Simona se grăbește în sferturi la Cincinnati, după o nouă victorie convingătoare

Adrian Țoca | 18 august 2016

Simona Halep a învins-o pentru a doua oară în vara nord-americană pe Daria Gavrilova, chiar mai clar decât prima dată: 6-1, 6-2 în turul al treilea de la Cincy. Favorita 3 a ajuns acum la 12 victorii consecutive în circuit și se califică în sferturile de la Cincy pentru al patrulea an la rând. Anul trecut a jucat finala.

Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală de la Cincinnati după o victorie dominantă cu Daria Gavrilova, 6-1, 6-2. Simona a stat pe teren chiar mai puțin decât în meciul de ieri cu Annika Beck, oprind ceasul mai repede cu două minute, 53 în total. 

Tema zilei a fost “repede și bine”. Ambele au fost atinse în victoria contra Gavrilovei; meciul a fost scurt – Simona și-a asuprit adversara și n-a lăsat-o să o întindă prea mult – iar calitatea evoluției româncei a fost, pentru a doua zi la rând, impresionantă. Dacă la Montreal Gavrilova a mai apucat să intre cât de cât în meci, aici n-a avut nicio șansă, în ciuda încercărilor repetate de a găsi soluții în schimburi și de a o surprinde pe Simona. Dar în astfel de condiții de joc – hard, suprafață rapidă, căldură – Simona excelează. Iar când joacă la adăpostul unei încrederi tot mai mare de la un meci la altul, românca își poate desfășura jocul în voie. Așa a fost posibil un nou joc dominant, în care Simona a făcut totul să arate mai  simplu decât este, de fapt. Încă de la început, Simona a atacat și și-a deschis superb terenul cu mingi adânci, plasate excelent, împingând-o pe australiancă la un neîntrerupt du-te-vino dintr-o linie în alta. Cum a obținut o minge scurtă, Simona a intrat și a închis cu ușurință, fie cu forehandul în lung de linie, fie cu reverul în cros. În total, au fost 18 lovituri direct câștigătoare, mai puține decât ieri, dar cifra nu pare a-i face dreptate.

Gavrilova e dependentă de adrenalină și de energia pe care o generează când domină cu forehandul și când reușește puncte frumoase, dar azi n-a putut găsi niciun fel de momentum. Încercările ei de a prelua controlul punctelor s-au izbit rapid de defensiva superioară a Simonei, care a întors soarta punctelor cu ușurință chiar și atunci când a fost atacată, găsind unghiuri imposibile din plină apărare. La 0-3 în primul set, Gavrilova încerca deja o scurtă ca să rupă ritmul, dar Halep a ajuns-o și pe aceea. Iar la 4-0, Simona a recuperat un 0-40 pe propriul serviciu cu o nonșalanță care trebuie că a descurajat-o complet pe jucătoarea din Australia; grăbindu-se între serve, Simona a lovit trei revere câștigătoare în lung de linie unul după altul.

Setul secund s-a simțit mai mult sau mai puțin de rutină; la adăpostul unui serviciu în continuare bun, Simona a fost într-un control total și a recuperat imediat și ușor mica scăpare tradusă prin singurul serviciu cedat. A încheiat cu un as cu care și-a marcat a 12-a victorie consecutivă și calificarea în sferturile de la Cincinnati pentru al patrulea an consecutiv. Doar că de data asta e bine poziționată să meargă până la capăt; cele două jucătoare care au oprit-o în precedentele trei ediții (Serena Williams, în sferturi în 2013 și în finala din 2015) și Maria Sharapova (în sferturile din 2014) nu sunt prin preajmă, iar Simona se poziționează drept cea mai în formă jucătoare a verii pe hardul nord-american.

În sferturi va avea un test mult mai greu, și aici va fi o nouă ocazie în care vom putea aprecia mai bine efectul pozitiv al acestor victorii expeditive din primele runde, un capitol la care, iarăși, contribuția lui Darren Cahill e vizibilă. Față de multe dintre turneele din trecut, Simona e gata conectată la febra turneului și evită să se mai lase trasă în meciuri complicate în primele runde. E o posibilă consecință a faptului că a apucat să ajungă devreme la toate aceste turnee la care a jucat bine (Madrid, Montreal, iar acum Cincy se profilează a fi la fel).

A fost o zi bună și pentru reprezentanții noștri de la dublu. Pentru a doua oară în tot atâtea turnee Premier 5, Monica Niculescu le-a venit de hac franțuzoaicelor Garcia și Mladenovic, de data asta alături de Vania King, după ce la Montreal reușise alături de Simona. Acum a fost 3-6, 6-2, 10-4. Iar Horia Tecău a răspuns bine la revenirea după Rio, câștigând redebutul alături de Jean Julien Rojer, 6-3, 4-6, 10-8 cu Inglot/Matkovski. În turul următor, Horia se va revedea cu Bruno Soares, revenit alături de partenerul său din circuit, Jamie Murray. În schimb, Florin Mergea și Rohan Bopanna au pierdut, 7-6, 6-4, cu Huey/Mirnyi.

Pe tabloul fetelor, Angelique Kerber își continuă un drum care are șanse să ducă la locul 1 în lume. A învins-o într-un meci greu pe Strycova, 7-6, 6-4. Kerber și Simona sunt, din nou, pe cursul unei posibile coliziuni în semifinale. Suarez Navarro a trecut de Vinci, iar Pliskova, de Doi.

La masculin, un Rafa Nadal absolut consumat după toate eforturile de la Rio a pierdut drastic cu Borna Coric, cel care trecuse de Nick Kyrgios cu o seară înainte. Coric e în primul lui sfert de Masters și, de asemenea, e cel mai tânăr jucător ajuns atât de departe într-un turneu Masters de la Gulbis, în 2008. Mai devreme ieșise și Stan Wawrinka, eliminat de Grigor Dimitrov, în vreme ce Kei Nishikori a cedat în două tiebreak-uri cu un Bernard Tomic căruia, brusc, îi pasă. Fără Djokovic, Federer, Nadal, Wawrinka sau Nishikori, dar încă cu Andy Murray, Cincy e o oportunitate imensă pentru un câștigător în premieră al unui titlu de Masters.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi