Swiss Miss se retrage din tenis. O privire asupra carierei uneia dintre cele mai talentate și creative jucătoare din istoria tenisului

Radu Marina | 29 octombrie 2017

Martina Hingis se retrage la 37 de ani, după o carieră întinsă pe 3 decenii. A petrecut 209 săptămâni pe locul 1 în lume la simplu și 70 de săptămâni pe locul 1 la dublu, cifră la care se vor mai adăuga săptămâni, pentru că Hingis iese din tenis de pe primul loc la dublu. Hingis e una dintre cele 6 jucătoare care au ocupat locul 1 la simplu și la dublu în același timp. A adunat 25 de titluri de Slam (5 la simplu, restul la dublu și la mixt), cu un total de 43 de titluri de simplu și 64 de titluri de dublu. „Tenisul va fi mereu parte din viața mea”, a spus Martina

Martina Hingis a pus punct, odată cu turneul din Singapore, carierei de jucătoare profesionistă. Se retrage după un sezon în care a câștigat 3 titluri de Grand Slam la dublu și dublu mixt, 6 turnee WTA la dublu, a revenit pe locul 1 mondial la dublu și a avut o serie de 19 meciuri câștigate consecutiv alături de Chan Yung-jan. Aceasta este a treia retragere a Martinei, care, spune ea, e definitivă. În 2003, la 22 de ani, s-a retras urmare unor accidentări și probleme de sănătate; a revenit în 2006, iar un an mai târziu a fost depistată pozitiv cu cocaină la Wimbledon. Pentru a evita întreg scandalul a decis să se retragă. S-a întors, însă exclusiv pentru dublu, în 2013.

“Probabil oamenii vor spune ‘dupa un așa an, după un așa sezon…’, dar cred că e momentul perfect să fac pasul. Nu cred că aș putea avea un final mai bun decât acesta”, a spus Martina la o conferință organizată chiar după primul meci câștigat la Singapore, când vestea a devenit publică.

Pentru o jucătoare ca Hingis, care a făcut istorie, a dominat, a surprins și a uimit, un astfel de final e într-adevăr cel mai potrivit posibil. Pentru că acum își duce cu adevărat povestea la capăt și are șansa să-și facă ieșirea în propriile condiții, spre deosebire de precedentele două ocazii. Încheie această aventură așa cum a început-o, de fapt: câștigând și fiind sus. Se retrage fiind lider mondial în clasamentul de dublu.

Cariera Martinei Hingis e spectaculoasă. A stabilit recorduri care și acum stau în picioare, a dominat circuitul la 17 ani, vârstă la care a fost lider mondial. Iar pe lângă toate astea, a fost o deschizătoare de drumuri pentru mulți jucători și jucătoare; Roger Federer spunea recent că Martina a fost una dintre cei care i-au arătat “cum se face”. Faptul că o jucătoare din Elveția câștiga Slamuri și era lider mondial când el era la început de carieră l-a ajutat și l-a motivat suplimentar.

Începuturi

Martina Hingis a intrat în circuitul profesionist în 1994, adică la 14 ani, primul meci oficial pe care l-a jucat fiind la un turneu în Elveția, ls Zurich. La finalul acelui sezon reușea să termine în top 100, doi ani mai târziu devenind cea mai tânără jucătoare din istorie care câștiga un titlu de Grand Slam la dublu (alături de Helena Sukova, la Wimbledon). Tot în același an, au apărut și primele rezultate notabile în turneele mari la simplu; la 15 ani se califica în sferturi la Australian Open, semifinale la US Open și obținea prezența la Turneul Campioanelor, unde a pierdut finala în 5 seturi cu Steffi Graff. Era, de fapt, liniștea dinaintea furtunii.

Dominație

Anul 1997 ar putea fi numit fără niciun dubiu “anul Hingis“ în tenisul feminin. Din 17 turnee la care a participat în acel an, elvețianca a câștigat 12 turnee (a mai jucat alte două finale). S-a calificat în toate cele patru finale de Grand Slam (doar la Roland Garos nu a reușit titlul, fiind, de fapt, și singurul turneu de Grand Slam care îi lipsește), a avut o serie de 37 de victorii consecutive și a devenit cel mai tânăr lider mondial din Era Open (acest record încă e valabil și acum).

Dominația a continuat și următorii ani; nu la același nivel, dar a bifat noi turnee de Slam, a rămas lider mondial și și-a împărțit victoriile cu surorile Williams, care deja apăruseră în circuit. Se crease o adevărată rivalitate a cărei dinamică avea să influențeze, într-un fel, direcția pe care a luat-o tenisul feminin.   

Retrageri și probleme

După o operație suferită la glezna dreaptă în 2001, nimic nu a mai fost la fel. Niciodată nu a mai reușit să revină la cea mai bună formă; problemele au continuat să apară, a avut nevoie de o nouă operație, iar doi ani mai târziu, la 22 de ani a anunţat că se retrage, consecință a accidentărilor care au tot persistat de-a lungul anilor.

A revenit în 2006, dar fără să strălucească. Într-un tenis care nu bătuse pasul pe loc, Martina nu a trecut de sferturi în turneele de Slam și a suferit eliminări premature la multe turnee. Dar chiar și așa, pe final de an a reușit să revină în top 10. Un an mai târziu urma o a două retragere, de data asta cauzată de un motiv diferit: la Wimbledon a fost depistată pozitiv cu cocaină și, deși a susținut permanent că e nevinovată, a decis să se retragă pentru a evita tot acest subiect și tot ce implica el.

A fost un episod care a marcat tenisul la acel moment, pentru că Martina era cel mai mare nume din tenis care a fusese suspendat pentru dopaj. Per total, evenimentul i-a afectat, dar nu i-a distrus imaginea Martinei.

Asta s-a întâmplat și pentru că Martina a fost o altfel de jucătoare. Cu un tenis creativ, variat, extrem de talentată, ea a reușit să adune foarte mulți fani în jurul ei. Într-un circuit care începuse deja să fie dominat de forță, Hingis era altceva; a reușit să producă un tenis special pentru care a fost și este foarte îndrăgită.

Într-un interviu acordat după ce a câștigat două trofee la US Open (dublu, dublu mixt), ea deplângea situația actuală din circuitul feminin, spunând că tenisul nu trebuie să fie doar despre forță. Și, mai mărturisea ea, cel mai important pentru o jucătoare care nu are neapărat forță e să găsească o cale prin care să controleze acest plus de forță venit de la adversară, lucru posibil prin variație, ruperi de ritm și acoperire bună a fileului, aspecte la care ea a excelat.

Revenirea  

După o pauză de 6 ani, Martina a revenit în atenția tenisului, inițial în calitate de antrenor; a început antrenând-o pe Anastasia Pavlyuchenkova (2013), iar la scurt timp a început colaborarea cu Sabine Lisicki, care dorea să își îmbunătățească jocul la fileu. Au început să joace împreună câteva turnee la dublu, iar la al doilea turneu jucat împreună (Miami) au reușit să câștige titlul. “Știu că la acel turneu le-am învins în finală pe Makarova/Vesnina, care erau favorite și jucau foarte bine, așa ca mi-am dat seama că încă mai pot, așa că am decis să continui cu dublul”.

Hingis a încercat să-și mai dea o șansa și la simplu, parte de voie, parte de nevoie; a jucat un meci în Fed Cup (2015), dar a fost învinsă clar de Aga Radwanska (6-4, 6-0), ceea ce a șters speranțele celor care îi mai vedeau un loc și la simplu.

A continuat astfel să se axeze pe dublu, acolo unde a impresionat. Din 2014 și până azi, a câștigat 10 titluri de Slam (4 dublu, 6 dublu mixt), medalia de argint la Jocurile Olimpice (alături de Timea Bacszinsky), un WTA Finals (alături de Sania Mirza, 2015) și alte 13 titluri WTA  (cele mai multe fiind câștigate alături de Sania Mirza și Chan Yung-jan).

În ultimii doi ani, Hingis a dominat autoritar proba de dublu, fie alături de Sania Mirza, fie alături de Chan Yung-jan. Anul acesta a adunat 6 titluri alături de Chan și a revenit pe locul 1 mondial. A ajuns la Singapore în plină serie de victorii, dar cele 19 victorii consecutive au fost oprite în semifinale de Babos/Hlavackova (cele care aveau să câștige și titlul duminică), în ceea ce a fost astfel și ultimul meci al elvețiencei.

La ultima conferința de presă, Martina, care a fost onorată în ultima zi a turneului din Singapore cu o ceremonie înaintea finalei de simplu, a spus că nu are niciun regeret: “Poate au fost și unele greșeli, poate au fost și meciuri la care puteam face și mai mult, dar cred că toate lucrurile astea s-au întâmplat cu un motiv. Plec din tenis fără niciun regret, sunt mândră de tot ce am realizat și nu aș schimba nimic”.

 

***

Sărbătorește locul 1 cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi