Simona pierde clar cu o Petra Kvitova în zonă, se oprește în semifinale la Wuhan

Camelia Butuligă | 30 septembrie 2016

Simona a pierdut pentru prima dată cu Kvitova: 6-1, 6-2 în semifinalele de la Wuhan. Petra o va întâlni în finală pe Dominika Cibulkova. Vom avea, totuși, o româncă într-o finală în turneele acestei săptămâni: Raluca Olaru, în finala de dublu de la Tashkent.

Afară de felul în care a salvat prima minge de meci, cu „un volley cu atât de mult backspin în el încât era să ajungă în Beijing”, după cum a sumarizat comentatorul TennisTV, Simonei Halep nu i-a mers nimic altceva în întâlnirea cu Petra Kvitova, din semifinalele de la Wuhan: 6-1, 6-2. 

Care Petra a fost într-o formă extraordinară, imposibil de jucat azi. Raportul loviturilor direct câștigătoare spune totul despre ce s-a jucat: 34-7 pentru Kvitova, care își continuă seria victoriilor la Wuhan, turneu la care se simte excelent și unde a câștigat 11 meciuri din 12. Cehoaia a făcut 16 erori neforțate versus 10 ale româncei și a dominat autoritar jocul de la prima și până la ultima minge. 

În finala de la Wuhan, Kvitova o va întâlni pe Cibulkova. Este prima finală a anului pentru Petra, care a învins-o, înainte de Simona, și pe Angelique Kerber.

**

L-au întrebat odată pe Rafa Nadal ce e de făcut când Federer intră în transă pe teren. Rafa a ridicat din umeri și a răspuns în stilul său inimitabil: ”Nimic. Nu poți face nimic, doar să aștepți până trece.” Era după finala de la Roland Garros din 2011. Atunci, Nadal a avut timp să-l aștepte pe Federer să iasă din zonă; meciurile trei din cinci îți dau acesta posibilitate.

În două seturi din trei, n-ai luxul timpului. O oră și șapte minute i-a trebuit azi Petrei Kvitova s-o dezmembreze pe Simona. Jocul Kvitovei a fost atât de dominant, de impecabil, că nici măcar nu poți să te superi; judecând după liniștea ei de pe teren, nici Simona nu cred că e supărată. Când dai peste așa ceva, tot vorba lui Rafa, just congratulate the opponent. Nimic din ce-a încercat nu i-a ieșit Simonei, tot ce-a încercat Petra a mers. Nici măcar n-a fost prea mult timp pentru a încerca chestii; nu știu dacă a fost vreun schimb mai lung de zece lovituri tot meciul. Petra a lovit cu ferocitate absolut tot, a zdrențuit serviciul doi al Simonei iar pe primul l-a forțat s-o ia la goană și să se ascundă. Pe propriul serviciu, Kvitova a azvârlit-o pe Simona în afara terenului cu cârlige spre exterior. În schimburi, a lovit cu sete fiecare minge și pe stânga și pe dreapta.

În cele două OCC-uri, Simona și Daniel Dobre aveau mimica unor oameni pe jumătate impresionați, pe jumătate resemnați: au încercat ceva ajustări, dar au avut la fel de mult efect ca o coajă de banană aruncată în fața unui tren. Mă întreb dacă Darren ar fi putut face vreo diferență mai mare în acest tip de meci, atât de dezechilibrat.

Kvitova n-a avut un an grozav și n-a jucat atâtea meciuri în ultimul timp: vine deci în Asia, unde are rezultate bune de obicei, înfometată și cu cearcăne mai mici decât restul plutonului. Meciul monstru câștigat contra lui Kerber în optimi a descătușat-o; Konta și Halep abia dacă au reușit să se țină de ea înainte ca expresul Petra să le lase în urmă, cu părul vâlvoi și hainele boțite. În finala contra Dominikăi Cibulkova, care a jucat trei meciuri ieri și azi, Petra pornește ca favorită: Domi este o variantă mai mică și mai obosită a ei. Dar asta nu înseamnă că cehoaica are titlul în buzunar. Kvitova și-a făcut o reputație din a se aprinde ca o vâlvătaie și de a se stinge la fel de brusc cum s-a aprins. Este motivul pentru care are doar două Slamuri, și ambele la Wimbledon, pe cea mai rapidă suprafață.

Unde ne lasă pe noi meciul ăsta?  Ne lasă cu acel reminder dur, că Simona n-are nevoie decât să dea de o jucătoare big hitter într-o zi de grație pentru a pierde. Este vulnerabilitatea cu care și ea și noi trebuie să trăim. De asemenea, ne lasă cu senzația că serviciul, poarta principală a fortului, rămâne cea mai vulnerabilă parte a lui și efortul de a-l consolida trebuie să continue. Dacă nu la viteză, poate, cine știe, merge șurubărit la plasament și spin. Nici Nadal nu rupe mingea când servește, dar plasamentul lui este mereu impecabil și spinul este de-a dreptul diabolic. Radwanska și-a întărit mult serviciul în ultimii ani tot în acest mod. Simona a făcut deja progrese vizibile, dar trebuie să mențină nivelul de-a lungul mai multor meciuri la rând.

În rest, nu-s prea multe de făcut pentru Simona; doar să aibă grijă de partea ei de teren și să se roage să nu se afle pe traiectoria Petrei Kvitova în cele două turnee pe an când aceasta se trezește la viață. 

**

 

 

Tragerea la sorți de la Beijing: Irina se revede cu Muguruza, Simona o poate întâlni pe campioana olimpică

Prezența în semifinalele de la Wuhan înseamnă că Simona este una dintre cele patru jucătoare care au primul tur liber la Beijing, ultimul turneu de Premier Mandatory al anului și ultimul ei turneu înainte de Singapore. Simona o va întâlni în turul al doilea pe învingătoarea dintre Monica Puig și Yanine Wickmayer. Ar fi prima întâlnire a Simonei cu Puig și a cincea cu Wickmayer (1-3). 

Irina Begu, cealaltă româncă de pe tablou, o va reîntâlni pe Garbine Muguruza pentru prima dată de la Madrid, când Irina a obținut prima ei victorie din trei întâlniri cu campioana de la Roland Garros. 

Monica Niculescu e în calificări, unde a trecut deja de primul tur. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi