghilea (Rom) – V. Anagnastopol 7-5, 6-3
I. Bozoljac (Ser) – R. Coman (Rom) 6-2, 3-6, 6-3

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi