Simona o învinge prima dată pe Venus. Cucerirea WTA de către românce e acum completă: sfert de finală Halep – Dulgheru la Roma!

Treizecizero | 14 mai 2015

Simona Halep a învins-o categoric pe fostul lider mondial, 6-2, 6-1, și merge în sferturile de finală de la Roma, unde o va întâlni pe Alexandra Dulgheru, într-o confruntare sută la sută românească. Și specială pentru noi toți.

Simona Halep a vorbit de mai multe ori despre respectul ei față de surorile Williams și cât de importantă ar fi pentru ea să câștige în fața celor două. Ea a reușit să spargă gheața cu Serena, anul trecut, dar nu o mai întâlnise pe sora mai mare din 2013, când un meci pe muchie s-a terminat tot în favoarea lui Venus, la Tokyo. Simona a câștigat atunci primul set, dar n-a știut să gestioneze situația, jucând neinspirat punctele mari. Anterior, Simona pierduse de două ori pe zgură cu Venus, ducând la un 3-0 în head-to-head care a îngrijorat destulă lume înaintea meciului de azi.

Iar Venus a început impresionant, atacând de la primul game, cu veniri la fileu și cu groundstrokes puternice, lovite din plin. Și… cam atât a durat momentul bun al veteranei americance. După ce Simona a răspuns cu propriul ei hold confortabil, jocul lui Venus s-a dezintegrat brusc. Două erori neforțate și două duble greșeli au adus primul break al meciului, și în ciuda unui cadou oferit în sens invers pe următorul serviciu al lui Halep, echilibrul a dispărut rapid. 

Între erorile neforțate ale lui Venus (34 în total, 7 duble greșeli), Simona n-a stat degeaba. A construit inspirat și foarte răbdătoare punctele, gradul ei de confort cu suprafața fiind evident îmbunătățit. Unul dintre pattern-urile Simonei de azi a fost să preseze cu forehandul down the line, scoțând-o pe Venus din poziție și obligând-o să se apere cu un rever slab azi. Nu o dată, Simona a finalizat astfel de raliuri pe cealaltă parte a terenului, cu reverul în lung de linie pe spațiul imposibil de acoperit de către Venus.

Simona a avut, de asemenea, o cadență excelentă în raliuri, lovind cu regularitate mingi lungi, la limită, pe care Venus le-a răspuns cu dificultate. După un al doilea break obținut confortabil, Simona a servit setul liniștită, cu doi ași și cu un al treilea serviciu nereturnat.

Setul secund a fost ca o plimbare în parc: Simona și-a continuat cu încredere măcinarea lui Venus, trăgând-o de-a lungul și de-a latul terenului cu o selecție de lovituri alese inspirat. Highlight-ul setului a venit la 4-0, când Simona a răspuns exploziv cu un retur direct câștigător în cross, iar un game mai târziu, numărul 2 mondial a încercat și un rever din săritură urmărit apoi cu punct la fileu, genul de execuție pe care o vedem mult mai des la următoarea ei oponentă. 

Pentru a doua zi la rând, Simona a stat numai o oră pe teren, a pierdut foarte puține game-uri și la fel de puțină energie. A încheiat meciul cu un zâmbet larg, semn că undeva, în mintea ei, era un rezultat pe care și-l dorea de mult, cu o însemnătate aparte. Iar postura de cap de serie 2 la Roland Garros e tot mai aproape.   

Și așa ajungem la un meci în egală măsură special, dar și dificil pentru noi toți, pentru că îi va scinda pe cei de acasă: Simona va fi față în față cu Alexandra Dulgheru în sferturile de finală, motiv de bucurie pentru noi, indiferent de numele câștigătoarei. La urma urmelor, astfel de situații se întâmplă des în tenis și jucătoarele trebuie să le gestioneze ca pe ceva normal, dincolo de relațiile de prietenie.

Va fi prima lor întâlnire la nivel de WTA, la un turneu la care ambele au avut, într-un interval de doi ani, parcursuri asemănătoare. Simona și-a început de aici ascensiunea, venind din calificări și până în semifinale la ediția din 2013; Alexandra poate repeta același parcurs cu o victorie mâine. Indiferent de rezultat, ea e foarte aproape să revină în Top 50, ceea ce în sine e o reușită prețioasă, pentru că în spatele ei stă un volum de muncă imens și o răbdare la fel de mare. Iar dacă pentru Simona astfel de prezențe în fazele avansate ale unor turnee mari au devenit normale (apropo, este al șaptelea sfert de finală din opt turnee la care a jucat Simo anul acesta), pentru Alexandra va fi unul dintre meciurile cu miză foarte mare ale carierei. 

Nu e prima oară când Simona întâlnește în ultimii doi ani o româncă în fazele avansate ale unui turneu, dar Roma e cel mai relevant loc unde un astfel de eveniment se produce: Halep a mai jucat cu Cadanțu în semifinalele de la Budapesta, tot în 2013, și cu Monica Niculescu în semifinalele de la București, de anul trecut. Exceptând meciurile directe cu Sorana, Simona are un palmares foarte bun cu toate româncele, lucru care nu e valabil și în cazul Alexandrei. 

Indiferent de rezultat, mai bifăm o amintire frumoasă pe o listă tot mai lungă de realizări. Mâine, când la Roma va fi un meci sută la sută românesc pentru a decide semifinalista unui turneu atât de important, să ne reamintim că #TenisulEBine.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi