Sorana Cîrstea pierde în primul tur la Montreal, va coborî până pe locul 80

Adrian Țoca | 5 august 2014

De ce ne era frică nu am scăpat: seria nefastă a Soranei s-a prelungit și în Canada, iar de luni ea va cădea 44 de locuri în clasament.

La un an distanță de superbul parcurs până în finala turneului Premier din Canada, Sorana Cîrstea a trăit o cu totul altă experiență față de 2013. N-au mai fost victoriile în serie de la Toronto, obținute contra unor jucătoare de top, n-a mai fost întâlnirea de cinci stele cu Serena Williams în cea mai importantă finală pe care a jucat-o în carieră, în fața unei audiențe cu casa închisă. A fost, în schimb, o eliminare rapidă, 6-4, 6-2, suferită în fața Luciei Safarova, în numai o oră și 10 minute. Decorul, complet diferit: goniți de o ploaie care a întrerupt vremelnic programul primei zile de la Montreal, fanii canadieni au fost puțini la număr. 

Meciul a curs rapid în favoarea Safarovei, semifinalistă la Wimbledon în această vară. Lucie a făcut un break la 2-2 în primul set, apoi a servit foarte bine pe tot parcursul meciului. În plus, a și returnat bine, așa că serviciul Soranei a fost mereu sub presiune. Singurul moment în care Sorana a reușit să facă break a venit când meciul era deja jucat, la 4-1 în setul secund.  Cu un istoric al întâlnirilor directe oricum avantajos (3-1), Safarova a răspuns cu un alt break și a încheiat confortabil partida, cu patru servicii pe care Sorana nu le-a putut pune în teren. 

Consecința acestei eliminări rapide este că Sorana va pierde masiv în clasament, pentru că punctele pentru finala de anul trecut vor ieși din contul ei începând de luni. Astfel, de săptămâna viitoare, Sori va coborî până pe locul 80, o pierdere masivă de 44 de locuri. După o perioadă îndelungată petrecută în Top 30 și foarte aproape de intrarea în Top 20, Sorana va trebui acum să lupte pentru a nu ieși din primele 100. 

Este un moment mai puțin fericit pentru Sorana, dar care nu ar trebui tratat ca pe o înmormântare sau ca un capăt de țară de către nimeni, ci ca un posibil moment de restart pentru ea. Li s-au mai întâmplat și altor jucătoare similare ca potențial cu Sorana să coboare. De altfel, nu e prima oară când jucătoarea noastră traversează momente critice și reușește să le depășească. Pe finalul lui 2010 ea a ieșit, pe termen scurt, din Top 100, dar a reușit să revină rapid, încheind doi ani (2012 și 2013) în Top 30.  

Partea bună din toate astea, dacă există una, e că „răul” s-a dus. Toate rezultatele importante pe care le avea de apărat de anul trecut (semifinală Stanford, sfert Washington, finală Toronto) sunt acum depășite, iar de aici înainte Sorana poate adăuga puncte în liniște, scăpată de presiunea rezultatelor de anul trecut, cu relaxarea celui care vine din urmă netulburat. Există, bineînțeles, și reversul medaliei. Afară de cazul unei îmbunătățiri rapide între timp, ei îi va fi mai greu de intrat pe tablourile turneelor mari de după US Open. Până atunci, următoarele opriri pentru Sorana sunt Cincinnati, săptămâna viitoare, și Flushing Meadows, pentru ultimul Grand Slam al anului.


Foto cover: Christopher Levy

Ce fac ceilalți români

– Campioni la Washington săptămâna trecută, Horia Tecău și Jean Julien Rojer vor debuta la Toronto marți seara, contra perechii Feliciano Lopez / Jurgen Melzer. 

– Victor Hănescu și Adrian Ungur sunt pe tabloul unui challenger puternic, la San Marino. Adrian a trecut deja în turul 2, în vreme ce Victor joacă marți.

– Clasamentele detaliate ale tuturor românilor și alte concluzii despre clasamente sunt AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi