Tenisul: Sportul care a influenţat fundamental moda secolului XX

Camelia Butuligă | 20 iulie 2013

“Am inventat hainele sport pentru mine. Nu pentru că alte femei practicau sportul, ci pentru că eu îl practicam” a declarat cândva Coco Chanel, cea mai vizionară creatoare de modă din lume.

“Am inventat hainele sport pentru mine. Nu pentru că alte femei practicau sportul, ci pentru că eu îl practicam” a declarat cândva Coco Chanel, cea mai vizionară creatoare de modă din lume.  Erau anii de dinaintea începerii Primului Război Mondial, când se lansau primele colecţii Chanel. Prin folosirea materialelor uşoare, care curgeau liber şi a pliurilor care îmbunătăţeau mobilitatea, Coco Chanel a schimbat pentru totdeauna moda, oferind femeilor articole inspirate din sport şi aruncând la gunoi pentru totdeauna sufocantul corset.

În anii 20, de la Biarritz la Boston, femeile stilate începuseră să urmeze exemplul lui Chanel. Erau mai active fizic: descoperind bronzul de  Côte d’Azur, aruncându-se în valurile de la Newport sau jucând dublu la clubul Maidstone din Long Island. Cei mai buni designeri parizieni – Chanel, Patou, Lanvin, Vionnet – vindeau deja haine special făcute pentru a fi purtate pe terenurile de tenis. „Femeia generaţiei trecute avea două obiective: să fie mamă şi să fie cochetă”, spunea Jean Patou. „Acum, vremurile s-au schimbat. Toate femeile practică într-o măsură mai mică sau mai mare sportul”.

Rochiile pentru tenis erau simple şi funcţionale: cu talie joasă, de lungimi care variau de la gleznă până la genunchi, erau albe sau roz, făcute din bumbac sau mătase. La Jocurile Olimpice de la Antwerp din 1920, Suzanne Lenglen a provocat senzaţie, câştigând medalia de aur într-o rochie semnată Patou. Era prima jucătoare care renunţa în mod oficial la fustele înfoiate de până atunci şi purta o rochie simplă, care nu-i acoperea gleznele. Peste noapte, silueta băieţească şi filiformă a devenit culmea chic-ului, iar rochiile inspirate de tenis au devenit standardul pentru femeile moderne, inclusiv pentru cele care nu puseseră până atunci mâna pe o rachetă.

Foto: Edward Steichen. Publicat in Vogue, 15 iulie 1927

Preferinţa pentru rochii fără mâneci şi celebrele batice legate în jurul capului, ambele atât de tipice pentru anii 20, a fost inspirată de asemenea de tenis. Vogue recomanda în 1926: „Albul este culoarea standard pentru costumele de tenis şi o rochie corectă pentru tenis va fi mereu albă… Puteţi urma de asemenea exemplul Drei Lenglen adăugând un batic pe cap şi o jachetă roz din mătase, fără mâneci.”

Chanel a fost regina modei anilor 20, prezentând modele de zi care reflectau noul implus al epocii către libertate şi un stil de viaţă activ. Fustele erau scurtate semnificativ. Ţinutele sport, care includeau pulovere şi jachete încheiate cu nasturi, uşor de pus şi scos, au înlocuit rochiile înfoiate şi greoaie la petrecerile din grădinile de la Ascot. Pe măsură ce deceniul înainta, silueta lejeră propusă de Chanel câştiga teren, devenind regula nu numai la adunările în aer liber sau la shopping, ci şi la serate şi petrecerile din celebrul Cotton Club din Harlem.

„I-am oferit corpului libertatea”, spunea Chanel. Femeile evadaseră în sfârşit din complicatele şi restrictivele rochii victoriene şi n-aveau să se mai uite niciodată înapoi.



Primul turneu american se desfăşoară la Cazinoul din Newport, Rhode Island.

Primul turneu american feminin se desfăşoară la Newport. Curând, tenisul va depăşi croquet-ul în preferinţele femeilor care practicau sport. La începuturi, pe teren femeile purtau mănuşi, pălării şi rochii cu trenă pe care o ţineau în mână.

Costumele încep să se simplifice. Apar pantofii cu talpă joasă de cauciuc şi bluzele mai lejere.

Surorile Sutton, adolescente californiene, joacă la Wimbledon. May Sutton câştigă. Violet Sutton îşi aminteşte mai târziu: „Fetele erau mai rapide pe vremea noastră. Trebuia să alergăm mai mult, deşi era un miracol că ne puteam mişca îmbrăcate în hainele acelea. Vreţi să ştiţi ce purtam? O cămaşă lungă pe dedesubt, o pereche de pantalonaşi, două jupoane, corset, cămaşă scurtă, corapi lungi de mătase şi pălărie. Când terminam meciul eram ude până la piele”.


 

Eliberarea modei feminine începe odată cu prima colecţie Chanel, înfluenţată de dragostea pentru sport a creatoarei franceze. Combinaţia dintre funcţionalitatea atletică şi modă este una din cele mai semnificative inovaţii în istoria stilului în secolul XX.


Dansatoarea Irene Castle prezintă costume de tenis în Vogue. “Toate femeile din lume s-ar apuca de tenis ca să arate aşa”, declară revista.

“Toată distracţia când vine vorba de sport este să porţi cele mai elegante costume sportive” scrie Vogue. “Este un deliciu pentru femeia care iubeşte activităţile în aer liber să găsească o bluză şi o fustă destul de cool pentru o ocazie şi în acelaşi timp destul de amplă pentru un rever.”

Purtând în premieră un „bandeau” pe cap, Suzanne Lenglen câştigă Jocurile Olimpice la Antwerp. Spectatorii, care-i pot vedea gleznele acoperite de ciorapi albi sunt şocaţi de lungimea fustei, care abia îi acoperă genunchii. Unii părăsesc indignaţi tribunele.

 

Tenis-ul este în centrul atenţiei în Epoca Jazz-ului. Un personaj din Marele Gatsby spune: „Mi-am lăsat o pereche de pantofi aici. Mă întreb dacă aţi putea să trimiteţi valetul să mi-i aducă. Vedeţi dumneavoastră, sunt pantofi de tenis şi sunt complet neajutorat fără ei…”

Jucătoarea americană Helen Wills întroduce şapca cu cozoroc în echipamentul pentru tenis.


Campionul francez René Lacoste, poreclit Le Crocodile, crează o cămaşă unică, cu mânecă scurtă, produsă dintr-un material uşor englezesc. Tricoul (aşa cum va fi numită mai târziu cămaşa lui Lacoste) face senzaţie atât pe teren, cât şi în afara lui. În numărul din iulie al
Vogue, Helen Willis apare într-un costum de tenis din două piese: un tricou şi o fustă plisată. Peste tricou poartă un pulover cu iniţialele ei pe buzunar.

Helen Wills în autobiografia sa, Tennis: “Nici patru ani n-au trecut de la un incident petrecut la West Side Club în Forrest Hills, care mi se pare acum amuzant. Una dintre membre, o tânără femeie foarte frumoasă, a apărut într-o zi pe teren într-o rochie fără mâneci. Unii dintre membrii mai conservatori ai clubului stăteau pe verandă şi au văzut-o. Mai târziu, a fost convocată o şedinţă extraordinară a comitetului în care Dra ___ a fost informată că braţele complet dezgolite nu erau permise. La ultimul turneu la care am participat la Forrest Hills, nu se putea găsi nici urmă de mâneci în echipamentele jucătoarelor!”

René Lacoste începe să-şi vândă tricourile de tenis inscripţionate cu celebrul logo crocodil.  Este precursorul obsesiei pentru branduri, etichete şi logo-uri care a marcat secolul XX.

 

Katharine Hepburn, într-o fotografie din 1940. Faimoasa actriță a renunțat la fustă, alegând ceva mult mai apropiat de stilul băiețesc care a caracterizat-o.

 


(articol tradus şi adaptat din
Vogue. Foto: Vogue)

 
 
Gasesti AICI rochii albe de vara, delicate, in care o sa te simti ca o printesa. Garantam ca vei strange o groaza de WOW-uri purtandu-le, comanda-ti ACUM ceva! PROFITA de super reducerile TinaR! 
 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi