Start cu stângul: Simona pierde cu Pliskova, începutul nefast de an continuă

Camelia Butuligă | 6 februarie 2016

Cehia conduce România cu 1-0 la Cluj, după ce Karolina Pliskova a obținut prima victorie din carieră contra Simonei Halep, după peste două ore și jumătate de tenis intens.

Simona Halep a pierdut în trei seturi primul meci al întâlnirii dintre România și Cehia, scor 5-7, 6-4, 6-2. Monica Niculescu și Petra Kvitova se întâlnesc în al doilea meci al zilei. 

Trei seturi (6-7(4) 6-4 6-2), puţin peste două ore şi jumătate şi un meci fizic, combinând schimburi intense şi lungi cu lovituri puternice. Şase breakuri s-au făcut în primul set. Părea că şi acest meci va urma scenariul celor precedente: strâns, disputat, cu Simona izbândind până la urmă. Karolina a intrat evident apăsată de head2head: a făcut destule neforţate, a încercat să lovească decisiv prea devreme în schimburi, a venit la fileu unde a fost pasată iar şi iar. Simona, de cealaltă parte, a returnat excelent, a apărat foarte bine, a alergat şi i-a dat proverbiala minge în plus, pe care Pliskova a greşit-o în repetate rânduri. Simona a stat bine la winnere în primul set, intrând în teren de câte ori a avut ocazia şi fiind agresivă atât pe forehand cât şi pe rever.

Cum spuneam în articolul de azi dimineaţă, jucătorii de tenis se pot ajusta din mers şi Karolina a făcut în setul doi câteva schimbări minore în aparenţă, dar care au dat rezultate pe termen lung. Mai întâi, a încetat să încerce să lovească prin Simona. A devenit mai răbdătoare şi a stat în schimburi, chiar dacă asta a însemnat de multe ori că s-a îndoit între puncte cu răsuflarea tăiată. Apoi, a întrerupt ritmul schimburilor aruncând ici-colo câte un slice sau câte o scurtă. Sliceurile defensive i-au câştigat timp şi au scos-o pe Simona din ritm, obligând-o să încetinească şi să sape după mingi. Cât despre scurte, au avut succes, aşa că Pliskova a început să le folosească din ce în ce mai încrezătoare, cu din ce în ce mai mult succes.

În setul doi, Pliskova a făcut breakul prima, un semn că balanţa începea să se încline în favoarea ei. Simona a recuperat pentru 4-4, dar şi-a pierdut imediat serviciul, de la 40-15. Câteva erori de-ale ei, apoi Pliskova şi-a făcut singură rost de un breakpoint cu un joc agresiv şi a luat gameul şi setul. Acolo a fost momentul de cotitură al meciului. „Cred că a fost cel mai bun meci al nostru. Întotdeauna am jucat strâns cu ea și n-am câștigat niciun set. Când am câștigat setul secund, m-am simțit foarte încrezătoare în privința decisivului”, a spus Karolina, la conferința de presă.

În setul trei, Karolina a continuat să combine agresivitatea cu defensiva. Mai mult, şi alte părţi ale jocului ei au prins curaj: returul a devenit foarte eficient, mai ales pe al doilea, iar backhandul nu se mai mulţumea doar să ţină mingea în joc, ci ataca fără frică liniile. Simona, în acest timp, a scăzut în vitalitate. Braţul drept crispat a fost scuturat degeaba între puncte, iar defensiva, din ce în ce mai copleşită de atacurile furibunde ale Karolinei. „Simona a căzut un pic mental pe final, dar împotriva Simonei e întotdeauna dificil să câștigi punctul, pune multe mingi înapoi”, a spus Karolina Pliskova, la conferința de presă. 

Unde rămânem după acest meci? Este şi nu este o surpriză. Pliskova a fost foarte aproape în toate meciurile cu Simona şi stilul ei poate pune probleme oricui. Împotriva Simonei, era doar o chestie de dozaj şi găsirea tacticii adecvate. Se pare că azi, Karolina a găsit combinaţia câştigătoare. Acum depindem de tenisul de guerrillă al Monicăi pentru a încheia prima zi la egalitate.

 


| Fotografii: Călin Ilea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi