Suedia fără Soderling. Ce mai face Robin: e marcă de mingi de tenis și încă n-a renunțat la gândul revenirii

Treizecizero | 10 septembrie 2014

În lipsa lui Soderling, tenisul masculin suedez e într-o criză de rezultate și de soluții neobișnuită pentru o țară care a dat atâția campioni sportului. De aceea, Suedia vine la București pentru meciul cu România fără niciun jucător în Top 200.

Cel mai valoros tenismen suedez de la Edberg încoace, Robin Soderling încă nu s-a decis ce va face în privința viitorului său pe teren. La 30 de ani, Robin nu şi-a anunţat încă retragerea definitivă, deși unii fani au început să se împace cu ideea că s-ar putea să nu-l mai vadă niciodată pe teren pe cel care a întrerupt două serii istorice în tenisul mondial: 31 de victorii consecutive la Roland Garros, serie reușită de Nadal şi 23 de semifinale de Grand Slam la rând, serie care îi aparține lui Roger Federer.

Soderling n-a mai jucat practic de trei ani, fiind diagnosticat cu mononucleoză chiar după titlul cucerit în 2011 la Bastad. Dar în tot acest timp nu a stat departe de tenis. A investit 150.000 de euro într-o fabrică de mingi de tenis, în Thailanda, iar creaţia sa, „RS All Court”, se bucură de succes. ITF-ul a aprobat-o anul trecut, urmând ca anul viitor să fie folosite în premieră într-un turneu ATP, la Stockholm. Robin visează şi mai departe: într-o zi să se servească cu „RS All Court” într-un turneu de Grand Slam.

“Cineva m-a întrebat: care-i cea mai bună minge de tenis? N-am știut să-i răspund, așa că am început să dezvolt una”, explică Robin.

Altfel, Robin, care între timp a devenit tătic, va fi, în octombrie, directorul turneului indoor de la Stockholm. „Văd turneele dintr-o perspectivă organizațională acum”. Și încă nu a renunțat la gândul de a reveni pe teren, inspirat de carierele prelungite ale unor jucători precum Tommy Haas, de exemplu.

De altfel, una dintre ideile lui Soderling era să revină chiar la Stockholm, luna viitoare, dar a cam renunțat la acest plan: „Nu-s încă la nivelul dorit. Nu e timp suficient. Stockholm a fost mereu unul dintre locurile mele preferate în care să joc. Vom vedea”.

“Unul dintre motivele pentru care aș dori să revin este că vreau să renunț la tenis în condițiile mele. Vreau să mă retrag atunci când voi simți că am jucat suficient. În clipa asta, nu am jucat suficient”, spunea Soderling într-un interviu pentru SI.

Fostul finalist de la RG a început să joace tenis, cea mai mare parte a timpului, indoor, încercând să-și regăsească un ritm de pregătire. Dar totul se face încet, iar un pronostic privind revenirea ar fi riscant. “Mă concentrez doar pe ziua în sine”, spune Soderling, care a început să urmărească din nou mai atent ce se întâmplă în circuit, după ce, în primele 18 luni de absență, spune că n-a putut să o facă.

Cum a început totul

Problemele lui Soderling au apărut în timpul RG 2011, când a început să se simtă slăbit, și s-au agravat în timpul Wimbledon, dar a continuat să joace, pentru că „asta am făcut toată viața, m-am luptat cu limitele. În plus, e Wimbledon”. După turneul londonez, Soderling a avut o perioadă mai bună și a putut să joace turneul de zgură de la Bastad, pe care l-a câștigat într-o manieră categorică, pierzând doar 13 game-uri în patru meciuri, incluzând un 6-1, 6-0 cu Berdych în semifinale și un 6-2, 6-2 cu Ferrer în finală. Apoi, condiția sa fizică s-a deteriorat brusc. 

A urmat o serie de tratamente și medici, dar, deși s-a recuperat, starea lui nu a mai ajuns niciodată la 100 la 100, suficient cât să-i permită să revină la un nivel competitiv. Cel mai frustrant pentru Robin a fost că nu a mai avut, în toată această perioadă, continuitate. Uneori se simțea capabil să mute munții din loc, apoi, brusc, la polul opus. “Câteodată mă simt bine, încep antrenamentele şi totul merge bine. Încep să mă gândesc că poate în câteva luni voi putea să revin în circuit. Apoi fac un pic mai mult efort şi mă trezesc a doua zi obosit şi bolnav”.

Dacă ar fi continuat la nivelul din momentul retragerii, Soderling ar fi avut toate motivele să fie și acum printre jucătorii care să dea o replică puternică faimosului Big Four, ba chiar să pună umărul serios la debarcarea acestuia. Cu lovituri similar de puternice de pe fundul terenului, Marin Cilic tocmai ce a câștigat titlul la US Open.

Suedezii nu stau degeaba: au mai deschis o Universitate de Tenis

Cum rezultatele jucătorilor suedezi au devenit îngrijorător de slabe, dar, în același timp, așa cum observa Andrei Pavel în interviul pentru Treizecizero, scandinavii au o sumedenie de specialiști de renume, ei n-au stat prea mult pe gânduri. Printre altele, luna aceasta a fost deschisă Swedish Tennis University, condusă de Stefan Edberg și Magnus Larsson, proiect lansat în colaborare cu ReadyPlay, Academia lui Edberg. Oficialii federației suedeze, care susțin proiectul și și-au declarat toată încrederea în Edberg și Larsson, admit că s-au făcut greșeli în trecut și că e timpul să se treacă la fapte pentru repararea acestora. „Cred că deveniserăm un pic cam aroganți, prea sigur pe noi. Am avut niște ani de aur și nu am susținut dezvoltarea acelui fenomen, nici din punct de vedere sportiv, nici economic. Cred că am luat succesul ca pe ceva sigur”, spune Ulf Dahlstrom, secretarul general al Federației Suedeze de Tenis, găsind explicația: fără investiții suficiente, fără titluri de Grand Slam. 

Noua universitate își propune să ofere tinerilor jucători o șansă să se dedice tenisului fără ca asta să însemne că vor neglija studiile. În ziua de azi, e tot mai dificil pentru tenismeni să le facă pe amândouă, din rațiuni de organizare, așa că mulți dintre ei preferă să renunțe la școală pentru a-și concentra eforturile pe școală, sau invers. În ambele cazuri, cineva are de pierdut. Noul proiect își propune, printre altele, să rezolve acest aspect. 

„Cred că am atins pragul de jos, iar acum suntem din nou în urcare”, spune și Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka, pentru WSJ. „Nu pot să cred că tenisul suedez nu e reprezentat la nivel de Grand Slamuri”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi