În zonă: Kvitova și Kuznetsova le elimină pe Serena și pe Sharapova, finală neașteptată la Madrid

Adrian Țoca | 8 mai 2015

Sharapova ratează șansa de a-și apăra al doilea turneu la rând pe zgură și rămâne pe locul 3 în clasamentul WTA, în spatele Simonei Halep. Cele două își vor decide lupta pentru poziția a doua pe lista capilor de serie la Roland Garros la Roma.

Ce zi la Madrid în turneul fetelor! După cum a curs tabloul la un moment dat, o nouă finală Serena Williams – Maria Sharapova părea inevitabilă, iar un nou titlu pentru Serena, aproape garantat. Dar după cum spune vechiul clișeu, nimic nu e sigur până nu e sigur în tenis. De aia se joacă meciurile pe teren, ca să aflăm cine e cel mai în formă în ziua respectivă – o spun și jucătorii. Iar azi, cele mai în formă au fost outsiderele. Întâi Svetlana Kuznetsova a deschis ziua, reușind să o elimine pe campioana en-titre, 6-2, 6-4, iar întreruperea dominației pe zgură a Mashei e acum confirmată. Apoi Petra a acceptat și mărit miza, învingând-o pe liderul mondial, Serena Williams la fel de clar, 6-2, 6-3. Ocazie cu care înregistrăm câteva premiere, cea mai importantă fiind că Serena pierde, în luna mai, pentru prima dată în acest an într-un meci oficial.

 

 

Cele două meciuri au fost foarte asemănătoare. În ambele, jucătoarele cu șansa a doua au pornit ca din pușcă, au intrat în zonă și au făcut puncte extraordinare, ținându-le la ușă pe favorite. Asigurate cu un avans confortabil, și Sveta și Petra au avut de răspuns la marea întrebare când au intrat pe linia dreaptă: vor putea închide meciul sau vor claca nervos în fața surprizei? Pentru că închisul unui astfel de meci e mai problematic decât pare. Și una, și alta s-au achitat cu bine de misiune, deși atât Maria, cât și Serena au dat o replică mai bună la final, dar tardivă. Într-un fel, e asemănătoare succesiunea evenimentelor de azi cu cea din semifinalele masculine de anul trecut de la US Open, când de asemenea finala perfectă, anticipată de toată lumea, a fost spulberată de două victorii remarcabile reușite de Nishikori și de Cilic.

Dacă Sveta o mai bătuse pe Maria în trecut, victoria Petrei e și mai impresionantă, pentru că ea a avut de trecut și peste obstacolul mental pe care îl are orice jucătoare când o întâlnește pe Serena. N-o mai învinsese până azi, mai mult, nu-i luase decât un set în cinci întâlniri directe. Nu s-ar fi zis după ce s-a întâmplat azi pe teren. Petra a returnat excepțional și a lovit mingi care au reamintit tuturor despre Wimbledon, despre 2011, despre ce poate face Kvitova atunci când simte mingea și e confortabilă pe teren. În fapt, pauza pe care și-a luat-o în martie pare să-și facă efectul acum. Petra a vorbit, de altfel, despre nevoia unei întreruperi de la rutina obișnuită, explicându-și decizia de a sări peste Indian Wells și peste Miami. 

La rândul ei, Serena a fost lentă, apatică și neinspirată. Într-un cuvânt, obosită. La un moment dat în setul doi, când încerca fără prea multă convingere un comeback, americanca a ales fără niciun motiv o scurtă previzibilă, una dintre cele mai slabe scurte pe care le-ai aștepta la un asemenea nivel. Petra a ratat-o, dar Serena s-a îndreptat spre celălalt capăt al terenului scuturând puternic din cap, ca și cum nu înțelegea ce a vrut să facă mai devreme. Nici după un alt punct câștigat, unul din rarele rally-uri pe care le-a jucat inspirat, Serena n-a avut o reacție mai grozavă:

 

Între timp, Petra a reușit puncte precum acesta:

Serena a spus după meci că s-a simțit obosită, dar că e în forma potrivită pentru Roland Garros. Într-un fel, înfrângerea de la Madrid vine exact la timp pentru ea: scapă de grija apărării unui streak remarcabil de victorii și își resetează motivația pentru a încerca să câștige al treilea Grand Slam consecutiv.

Petra demonstrează însă încă o dată că locul ei este incontestabil în Top 4. Mâine, în finala cu Kuznetsova (18:30, ora României), ea are acum șansa unui al doilea titlu la Madrid, unde s-a mai impus în 2011. Petra conduce cu 3-1 head-to-head-ul cu Svetlana, dar a pierdut singurul meci direct pe zgură, jucat la Paris. A fost 9-7 în decisiv pentru rusoaică, după ce Kvitova a servit de două ori pentru meci. Judecând după revenirile de săptămâna asta ale Svetei, Petra ar trebui să fie în gardă.

Și da, se poate ca altcineva să încurce calculele tripletei Serena – Maria – Simona în sezonul de zgură.

 

Săptămâna grozavă a Svetei 

Uneori, un jucător poate prinde o săptămână de grație. Poate să aibă sau poate să n-aibă legătură cu forma anterioară, deși cel mai adesea n-are. Contează contextul: condițiile de joc, felul în care s-a pregătit, match-up-urile sau, pur și simplu, inspirația. Piesele pică în puzzle iar sportivul în cauză își poate pune în valoare fără alte opreliști întregul bagaj. 

E ceea ce i s-a întâmplat săptămâna aceasta la Madrid Svetlanei Kuznetsova. Despre ea știam, bineînțeles, că are jocul necesar să bată pe oricine din lume, fără excepție, însă problemele Svetei țin de constanță și de mental. “Am atâtea opțiuni la îndemână, încât uneori îmi ia prea mult timp să mă hotărăsc pe care s-o aleg”, e o declarație faimoasă a rusoaicei. În plus, forma anterioară nu anunța prea multe: Svetlana a pierdut categoric în Fed Cup cu Andrea Petkovic (6-2, 6-1), a ieșit repede de la Praga, iar în restul sezonului reușise doar un tur trei, la Miami, oprită de Serena Williams.

Sveta trăiește însă o nouă săptămână de glorie la Madrid. Parcursul ei este absolut senzațional, unul dintre cele mai grele pe care le-am văzut în ultimii ani la o finalistă în WTA. În primul tur a expediat-o rapid pe Ekaterina Makarova, apoi în turul secund a eliminat-o pe speranța gazdelor, Garbine Muguruza. Apoi a început partea de maraton. Într-un meci încheiat la 1 în dimineața de joi, Sveta a învins-o pe Sam Stosur în 2 ore și 44 de minute, într-un meci în care a ratat multiple șanse de meci înainte de a-l opri. A doua zi, la 3 după amiaza, Kuznetsova s-a întors pe teren pentru un alt meci foarte lung: 3 ore și 8 minute pentru a o învinge pe Lucie Safarova, încă o dată cu tiebreak în decisiv. Iar azi, înapoi pe teren la 11 dimineața, pentru semifinala cu Maria Sharapova.

Dat fiind antecedentele și suprasolicitarea din turneu, e lesne de înțeles de ce puțină lume a crezut în Svetlana azi. Cu atât mai impresionantă e victoria ei, într-un duel a două foste campioane de la Roland Garros: 6-2, 6-4 în o oră și jumătate.

A fost un meci aproape perfect pentru Kuznetsova, a cărei varietate a dat peste cap jocul în forță al Mariei. A ajutat și că Sharapova a prins o zi slabă, cu multe erori neforțate care au omorât orice perspectivă ca Sveta s-o bage singură înapoi în meci pe Masha în setul secund. Outsider-ul pe hârtie și-a adus la teren mixul de forță, de tehnică și de diversitate care o face o jucătoare atât de rară. Sveta are atât jocul specific de zgură, învățat chiar în Spania, cât și loviturile puternice de atac specifice hardului. Totul, susținut de un fizic foarte puternic. Capabilă să câștige puncte și de pe baseline, și din preajma fileului, cu un forehand cu mult spin care a deranjat-o pe Maria azi, Sveta a adus aminte de jucătoarea care câștiga la Paris în 2009. Și, dacă își va putea păstra aceeași concentrare, de ce nu ar putea fi încă o dată o prezență periculoasă la Roland Garros? Are numai 29 de ani, cu un an mai mare decât Maria, iar în această săptămână tocmai ce a arătat că rezistă atât unor meciuri foarte lungi și solicitante din punct de vedere fizic. Și am văzut săptămâna aceasta ce se poate întâmpla când Kuznetsova elimină variațiile foarte mari de formă și împuținează din momentele în care clachează mental.

A fost abia a doua victorie contra unei jucătoare de Top 3 pentru Sveta de la titlul amintit la Roland Garros. Cu finala de la Madrid, Sveta urcă pe locul 18. La rândul ei, Maria ratează șansa de a-și apăra al doilea turneu la rând pe zgură și rămâne pe locul 3 în clasamentul WTA, în spatele Simonei Halep. Cele două își vor decide lupta pentru poziția a doua pe lista capilor de serie la Roland Garros la Roma. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi