Simona Halep, în grupă cu Kirilenko, Pavlyuchenkova și Cornet. Totul despre Tournament of Champions

Adrian Țoca | 28 octombrie 2013

Ultimul turneu al anului pentru Simona este Tournament of Champions de la Sofia. Un fel de pregătire pentru marile bătălii pe care urmează să le dea Simona în sezoanele următoare

Cu puțin noroc, am fi putut vorbi despre Turneul Campioanelor de la Istanbul pentru Simona. Am fi urmărit-o la luptă cu Serena, Vika, Aga și celelalte jucătoare din Top 8. O victorie cu Pennetta la US Open, sau una cu Venus la Tokyo ar fi putut schimba dramatic calculele clasamentului. Dar poate că e mai bine așa: toate se întâmplă cu un rost și la timpul lor. Iar pentru saltul atât de cursiv și de armonios reușit de Simona, acum numărul 14 mondial (13, practic, dacă o excludem pe retrasa Bartoli din calcule), poate că e mai bine că ea își va face încălzirea la Turneul Campioanelor varianta mai mică, cea de la Sofia.

Tragerea la sorți a avut loc luni, la prânz, iar Simona a nimerit într-o grupă echilibrată. Adversarele ei sunt Maria Kirilenko, Anastasia Pavlyuchenkova și Alize Cornet.

Pe Kirilenko, locul 18 în lume, Simona a întâlnit-o o singură dată până acum, în acel faimos recital dat la US Open, un 6-1, 6-0 fără prea multe comentarii. Cu cealaltă rusoaică din grupă, Pavlyuchenkova, Simona a jucat în trei ocazii, câștigând toate meciurile. Două dintre aceste meciuri s-au jucat foarte recent: la Tokyo, unde Simona a salvat două mingi de meci înainte de a întoarce și a câștiga în decisiv, când Pavs s-a retras la 0-3, apoi în semifinalele de la Moscova, unde Halep s-a impus categoric, 6-2, 6-1.

Alize Cornet, ajunsă la Sofia beneficiind de retragerea Robertei Vinci, este singura dintre cele trei adversare ale româncei care are un head-to-head pozitiv. Jucătoarea din Franța s-a impus în singurul meci jucat anterior, în 2011, un 7-5, 6-1 pe hard, la Monterrey.

Cealaltă grupă le aliniază la start pe Ana Ivanovic, Samantha Stosur, Elena Vesnina și Tsvetana Pironkova.

Simona va debuta în turneu cu Anastasia Pavlyuchenkova, marți, în jurul orei 21:00 (al treilea meci în Order of Play, după Ivanovic – Pironkova și Kirilenko – Cornet).

1. Ce este Tournament of Champions, de fapt?

Un turneu de final de an, care a trecut prin mai multe formate din 2009 încoace, de când a fost “inventat” în calendarul WTA, și care acum aduce la start cele mai bine clasate 8 jucătoare care au câștigat un turneu din seria International (categorie de turnee al căror grad de importanță vine după Grand Slams, Premier Mandatory și Premier), dar care nu s-au calificat la Istanbul. Cu amendamentul că turneul (sau WTA) are dreptul de a acorda două wild-card-uri în locul ultimelor două clasate dintre cele opt. Poate sună un pic complicat pentru cei mai puțin obișnuiți cu detaliile tehnice ale turneelor, însă elementar de știut e faptul că Simona și-a câștigat dreptul de a participa la acest turneu fără emoții, dat fiind că trei dintre cele cinci titluri cucerite de ea anul acesta (mai exact Nurnberg, Hertogenbosch și Budapesta) fac parte din categoria International.

Câștigătoarele celor patru ediții anterioare (trei disputate în Bali, o a patra la Sofia) au fost Aravane Rezai (2009), Ana Ivanovic (2010 și 2011) și Nadia Petrova (2012).

