Simona Halep vs Garbine Muguruza. Nimic garantat, afară de un meci greu. Preview-ul semifinalei

Camelia Butuligă | 6 iunie 2018

A șasea semifinală de Grand Slam din cariera Simonei se anunță un meci imens. Adversara este o jucătoare din clubul acela foarte select de jucătoare care își ridică mereu nivelul pentru ocazie. A mai fost aici și a mai câștigat aici. Și are toate datele unui matchup greu pentru Simona. Nu va conta atât de mult pentru niciuna, dar locul 1 este și el pe masă, pe lângă calificarea într-o finală de Slam.

Roland Garros este oferit de

Simona Halep vs Garbine Muguruza se joacă joi, nu înainte de ora 16:00, ora României, prima semifinală care se desfășoară pe tabloul feminin. E o alegere pentru care ”discutabil” e puțin spus; Halep și Muguruza au jucat miercuri, în vreme ce Sloane Stephens și Madison Keys, oponentele din cealaltă semifinală, au avut o zi în plus de odihnă.

 

Dacă te uiți la parcursul lui Garbine până în finală, nu prea ai ce meciuri strânse să vezi. Singurul set disputat a fost chiar primul jucat, la debutul în turneu contra Kuznetsovei, câștigat de spaniolă la tiebreak (7-0). În cele ce au urmat, Garbine a jucat suficient cât să expedieze în două seturi un wild card din Franța (meci jucat fără prea mult public, din fericire pentru spaniolă, care a avut anul trecut o experiență destul de intensă cu francezii din tribune contra lui Mladenovic). Apoi, Garbine a spulberat o Sam Stosur ieșită de formă și a beneficiat de retragerea după două gameuri a ucrainencei Tsurenko. Cu Sharapova, meciul s-a jucat majoritar în schimburi rapide, sub patru lovituri (doar cinci schimburi de peste nouă lovituri în tot meciul).

Ne reîntoarcem, deci, pentru scouting la acel meci din primul tur contra Svetlanei Kuznetsova, pe care Garbine l-a numit un meci ”de săptămâna a doua”. ”Cred că mă va ajuta mult această victorie”, a spus ea atunci. ”Svetlana este o jucătoare foarte bună pe zgură, cu o viziune bună a jocului, cu experiență. Eu nu am jucat foarte mult și am pierdut niște meciuri strânse în sezonul de zgură. Mă va fortifica această victorie contra unei specialiste pe această suprafață”, a spus campioana de la Wimbledon, făcând o referire la înfrângerile cu iz de dramă de la Madrid (Kasatkina) și Roma (Gavrilova). Apoi, a adăugat: ”Știu că uneori sunt mai norocoasă decât adversara și așa am gândit azi. A fost un punct de cotitură unde am întors meciul și primul set mi-a dat multă încredere.”

De asemenea, Muguruza a deplâns atunci condițiile umede și încetineala terenului și a spus că îi convine să joace pe soare. La fel a dat de înțeles și Simona, că preferă vremea uscată – apropo de faptul că azi meciul ei cu Kerber a început pe o vreme închisă și s-a terminat pe soare. Ei bine, mâine prognoza arată soare, deci dacă va fi așa, amândouă vor fi fericite.

Contra Kuznetsovei, Muguruza a arătat acel tenis foarte agresiv, punctat de urcări la fileu, dar mai ales, a arătat o atitudine foarte hotărâtă și concentrată, care i-a lipsit în ultima perioadă. Dincolo de jocul agresiv, știm că spaniola este o jucătoare care se mobilizează exemplar la Slamuri și la meciurile mari, ceea ce o face extrem de periculoasă mâine. De asemenea, scorul întâlnirilor directe o recomandă ca favorită – Simona nu a învins-o decât o singură dată în patru întâlniri, pe zgura indoor de la Stuttgart în 2015.

Niciuna nu cred că mai are nelămuriri în legătură cu jocul celeilalte: totul va depinde de condițiile de joc și de execuție. Sunt diferențe între jocul Kuznetsovei și al Simonei, mai ales la capitolul forță, unde rusoaica are un plus, dar și la capitolul mișcare, unde Simona are un plus; însă amândouă lovesc cu spin, amândouă construiesc punctul pe zgură. Faptul că Muguruza a avut probleme cu acest tip de joc ne dă speranțe. Va fi un contrast stilistic frumos pentru public, dar, după cum spunea și Garbine, ”tenisul frumos e un bonus. Ce contează e victoria.”

Deci să vedem ce va trebui să facă Simona să facă (și să nu facă) pentru a ajunge în finală. Va trebui să apere ca la Rovine, să alerge și să lungească punctele, și să o țină cu spinul pe Garbine pe linia de fund. Nu cred că e recomandat să lovească plat și să se ia la trântă în schimburi de orgoliu cu spaniola. Lovituri puternice se impun doar când se ivesc deschideri în teren și șanse. Serviciul și returul vor fi cruciale: azi Garbi a căsăpit serviciul doi al Mariei, deci Simona va avea nevoie de procentaj bun pe primul și variație pe al doilea.

Alt aspect care o face periculoasă pe Muguruza sunt urcările la fileu pentru finalizare, unde nu se aventurează aiurea și este foarte eficientă (azi 6 reușite din 6). La capitolul deplasare, Garbi nu e Kerber, dar poate sta în schimburi mai mult decât jucătoarele de gabaritul și stilul ei. Ca avantaje la Simona ar fi faptul că știe ce-o așteaptă, că a avut azi un meci-luptă care a băgat-o în priză (și ne-a spus că avea nevoie de unul) și că pare și ea la fel de hotărâtă precum Garbi să moară cu adversara de gât.

În concluzie, o semifinală-bombă, cu miză maximă, în care Garbine va sări de la început la jugulară, iar rolul Simonei este să n-o lase să fugă cu meciul, pentru că nu va fi așa ușor să revină în el. Va fi mai greu să-i facă break lui Garbine ca lui Angie (spaniola și-a câștigat 82% din gameurile jucate pe serviciu până acum în turneu, Simona 76%). La retur, Muguruza stă iar foarte bine: 62% din gameuri câștigate până acum. Aici, Simona stă la fel de bine: 63%.

Pentru Simona, serviciul și returul vor fi esențiale, ca și capacitatea de a-și doza loviturile astfel încât să fie agresive, dar nu riscante. Știu că am promis că nu mai fac pronosticuri, dar niciunul dintre voi nu este atât de naiv să se aștepte la victorii garantate la Slamuri din optimi încolo. Așa că nu veți fi surprinși când vă voi zice că Simona poate să piardă meciul ăsta în două seturi clare sau poate la fel de bine să-l câștige în trei seturi grele. Sau orice altă combinație. Vedem mâine ce-o fi, vorba ei.

 

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune fotografii din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Ce ai în plus în tirajul al doilea:

– conținut nou: 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi