Simona se scutură de Mladenovic, câștigă în debutul de la Cincinnati, urcă pe locul 2 în Race

Treizecizero | 19 august 2015

La trei zile după retragerea din finala de la Toronto, Simona Halep s-a calificat în optimile de finală de la Cincinnati. Simona Halep a învins-o pe Kristina Mladenovic în turul al doilea de la Cincinnati, 7-5, 5-7, 6-4, reușind astfel prima victorie în meciurile cu jucătoarea din Franța, în fața căreia pierduse primele două întâlniri. Andrea Petkovic e următoarea adversară

Există meciuri câștigate ușor și meciuri câștigate greu. Există meciuri simple și meciuri încâlcite, din care trebuie să ieși cumva, sau poți să cazi pradă nervilor și să nu mai ieși deloc. Și mai există meciuri complicate, meciuri în care clasamentul e ultimul lucru care contează; așa numitele match-up-uri proaste.

Kiki Mladenovic era un astfel de exemplu pentru numărul 3 mondial, o combinație între problemele pe care franțuzoaica a fost în stare să le pună Simonei în meciurile anterioare și contextul cumva favorabil pe care l-a avut. La prima întâlnire, Simona venea în indoor după un Australian Open solicitant și făcea cunoștință cu un antrenor nou, direct la un turneu inoportun; la al doilea meci, sentimentul general era că Simona era un pic pierdută. Dar după două victorii, de la al treilea meci deja nu mai contează că a fost sau n-a fost un context favorabil, astea-s doar detalii. Apar întrebările, apar îndoielile, apare presiunea. Mai ales că diferența din clasament e atât de mare. Dincolo, Mladenovic înțelege că e pe cale să-și formeze un ascendent și asta îi permite să lovească mai liber și să joace cu abandon. N-are, încă o dată, nimic de pierdut. Dacă îi va mai ieși și acum, presa de engleză va scrie că Mladenovic has Halep’s number.

Genul acesta de detalii complică mereu (sau îmbogățesc, depinde de unde te uiți) un meci de tenis, îl fac mai complex și alambicat. De aceea, e importantă victoria Simonei, chiar dacă teribil de complicată, chiar dacă n-a fost cel mai curat și drăguț succes, chiar dacă era cât pe ce să înghețăm când două mingi de meci au venit și s-au dus, iar setul decisiv a părut, la un moment dat, că ar putea scăpa din control.

Simona a observat la interviul de după meci esențialul: că, în ciuda tuturor suișurilor și coborâșurilor, în ciuda complicațiilor, ea a fost mereu la comandă și la conducerea scorului. Deși Mladenovic a revenit în repetate rânduri în fiecare dintre cele trei seturi, Simona a avut mereu forța de a sprinta din nou. O diferență majoră față de Birmingham, la precedenta întâlnire, când Halep a părut că-și pierde răbdarea și încrederea pe măsură ce jocul se complica. Dacă mai avea nevoie cineva de asigurări, chiar și după Toronto, Simona a arătat și azi că perioada slabă de peste vară e lăsată în urmă.  

Upgrade-ul e evident: data trecută (și nu doar la Birmingham, ci pe tot segmentul Madrid – Wimbledon), Simona începea să se precipite îndată ce simțea că i se opunea rezistență, iar jocul începea să se destrame. Azi, ea n-a lăsat frustrarea de a nu putea să închidă meciul să o domine și, într-un final, s-a scuturat de adversara ei, punând ceva ordine într-un head-to-head care ne ținuse crispați.

Altfel, am revăzut câteva dintre temele familiare din celelalte meciuri directe. De câte ori Mladenovic a putut să intre în teren, punctul era aproape cert al ei. Când Simona a luat inițiativa sau a ridicat nivelul, loviturile ei curate, susținute de deplasarea pe teren net superioară, erau prea mult pentru Kiki. Franțuzoaica a încercat iar să-și creeze un plus cu jocul la fileu și a provocat ceva daune lovind de câteva ori inspirat pe contre-pied. Iar scurtele, care au făcut multe stricăciuni la Birmingham, au reapărut și azi. Ca și cu Radwanska la Toronto, Simona a fost surprinsă un pic la început, dar treptat, a început să le ghicească și să le contracareze.

Evoluția scorului a fost teribilă: festival de break-uri în primul set, apoi, când ne pregăteam să zicem că victoria e asigurată, a venit răsturnarea de situație din finalul setului doi. După ce a fost condusă cu 3-1, Simona a ratat mingi de meci la 5-3 și 5-4 și s-a văzut împinsă într-un decisiv nenecesar. 

Românca a făcut însă ce a făcut și Belinda Bencic în finala cu ea (sau în semifinala cu Serena), adică a lăsat repede în spate dezamăgirea unui astfel de set scăpat printre degete. Din nou, românca s-a desprins la 3-1 și 5-3, reușind în cele din urmă să închidă meciul, după două ore și 51 de minute. Cu tot cu cele două timeout-uri medicale solicitate de Kiki, unul pentru o căzătură serioasă, altul pentru probleme oarecum similare precum cele suferite de Simona la Toronto, coapsă și abdomen. Ceea ce n-a împiedicat-o pe Mladenovic să lupte frumos până la capăt. Cumva potrivit ca, la nici trei zile de la propriul ei exemplu de luptă împotriva problemelor fizice, Simona să se regăsească de cealaltă parte a baricadei.

Există victorii strălucitoare și victorii necesare, în care trebuie să find a way, no matter what. În ciuda efortului fizic depus, Simona a reușit una dintre acele victorii necesare, la fel cum a mai făcut anul acesta și cu Muguruza, și cu Makarova, și cu Kerber. Continuă traseul la Cincinnati, deși e de urmărit în ce măsură va rezista fizic până la capăt, într-o perioadă în care, așa-i, parcă tot circuitul pare un pic obosit. Dar cel mai important e că Simona cea curajoasă și luptătoare s-a întors, indiscutabil. Restul se joacă.

 

Trece pe 2 în Race

Victoria de azi mai înseamnă că Simona urcă pe locul 2 în Race to Singapore, depășind-o pe Maria Sharapova. Simona o poate depăși pe rusoaică și în clasamentul la zi, cu condiția să ajungă până în finală. Detaliul, de care Simona nu știa (l-a aflat la o conferință), ar ajuta-o să o evite pe Serena la US Open, dar Halep nu e preocupată într-atât. „Locul 2 înseamnă mult, dar mai important pentru mine e să câștig cât mai multe meciuri e posibil și să fiu în formă pentru ultimul Slam al anului”, a spus Simona, la interviul de pe teren.

Se revede cu Petkovic

În turul următor, Simona o va întâlni pe Andrea Petkovic (5-7, 6-3, 6-3 cu Camila Giorgi, într-un meci întârziat de ploaie).

Pe Petkovic, Simona a învins-o de patru ori din cinci întâlniri; cea mai recentă fiind cea de la Beijing, de anul trecut (7-6, 5-7, 7-6). Cea mai importantă însă a fost semifinala de la Roland Garros de anul trecut, de asemenea câștigată de Simona.

Meciul e ultimul pe Grandstand, în dimineața de vineri, nu mai devreme de 3.30, ora României.

Irina a pierdut

După ce o învinsese în primul tur pe Alize Cornet, Irina Begu n-a avut o replică la fel de bună și cu Anna Schmiedlova. Campioana de la București a controlat tot meciul, impunându-se cu 6-1, 6-3.

 

| Am lansat primul nostru Podcast! Ascultă-l și citește detaliile AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi