Sorana Cîrstea transformă un moment greu într-unul excelent, triumfă în meciul de debut la Madrid

Codruț Baciu | 6 mai 2018

Sorana Cîrstea a început Madridul cu o victorie prețioasă, 6-4, 2-6, 6-4 cu Katerina Siniakova; o va întâlni în runda a doua pe talentata rusoaică Daria Kasatkina. Sorana a trăit periculos în primul serviciu al decisivului, când a salvat 2 mingi de break. A ieșit cu bine din acea situație atacând curajos. S-a dovedit a fi momentul de cotitură al meciului.

Madridul a fost întotdeauna prietenos cu noi. Nu doar că orașul are una dintre cele mai mari comunități de români din lume, dar în ceea ce privește tenisul, fetele noastre au avut mereu rezultate bune aici. Primele zile ale Mutua Madrid Open par să confirme că e ceva special la zgura din Caja Mágica. După ce ieri Irina Begu a făcut unul dintre cele mai solide și importante meciuri ale sale din ultima vreme, învingând-o pe favorita Ostapenko în două seturi, astăzi a intrat pe teren restul diviziei de românce. Concurența dintre ele, pe de-o parte, respectiv dintre ele și restul națiilor din tenis, pe de altă parte, ne face să nu mai prididim cu meciurile și așteptările. Cam aici s-a ajuns. Avem 4-5 românce la start? Hai că s-o găsi una să ia titlul. Destul de ciudat, nu?

Azi, până la ora 15, lucrurile arătau deja al naibii de bine pentru fanii tenisului românesc. Prima care a descins (pe terenul 6) a fost Sorana Cîrstea. Habar n-aveam la ce să mă aștept de la meciul ei cu Katerina Siniaková. Anul trecut, la Eastbourne, al doilea set din primul și singurul lor meci a avut schimburi scurte și pline erori. Sorana a câștigat atunci destul de ușor, în două seturi, în condițiile în care nu e vreo expertă pe iarbă. Din aproape în aproape, am concluzionat că ”ok, deci la Madrid, pe zgură, o să bată și mai ușor”. Nu ne învățăm minte, așa-i? O luăm contabilicește și credem proverbialele calcule ale hârtiei ne scutesc de emoții.

Serviciul Siniakovăi este primul lucru care îți sare în ochi atunci când îi urmărești jocul. Are 21 de ani și n-ar fi exclus să o vedem la un moment dat cu o mișcare complet diferită, așa cum se întâmplă cu destule jucătoare după o vreme. Momentan, Katerina arată de parcă urmează să-și ia zborul în orice secundă. Totul este atipic și aparent periculos, însă mingea este strunită suficient de bine cât să-i permită să-și facă serviciul cu brio. În primul set, de exemplu, nu ș-a pierdut serviciul decât o dată, la capătul unui game în care Sorana a returnat foarte bine.

Cele două au stiluri de joc destul de asemănătoare, iar printre punctele în comun se numără lipsa răbdării în momente anume, când toleranța la jocul adversarei și așteptarea momentului oportun sunt exact ce recomandă doctorul. Însă Sorana a ajuns să fie ea însăși doctorul aici. Doctor cu specializarea ”Anestezie și Terreapie Intensivă”. Jocul ei de totul sau nimic se transformă în ”nici chiar totul, dar hai, nici chiar nimic”, dacă se simte confortabil pe teren. Iar Madridul este un loc unde a făcut sferturi de finală în două rânduri. A fost unul din acele seturi în care nerăbdarea și winnerele au venit în dozajul perfect pentru Sorana. Cu supărări și emoții puține, astfel încât și-a ținut serviciul perfect până la final: 6-4.

În setul al doilea însă, Siniakova a întors puțin foaia. Cu alura ei de californiancă fără griji și în vânzoleala continuă de pe Terenul 6, a început să returneze ceva mai agresiv și mai lung. Game-ul al patrulea, în care i-a făcut break pentru prima oară Soranei, a fost, de fapt, momentul-cheie al setului. Au fost două minute de joc în care decisivul se arăta ca o varantă foarte posibilă. Pentru că atunci când Sori începe să pună scurte care se tânguiesc să treacă de burta fileului, lucrurile se complică pentru ea. A fost cu atât mai frustrant cu cât a fost un game puerdut la limită, în care nu i-au lipsit nici așii, și nici loviturile câștigătoare pe care le-a construit deștept. Rebreakul și discuția cu antrenorul nu au reușit să cimenteze momentul bun care i s-a prezentat, astfel că Sorana nu a mai reușit să câștige niciun game.

Odată cu neforțatele Soranei, curajul din loviturile cehoaicei creștea și el, astfel că este corect să spunem că acest 2-6 redă destul de fidel povestea setului. În ultimul game însă, am putut vedea o bucățică din motivul pentru care decisivul a fost acontat de româncă: dorința de a reveni atunci și acolo, fără să mai vină setul 3. Nu a reușit, însă pumnul strâns de Sorana la 2-5 au fost, pentru mine cel puțin, un sneak peak foarte grăitor.

Decisivul s-a arătat binevoitor cu Sorana și fanii săi până la un punct. Un punct destul de avansat pe harta meciului, adică până la 5-1. Până acolo, de remarcat stăpânirea de sine pe propriul serviciu. Scriam, cu ocaziei finalei Mihaelei Buzărnescu de la Praga, despre cât de mult ajută să joci tenisul ca să-l înțelegi mai bine atunci când îl privești. Sorana a fost nevoită să-și ajusteze serviciul de-a lungul timpului. Spun ”nevoită” pentru că accidentările la umăr au contribuit la decizia asta; însă munca și talentul au darul ăsta de a împinge tot răul spre bine, astfel că mișcarea pare că-i dă un plus de flexibilitate și control pe care le fixează tot mai bine în jocul ei.

Jocul intimidant îți aduce nu doar winnere și liniște, ci și greșeli neforțate și duble greșeli din partea adversarei. Din punctul ăsta de vedere, Siniakova și-a jucat bine rolul de victimă. Cum spuneam însă, până la un punct. Simpatice slice-urile ei de forehand care-s deghizate într-o jenă defensivă, dar care, dacă te apuci să vii la fileu, trec pe lângă tine, de numai Monica Niculescu îți poate explica ce naiba s-a întâmplat acolo.

Revenirea cehoaicei pe finalul setului a fost, din câte mi-am putut da seama, mai mult vina Soranei decât o regrupare la nivel mental a adeversarei. De altfel, linia de sosire se vedea atât de aproape, încât jocul de picioare al cehoaicei părea, parțial, abandonat. Sorana l-ar putea grăbi, la o adică, inclusiv pe Gilles Simon, darmite pe Siniakova, o oponentă care era evident pregătită să salute publicul de la revedere. Însă Sorana a gândit finalul meciului precaut și a aplicat strategie acolo unde ar fi trebuit să fie o atitudine de genul ”joacă ce știi”. A lăsat ultimele game-uri în seama adversarei – să facă ea, să greșească ea. Iar cehoaica, deși nu tocmai un mental giant, are lovituri puternice, iar fără presiunea scorului, ele se duc bine.

Trei game-uri la rând a luat Siniakova, însă Sorana a reușit să oprească la timp șirul nefast de erori. La 5-3 a avut minge de meci, pe care tânăra sa adversară a salvat-o cu un serviciu bun, dublat de un backhand în lung de linie executat perfect. Însă în game-ul următor, care a adus încă o minge de meci, Sorana nu a mai greșit. Cu două lovituri executate parcă în oglindă față de game-ul anterior (backhand winner + serviciu solid), Sori și-a oferit mingea de meci care a dus-o în turul următor.

Putea fi mai simplu de atât, însă Sorana a știut să-și guverneze perfect emoțiile și loviturile din final, așa că am avut de-a face, îndrăznesc să spun, cu un meci foarte util.

Următorul în care Sori va trebui să confirme va fi împotriva Dariei Kasatkina, care a învins-o greu pe Qiang Wang (7-5, 7-6). Match-up-ul dintre Sorana și Kasatkina e încurajator, dar lipsește cu desăvârșire. Va fi prima oară când cele două se întâlnesc și, probabil, Sorana va trebui să lege mai bine loviturile de forehand decât a făcut-o astăzi. Kasatkina depleasează mai bine decât Siniakova și nici nu are nevoie să riște la fel de mult în timpul schimburilor.

***

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi