Sorana Cîrstea și Patricia Țig obțin victorii necesare, care schimbă trendul

Treizecizero | 23 martie 2017
Patru fete în turul 2

Patricia (vs Mladenovic) și Sorana (vs Sevastova) se alătură astfel Irinei Begu (vs Arruabarrena) și Simonei Halep (vs Osaka) în turul al doilea. Dintre ele, doar Sorana joacă joi, zi în care debutează și Raluca Olaru la dublu, alături de Olga Savchuk.

A fost o zi bună la Miami pentru românce, iar rezultatul este că avem patru fete în turul secund al celui de-al doilea Mandatory al anului.

Patricia Țig a intrat prima pe teren; Pati a întâlnit-o pe Heather Watson, într-un fel de preview pentru barajul Fed Cup dintre România și Marea Britanie, din aprilie. Țig a început ezitant, a avut nevoie de câteva game-uri ca să intre în meci, dar după doar un punct luat în primele două game-uri, a luat cinci din următoarele șase game-uri. În ciuda unor alegeri discutabile, în ciuda faptului că n-a putut servi setul la 5-4, Patricia și-a ținut firea și a fost jucătoarea mai atentă în tiebreak. Eliberată de presiune, românca a dominat setul al doilea, fugind cu a treia victorie la Miami, după cele două din calificări: 7-6, 6-1. Pentru Țig urmează acum Kiki Mladenovic, cu care a mai jucat acum doi ani la Wuhan (1-6, 4-6).

Sorana a primit sesiunea de seară pe terenul principal, datorită interesului mare al comunității latine din Miami pentru Monica Puig. Presiunea de a juca „acasă” a apăsat-o însă rău pe campioana olimpică și a eliberat-o de griji pe Sorana, care s-a adaptat foarte bine la condiții. Vreme de aproape o oră, a fost una dintre cele mai fluente evoluții ale Soranei din ultimele luni. Liniștită, concentrată, nederanjată de gălăgia de dincolo de fileu, Sori a stat înfiptă pe baseline și a luat mingea repede, întorcându-i cu dobândă Monicăi viteza și forța loviturilor. Româncei i-a convenit de minune stilul lui Puig și s-a pliat perfect pe el, lucru care a descumpănit-o pe portoricană. Greșelile neforțate au curs cu nemiluita din racheta acesteia, dar contribuția Soranei a fost majoră, pentru că i-a luat timp, a returnat super și a găsit mereu adâncimea, chiar și din apărare. În plus, a fost foarte îngrijită: doar două erori neforțate în primul set pentru Sorana, cifră incredibilă pentru o jucătoare ofensivă precum ea.

Cu Puig făcând implozie, jocul a curs rapid în aceeași direcție și în setul doi. Dar ajunsul la linia de sosire și trecutul ei sunt două lucruri diferite. Sorana s-a desprins la 4-0, iar avansul de două break-uri s-a dovedit prea greu de remontat, deși Monica s-a liniștit într-un final și a reușit să schimbe energia negativă în motivație. Sorana a pus și ea un pic umărul, cedând inițiativa, și și-a văzut avansul topit. Venit la on court coaching la 5-4, Marius Comănescu a simțit bine momentul, schimbând tonul cald și liniștitor folosit de obicei, cu o atitudine mai fermă. „Ai jucat bine, joci bine, doar că ai lăsat-o acum pe ea să conducă jocul. Te-ai tras înapoi. Dă cu curaj în minge. Bate palma! Haide!”. Era ce-i trebuia Soranei, care s-a scuturat de îndoieli și a închis: 6-2, 6-4 și un meci cu Sevastova în turul următor. Sori a învins-o în precedenta întâlnire, un 6-3, 6-0 în 2013.

Sunt două victorii notabile, venite la timp, pentru că ambele inversează un trend. Sorana nu mai câștigase de la Australian Open, unde a ajuns până în turul al patrulea. De atunci a pierdut patru meciuri consecutive. La rândul ei, Patricia s-a tot chinuit să găsească un pic de consistență, iar cea de azi a fost prima victorie pe un tablou principal în 2017. Ambele au pus punct acestor mici serii nefaste și au motive să joace cu mai puțină tensiune în braț meciurile următoare.

Pati și Sori se alătură astfel Irinei Begu (vs Arruabarrena) și Simonei Halep (vs Osaka) în turul al doilea. Dintre ele, doar Sorana joacă joi, zi în care debutează și Raluca Olaru la dublu, alături de Olga Savchuk (vs Klepac/Martinez-Sanchez).

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi