Simona părăsește Indian Wells mai devreme decât de obicei, pierde cu Mladenovic

Camelia Butuligă | 13 martie 2017
3 din 22!

Simona Halep a fost eliminată în runda a treia la Indian Wells de Kiki Mladenovic, 6-3, 6-3, într-un meci care a expus diferența clară de fitness și de formă dintre cele două, precum și lipsa de meciuri în picioare a Simonei, aflată la abia al 6-lea meci al anului. Românca a plătit prețul conversiei defectuoase a mingilor de break (3 din 22).

Pe o căldură ucigătoare – termometrul arăta că temperatura de la nivelul suprafeței de joc atingea aproape 50 de grade – primele patru game-uri din meciul Halep-Mladenovic au durat nici mai mult, nici mai puțin decât 30 de minute. Ce s-a întâmplat în acele 30 de minute? În primul rând, Simona a stabilit un trend care avea să continue până la sfârșitul meciului: obținerea de mingi de break și risipirea lor imediată. Bilanțul final avea să fie trei breakuri din 22 de șanse; în primele două game-uri pe serviciul lui Mladenovic, scorul a fost de unul din zece. E adevărat, multe dintre aceste mingi de break au fost salvate de franțuzoaică cu servicii sau cu joc agresiv. De câte ori avea breakpoints de salvat, Kiki parcă intra în transă. De câte ori avea breakpoints de convertit, Simona parcă ieșea din transă.

Dincolo de starea și de forma fizică, ”match fitness” înseamnă și concentrarea continuă și luarea celor mai bune decizii în momentele cruciale. Aici Simona a suferit mai mult decât la deplasare sau anduranță: pur și simplu a făcut prea multe greșeli în momentele importante. De la duble la breakpoints, până la mingi în fileu la finalizare și retururi prea agresive care zburau în out. Senzația pe care mi-a dat-o acest meci este că Simona umbla la butoane, dar nu nimerea setările potrivite.

Cu toate astea, tot ar fi avut o șansă să câștige dacă serviciul nu ar fi fost atât de vulnerabil. Mladenovic nu i l-a atacat doar pe al doilea, dar și pe primul. Așa se explică rapiditatea cu care game-urile pe serviciul ei ajungeau la 0-40 sau 15-40. Or nu poți să te scoți la infinit din astfel de gropi.

Dincolo de începutul și sfârșitul punctelor, unde Simona a avut cele mai mari probleme, cele în care reușea să intre au fost electrizante. Mladenovic a făcut progrese mari la condiția fizică (i-a și mulțumit în interviul de pe teren preparatorului) și anul acesta a avut rezultate excelente la simplu (primul titlu la St Petersburg și finală la Acapulco). A declarat că a venit la Indian Wells cu mare încredere și pe bună dreptate: jocul ei poate fi cvasi-imparabil de pe ambele laturi, cu lovituri câștigătoare din spatele liniei de fund, iar acum poate să reziste mai mult timp în schimburi. Pe retur a fost ultra-agresivă azi, intrând mult în teren și luând mingea devreme. Serviciul a părut mai inconstant: aruncarea mingii fluctuează, iar în momente de tensiune apar dublele (în game-ul în care a servit prima dată pentru meci, a făcut patru). Jocul franțuzoaicei poate fi, deci, destabilizat din punct de vedere psihologic, dar Simona nu a reușit să fie ea însăși destul de constantă și inspirată în decizii pentru a-i băga îndoiala în suflet.

Însă acesta este doar un pas pe drumul revenirii, așa cum a subliniat Cahill când a venit pe teren. Când a apărut on-court coachingul, am fost tare sceptică. Acum, sunt recunoscătoare că există pentru că, iată, putem afla de la sursă care este miza meciului pentru jucătoare. Cahill a spus-o destul de clar: acest meci este doar o ocazie de a se apropia de forma maximă, care nu va veni mai devreme de 2-3 săptămâni. De asemenea, i-a recomandat destul de serios Simonei să nu pună presiune pe genunchi aruncându-se pe loviturile din colțuri, ci să fie agresivă mai din centrul terenului. Dincolo de tonul calmant și sfaturile tactice punctuale (”ridică-i mingea mai mult pe rever, forțează din când în când pe primul serviciu”), Darren i-a reamintit că obiectivul mai important este cel pe termen lung, adică recuperarea completă și stabilitatea genunchiului, decât cel pe termen scurt, adică victoria în acest meci.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi