Fast
Traseu oprit pentru Sori

Sorana Cîrstea este eliminată de Jelena Ostapenko, care o va întâlni acum pe Simona Halep în semifinale

Radu Marina | 6 octombrie 2017

Sorana Cîrstea s-a oprit în sferturile de finală de la Beijing, învinsă de Jelena Ostapenko, 6-4, 6-4, cu exact același scor ca și la precedenta lor întâlnire, jucată la US Open cu o lună în urmă. Sorana își vede astfel oprit un traseu excelent la China Open, unde le-a învins în câte două seturi pe Barthel, McHale și fostul lider mondial Karolina Pliskova. De luni, Sorana revine în Top 40, pentru prima dată după patru ani de absență.

Ostapenko devine, astfel, următoarea adversară a Simonei Halep, într-o mult-anticipată rejucare a finalei Roland Garros de anul acesta. Încă o dată, meciul va avea o miză mare pentru Simona; în funcție de rezultatul de azi al Elinei Svitolinei, Simona ar putea urca pe locul 1 dacă trece de Ostapenko (în caz că Svitolina nu ajunge în finală; în caz contrar, Simona are nevoie de titlu).

*

Astăzi, Sorana nu a putut aduce același joc solid ca în meciul cu Pliskova, a părut fără energie, serviciul a tras-o în jos în multe momente și nu a putut concretiza deloc șansele avute, în special în setul doi. În primul set, în afara acelor game-uri legate de la 2-5 la 4-5, nu și-a găsit deloc ritmul, a alternat lovituri bune, luate devreme, cu erori consecutive. Per total, Ostapenko s-a hrănit din acel joc liniar, cu mingi razante și plate al Soranei. I-a convenit ritmul pentru că toate mingile mergeau spre zona ei de confort și a reușit astfel mai mereu să intre prima în minge și să dețină controlul raliului. Chiar și așa, Ostapenko nu a excelat; serviciul a trădat-o din nou, dar a reușit să se redreseze la timp, iar când a servit pentru set la 5-4 a făcut cel mai bun game la serviciu din tot setul.

Cu cât s-a avansat în meci, Sorana a dat semne de revenire, a părut mai hotărâtă și a reușit să intre în meci mult mai bine. Întâi și-a făcut serviciul fără dificultăți în debutul setului 2 și a pus treptat în aplicare sfaturile lui Adrian Cruciat, care i-a cerut să fie mai agresivă, să joace mai lung și să o țină permanent sub presiune pe Ostapenko. Cât timp a făcut asta a avut șanse și a reușit să o incomodeze pe cea cu care a făcut recent pereche la dublu. Problema a fost lipsa de consistență; multe puncte bine construite erau urmate de serii de erori, care dărâmau cam tot ce încerca să construiască.

În ciuda scorului, setul secund a arătat mai echilibrat, s-a jucat mai intens și mai puțin fragmentat. Ostapenko a rămas în continuare vulnerabilă cu serviciul, iar Sorana, care a părut ceva mai motivată în acest set, a reușit să intre mai mult în teren și să atace serviciul Jelenei. Așa a reușit să recupereze break-ul la 2-3. Dar când în fine Sorana părea bine poziționată în meci, iar Ostepenko începuse să fie destul de iritată de greșelile făcute, meciul s-a sucit brusc. De la 3-3, 40-0 Sorana a pierdut 5 puncte la rând, și asta fără să facă neapărat ceva greșit. Ostapenko a jucat impecabil acele mingi și a continuat trendul în game-ul următor, când a răspuns similar la două mingi de break pentru Sorana cu serii de winnere; fidelă stilului ei, Jelena a lovit precis, tare și foarte tare și a reușit să treacă peste un nou moment dificil.

Sorana a continuat să lupte, și-a făcut serviciul la 3-5 și a obligat-o pe Ostapenko să servească pentru meci, dar, la fel ca în primul set, letona a găsit cele mai bune servicii și a reușit să închidă meciul fără nicio dificultate; asta deși pe tot parcursul meciului a avut probleme în a-și ține serviciul.

Ostapenko merge așadar într-o nouă semifinală și are 11-1 în ultimele 12 meciuri, de la US Open încoace. Asta chiar dacă nu a impresionat, a părut vulnerabilă în multe momente, dar a găsit tot timpul soluții în momentele dificile și a reușit să se ridice.

Va fi a 7-a semifinală din acest sezon și a treia consecutivă, iar în meciul următor o va întâlni pe Simona Halep, în reeditarea finalei de la Roland Garros.

Foto: Jimmie48Photography

***

 

Noile tricouri 30-0 sunt acum pe stoc!
„My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile.

Ia-le din Shop 30-0:

 

My Forehand

 

„Play Hard”

 

Fă-ți o bucurie sau ia cuiva drag un cadou din Noul 30-0 Shop, aici