2. Cum s-a ajuns la lista celor opt 

Lista participantelor de anul acesta a stat sub semnul întrebării până în ultimele zile, pentru că ea a depins de mici detalii. Spre exemplu, de confirmările unora dintre jucătoare sau de alegerile lor, în cazul celor cu mai multe opțiuni. Bunăoară, Caroline Wozniacki a devenit eligibilă să participe, grație titlului câștigat pe ultima sută de metri în Luxemburg, dar daneza, finalistă în Bulgaria anul trecut, a decis să renunțe la dreptul de a fi prezentă la Sofia, alegând să fie rezervă la Istanbul. Sau cazul grupului celor 3 rusoaice cu drept de joc. Prinse într-un conflict cu federația de tenis din țara lor, ele au avut de ales între finala Fed Cup și prezența în capitala Bulgariei, și au anunțat că aleg a doua variantă. Ultimul dubiu a fost în ce-o privește pe Vinci, dar italianca (prezentă la dublu la Istanbul) a ales în cele din urmă să joace finala Fed Cup (Italia-Rusia), așa că Alize Cornet i-a luat locul. Astfel s-a ajuns la această listă: SIMONA HALEP, Maria Kirilenko, Samantha Stosur, Elena Vesnina, Anastasia Pavlyuchenkova, Alize Cornet (calificate), Tsvetana Pironkova și Ana Ivanovic (wildcards).

În contextul retragerilor lui Wozniacki și Vinci, Simona a rămas cea mai bine clasată dintre cele opt participante.

3. Cât de sus poate urca Simona în clasament după Sofia?

Turneul se joacă format grupe (două grupe a câte patru, fiecare cu fiecare, primele două se califică în semifinale), și oferă premii totale în valoare de 750.000 de dolari. Punctele nu sunt din cale afară de spectaculoase: se dau 35 de puncte pentru victorie în grupe, iar totalul maxim pe care îl poate aduna Simona, în eventualitatea în care ar câștiga turneul neînvinsă, este de 375 de puncte. Cu aceste puncte, ea le-ar putea depăși cel mult pe Bartoli, Vinci și Stephens și ar putea ajunge până pe locul 11, cea mai bună performanță personală și cea mai bună clasare a unei românce de la Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir încoace.

4. NU există bonus de 1.000.000 pentru Simona

Tournament of Champions a pus la bătaie un bonus la prima sa ediție, organizată în Bali, un bonus după modelul US Open, pentru jucătoarea care câștigă cel puțin trei titluri din seria International, iar apoi se impune și la acest turneu de final de an. Valoarea premiului era de 1.000.000 de dolari. Anul acesta, Simona ar fi fost eligibilă pentru acest premiu suplimentar, dat fiind că a câștigat trei turnee International, dar bonusul nu se acordă la Sofia – ne-au confirmat chiar organizatorii.

5. Simona e favorita fanilor la cucerirea titlului

Deși are cinci titluri în 2013, Simona ocupă abia locul 26 în clasamentul total al câștigurilor, cu un total de 952.446 de dolari obținuți din premii în acest sezon. Altfel, în sondajul efectuat pe site-ul oficial al turneului, Simona era văzută de fani cu cele mai mari șanse la câștigarea titlului, cu peste 1.000 de voturi la ora acestui articol, peste 60 la sută din voturi. Simona este urmată de Ana Ivanovic și de Sam Stosur.

Later UPDATE: România, cu Ucraina în Cupa Davis

Tot azi a avut loc și tragerea la sorți a primului tur din Zona EuroAfricană a Cupei Davis 2014. România a căzut cu Ucraina, iar meciul se va disputa pe terenul adversarilor noștri. Meciul va avea loc în weekendul 31 ianuarie – 2 februarie 2014. Învinvătoarea va întâlni mai departe Suedia, iar câștigătoarea acestui meci va merge la barajul de promovare în Grupa Mondială. 

Ultimul meci direct între România și Ucraina s-a jucat la București, în 2010, și a fost câștigat de români cu 3-1. Echipa Ucrainei se bazează pe trioul Alexandr Dolgopolov – Sergiy Stakhovsky – Illya Marchenko. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi