Slam Bites. Ce-i de văzut în prima zi la Australian Open

Treizecizero | 18 ianuarie 2015

Slam Bites e o rubrică ocazională, ajutată de diferența de fus orar, cu bucățele de informații.Grupează la un loc cele mai interesante detalii despre programul zilei la AO.

Nu-i nimic mai frumos decât bucuria primei zile a primului Slam al anului. În Australia a ieșit deja soarele, mai sunt câteva ore până când va fi lovită prima minge și va fi strigat în microfon primul punct. Apoi se va pune în mișcare infernalul carusel al primelor zile de Slam, una dintre cele mai aglomerate și intens trăite experiențe din sport. Cu cafeaua caldă în toiul nopții și frecându-se la ochi ca să pună pe fugă somnul, românii vor încerca să țină pasul cu desfășurarea galopantă a evenimentelor pe un fus orar neprietenos, dar fermecător. Pentru că farmecul urmăririi AO exact asta este: contrastul dintre frigul nostru și căldura lor, nopțile făcute zi, bucuria din Australia versus lipsa de energie specifică mohorâtului ianuarie de acasă. Începe Australian Open, al patrulea Australian Open cu Treizecizero, cel mai frumos început de Australian Open, cu o româncă printre favoritele la titlu. Ce idee de neconceput la primul Happy Slam petrecut împreună!

Meciul zilei

Mikhail Youzhny – Rafael Nadal

Cu doar un meci oficial la activ după operația de apendicită suferită în noiembrie, Nadal n-a fost aproape niciodată mai vulnerabil înaintea unui Slam ca acum. Nivelul său real este greu de anticipat, mai ales după ieșirea în decor de la Doha, unde a început bine, dar a sfârșit returnând scurt, fiind pasiv și neputând să păstreze o intensitate specifică lui. Rafa spune că a muncit bine la antrenamente, dar că îi lipsesc meciurile. Un stat care descrie bine perioada random a lui Rafa: media clasamentelor ultimilor 7 jucători care l-au învins este de 98.

Dincolo, Youzhny e și el un semn de întrebare, cu un singur meci oficial anul acesta, de asemenea pierdut la Doha cu un jucător prost clasat. Dar rusul a încheiat decent sezonul anterior și încă mai poate juca un tenis la nivel înalt în zilele sale bune. Experiența celor patru victorii directe ajută: dacă ocazia se va ivi, Youzhny nu e genul de jucător care să se rușineze de un Nadal vulnerabil, dovadă precedentul de la Chennai, 2008, când rusul a învins în finală cu 6-0, 6-1 un Rafa epuizat după efortul depus în semifinale. Nu mai e relevant, bineînțeles, în ziua de azi, detaliul celor patru victorii, dar sunt puțini jucători cu clasament mai jos de Top 10 care să fi adunat atâtea victorii la Nadal de-a lungul timpului, iar asta ajută la moral.

De așteptat un Nadal din ce în ce mai bun, odată ce meciul avansează, și o replică dârză a lui Youzhny. Meciul e al treilea pe Rod Laver.

Ce alte meciuri trebuie urmărite atent

Grigor Dimitrov – Dustin Brown. Bulgarul începe cu destulă presiune pe umerii lui AO, pentru că încă întârzie fie o victorie definitorie, fie o constanță a rezultatelor importante în Slamuri. Șansa cea mare pentru a le bifa pe ambele a fost semifinala de la Wimbledon. Brown e un jucător sclipitor, dar care are probleme în a menține un nivel ridicat pe cinci seturi. Totuși, dacă vă trebuie un meci-furnizor de hot shots, aici trebuie căutat.

Ernests Gulbis – Thanasi Kokkinakis. După amicul său Kyrgios anul trecut, Kokki e al doilea tânăr australian așteptat să se remarce la un AO. Gulbis e mereu predispus la surprize neplăcute, iar oponentul său lovește bine mingea și va avea un public fanatic care să-l susțină. Îi va ajunge asta la cap lui Ernie?

Caroline Garcia – Svetlana Kuznestova. Sveta e departe de 2009, anul în care o avea în mână pe prime-Serena, în sferturi la AO. Acum va avea viață grea cu Garcia, franțuzoaica încă la capitolul promisiuni.

Blaz Kavcic – James Duckworth. Sigur nu vor ajunge din nou să joace cinci ore, nu?

David Goffin – Michael Russell. Nu e neapărat pentru intrigă, cât pentru a nota începutul unui potențial an mare pentru Goffin, care, după ce a curățat tot în turnee de nivel inferior în 2014, joacă pentru alte mize anul acesta. Federer a spus, după ce s-a pregătit cu David în Dubai, în decembrie, că belgianul e “sigur material de Top 10”. În Russell, Goffin va găsi un veteran rutinat, care știe multe trucuri și care joacă de plăcere, lipsit de presiunea rezultatelor.

Jiri Vesely – Viktor Troicki. Un fel de finala finalelor turneelor de la Sydney și Auckland, cu premiu un loc în turul 2. Troicki trăiește din nou și vrea în Top 10, Vesely e în plin avânt și va continua să învețe anul acesta.

Andreas Seppi – Dennis Istomin. Au patru meciuri de câte cinci seturi la Slamuri. Va continua trendul?

 

Notițe

Serena: 100 de săptămâni consecutive pe primul loc. De 100 de săptămâni n-a mai mișcat-o nimeni pe Serena din fruntea clasamentului WTA. S-ar putea întâmpla, în teorie, după AO. Până atunci, Serena e într-un club select de doar patru jucătoare care au trecut de 100 de săptămâni consecutive ca lider WTA. Celelalte sunt Chris Evert, Martina Navratilova și Steffi Graf.

Federer. Elvețianul începe azi turneul cu numărul 300 al carierei. De asemenea, când va lovi prima minge contra lui Lu, Roger va fi început al 61-lea Grand Slam consecutiv (63 în total). Un record, firește.

Bani. Cum stau cei trei mari din ATP în clasamentul câștigurilor din premii? 1. Federer 88,7 milioane, 2. Djokovic 72,4, 3.Nadal 71,4.

Când joacă româncele

Simona debutează cu Karin Knapp, primul meci în sesiunea de zi pe Rod Laver, de la ora 11, ora locală (ora 2:00, ora României) – al 4-lea Grand Slam consecutiv în care Simona joacă primul tur pe arena principală.

De la aceeași oră, Alexandra Dulgheru joacă în primul meci de pe Margaret Court cu Jarmila Gajdosova. Al treilea meci pe Margaret Court este cel dintre Irina Begu și Angelique Kerber, favorita 9, cel mai probabil după ora 6:00, ora României. De asemenea, Sorana Cîrstea o întâlnește pe Alexandra Panova în ultimul meci al zilei de pe terenul 19, probabil în jurul orei 9:00 AM, luni dimineața în România.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi