Simona merge în sferturi la Paris! Succes minunat cu Sloane Stephens

Adrian Țoca | 2 iunie 2014

Simona Halep continuă seria victoriilor scurte la Paris, învingând-o pe Sloane Stephens în optimile de finală, 6-4, 6-3

Roland Garros este oferit de

Simona Halep a reușit o victorie care are toate șansele să facă minuni pentru încrederea ei, situată și așa la cote înalte. Jucătoarea noastră a câștigat în minimum de seturi cu Sloane Stephens, 6-4, 6-3, în o oră și 18 minute.  Este prima calificare a Simonei în sferturile de la Paris și a doua consecutivă într-un sfert de turneu de Grand Slam, după cea de la Australian Open.

Până la urmă, între “experiența la Slamuri” și “experiența de a câștiga”, ultima a avut câștig de cauză. În primul meci direct cu Sloane de când Simona a intrat în Top 10, românca a învins pentru că a știut să managerieze mai bine momentele critice ale meciului, găsind lovituri cheie la punctele mari, în special la șansele de break. De asemenea, spre deosebire de Sloane, Simona a contrabalansat părțile care n-au mers azi în jocul ei cu altele, pe care le-a executat la un nivel mai înalt decât media, ceea ce a ajutat-o să-și mențină echilibrul. Pentru serviciul care n-a mers, Halep a suplinit cu un retur mult mai prezent ca în alte zile. Dacă forehandul i-a dat emoții uneori, Simona a răspuns cu un rever de cinci stele, în special lungul de linie. Și pentru fiecare segment mai slab de joc, numărul patru mondial a pus în loc o revenire determinată.

E interesant cât de diferit pot să vadă mai mulți oameni același meci. Am auzit două categorii de păreri printre jurnaliști, experți și fani: unii au văzut un meci foarte bun, alții, dimpotrivă, unul cu prea multe erori. Unii au văzut o Simona câștigând fără griji, alții au văzut o replică neașteptat de solidă din partea lui Sloane, cel puțin în primul set.

Adevărul e că primul set a fost foarte bun, iar al doilea, nu. Iar ca să devină o victorie confortabilă, Simona a avut nevoie să muncească serios, suficient cât să-și acopere propriile căderi, dar și să potolească din fașă puseele de formă ale lui Stephens.

Spre meritul ei, Sloane a recuperat ușor break-ul din start și amenința să se desprindă în primul set, pe un segment de joc în care americanca a dominat. Au fost câteva game-uri în care Sloane și-a impus forța loviturilor – Halep le-a descris ulterior drept “heavy” – și chiar a reușit s-o împingă mult în spatele baseline-ului pe Simona, venind în câteva ocazii cu succes la fileu, zonă a terenului unde e suficient de competentă încât să-și creeze un avantaj.

În numai câteva game-uri, Sloane și-a arătat, pe rând, și părțile bune și pe cele oribile din bagajul ei de jucătoare. Stephens poate degaja o putere suficient de mare încât să zboare de pe teren multe adversare, dar în același timp poate să intrige prin lipsa de pasiune și implicare, tradusă uneori printr-o deplasare insuficientă. Sloane are un contraargument aici, vizavi de cel mai criticat aspect al aparițiilor ei de pe teren: “De fapt, simt mult mai mult decât arăt pe teren, dar când ești într-un meci și arăți emoțiile prin care treci, adversarul tău se poate hrăni cu asta. Așa că încerc să păstrez totul în interior și să mă concentrez pe ceea ce joc, în loc să mă pierd prea mult gândindu-mă la ce stări transmit”.

Așadar, Sloane spune că evită să transmită informații adversarelor. Ce-i drept, asta-i conferă o aură de imprevizibil, de mister, oamenii care o privesc se aleg cu impresia că „știe ea ceva ce noi nu știm”. Dar nu știu dacă e neapărat un mister în sensul bun al cuvântului. Mai realist spus e că nu știi niciodată la ce să te aștepți de la Stephens, sau dacă să te aștepți la ceva bun.

În plus, problema ei e că Halep o poate citi oricum, cu mister sau nu. La conferința de acum două zile, Simona spunea că de obicei n-are nevoie de mai mult de câteva game-uri ca să-și dea seama la ce să se aștepte de dincolo de fileu și să acționeze în consecință. Azi, Simona și-a susținut vorbele. După cele trei game-uri pierdute consecutiv, românca și-a potolit un pic propriile emoții și a început să o miște mai mult pe Stephens, să-și deschidă unghiuri și să-și impună condițiile. A urmat cea mai bună perioadă a meciului, cu multe rallyuri foarte intense, cu o acoperire a terenului absolut fantastică și mult efort fizic de ambele părți. Acel game nouă a jucat rol de punct culminant, în care Simona a servit și a avut mingi de break de salvat; ceea ce a și făcut, trântit un backhand down the line în cel mai simplu și natural mod cu putință. Tot în acel game s-a petrecut și schimbul meciului, un rally monstru de peste 20 de schimburi, peste pierderea căruia Simona a trecut, de asemenea, cu rapiditate. Încă un episod în care românca arată că are memorie scurtă când vine vorba de nereușite. Holdul cu pricina s-a dovedit pivotal: i-a dat un imbold suplimentar Simonei și a demolat-o pe Stephens, care a făcut un game slab pe următorul serviciu, iar Halep a luat setul cu un alt rever direct câștigător.

Deja pe la jumătatea setului secund, în ciuda șirului de breakuri, Simona pusese autoritar piciorul în prag, iar Sloane e de presupus că și-a pierdut încrederea. Mult mai matură emoțional, românca s-a hrănit și din experiența ei în astfel de situații. E întotdeauna mai ușor atunci când câștigi mult și des, te ajută să joci din încredere și să sprintezi spre victorie atunci când oportunitatea se prezintă. În plus, în antiteză cu Sloane, Simona se hrănește din propriile greșeli; în permanenta ei cursă de îmbunătățire, găsește inspirație acolo unde altele ar găsi surse de frustrare.

“A fost un meci foarte dificil azi. Ea e o jucătoare puternică, dă mingi foarte grele. Am alergat destul de mult, dar eu cred că am dominat meciul, am fost agresivă și am încercat să deschid unghiuri. Cred că am făcut-o bine, reverul în lung de linie m-a ajutat foarte mult. Cu dreapta am greșit câteva mingi ușoare, dar am și construit punctele foarte bine. Serviciul nu prea m-a ajutat, dar m-a ajutat returul. Per total, a fost un meci foarte bun, cred că amândouă am contribuit la asta. Ea e foarte valoroasă, cred că va fi în Top 10 curând. Sunt foarte bucuroasă că am putut să câștig și să mă calific”, a spus Simona.

Sloane a indicat și ea spre un factor important, încrederea: “Simona este foarte constantă. Joacă solid. Și-a găsit acel joc care pentru ea funcționează și îl execută foarte bine. O jucătoare bună e o jucătoare bună. Sigur că ajută când joci cu atât de multă încredere, când ai avut atâta constanță pe o perioadă foarte lungă de timp, nu contează unde, nu contează că n-ai mai ajuns niciodată atât de departe la un turneu, sau că n-ai mai jucat pe un teren anume. ”

Mi-a plăcut mult respectul pe care l-a arătat Simona lui Sloane după meci. A respins ideea unei rivalități, a spus că o vede sigur în Top 10 și i-a lăudat mult jocul. Cum ea i-a simțit efectele pe pielea ei și nu noi, ar fi cazul să o credem. Pe de altă parte, victoria asta poate să însemne o cărămidă mare de tot la construcția la care lucrează Simona acum. Mai ales că a fost obținută fără să vedem cel mai bun tenis al româncei. Dar în condiții de presiune tot mai mare, cu un adversar cu cântec, în fața căreia Halep avea și un head-to-head negativ, o victorie în două seturi e tot ce ne puteam dori.

Iar dacă va urma în viitorul apropiat o rivalitate între cele două, Simona are toate premisele să-și ofere un start bun: la acest moment, are mai mult tenis, mai multe rezultate și mai multe posibilități decât Sloane. 

Simona se pregătește acum de o reîntâlnire cu Svetlana Kuznetsova, în fața căreia a pierdut recent la Stuttgart, dar pe care a învins-o anul trecut la Roma, în condiții de joc ceva mai asemănătoare celor de la Paris decât poate propune Stuttgart. Contextul va fi însă complet diferit acum, iar Roland Garros este cel mai bun turneu al rusoaicei, cu un titlu, o finală, o semifinală și patru sferturi. De văzut și ce rol vor avea condițiile atmosferice, dat fiind că miercuri va fi ultima zi cu ploaie a turneului. Sunt probabile următoarele variante, fiecare putând avea un impact pe evoluția meciului: fie să se joace, dar să fie rece, umezeală și o zgură grea, fie să se joace printre și cu întreruperi, fie, scenariul cel mai negru, ca meciul să fie împins pe joi. Dar e o problemă plăcută de avut acum: pentru al doilea turneu de Slam la rând, România are o reprezentantă în sferturi.

Simona, a 6-a româncă în sferturi la Paris

Simona Halep devine a 6-a româncă în sferturi la Roland Garros. Precedentele au fost Sorana Cîrstea (2009) Ruxandra Dragomir (1997),  Lucia Romanov (1982), Florența Mihai (1976 – semifinală, 1977 – finală), Virginia Ruzici (1976 – semifinală, 1978 – campioană, 1979, 1980 – finalistă, 1981, 1982). 

 

Citește și Conferința de presă a Simonei de după meci

Review-ul meciului zilei

vă este oferit de 2 Parale.


 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi