Simona Halep trece în sferturi la Dubai, are șansa reîntâlnirii cu Ekaterina Makarova

Adrian Țoca | 18 februarie 2015

Simona a învins-o în două seturi pe Tsvetana Pironkova într-o partidă în care a alternat momentele inspirate cu erorile neforțate.

Simona Halep a învins-o cu 6-4, 6-3 pe Tsvetana Pironkova și s-a calificat pentru prima oară în sferturile de finală de la Dubai – a doua jucătoare din România care se califică azi în sferturile unui turneu WTA, alături de Irina Begu. Față de prima zi, Simona a primit o replică puternică, dar la care a găsit rezolvare jucând mai bine punctele mari. Următoarea adversară va fi Ekaterina Makarova, numărul 9 mondial, revedere după sfertul de finală nefast de la Australian Open 2015 (6-4, 6-0 pentru Makarova). Meciul are loc joi, primul în sesiunea de seară, nu înainte de ora 17:00, ora României.

N-a fost simplu, pe alocuri nici drăguț. Începutul a fost ezitant. Deranjată de reverul bulgăroaicei și de alternanța între mingile puternice și cele fără viteză venite de pe forehandul Pironkovei (de pe care au venit, ocazional, și câteva slice-uri), Simona n-a luat niciun punct în primele două game-uri. Un start nefast nu-i neapărat ieșit din comun, mai ales dacă semnele revenirii apar repede. Se întâmplă deseori ca la o primă întâlnire cu o adversară, cazul de azi, o jucătoare să aibă nevoie de ceva timp pentru a face ajustări și a se acomoda la stilul acesteia. În plus, Halep a vorbit deschis înaintea turneului despre o stare de nesiguranță care și-a făcut loc în jocul ei, iar victoria de ieri, cu o Hantuchova incapabilă de o replică mai puternică, a fost, totuși, insuficientă pentru a rezolva această problemă. 

Așa că începutul a arătat-o pe o Simona care a oscilat între stres, priviri nemulțumite către boxa ei, câteva alegeri nefericite și challenge-uri în cascadă. Ba chiar a ajuns până la nervi de-a dreptul, refulați într-o aruncare a rachetei care era să-l atingă, prin ricoșeu, pe unul dintre copiii de mingi. Starea de disconfort a româncei s-a pliat bine pe jocul foarte bun și foarte curajos al Pironkovei, care a stat excelent în raliuri și s-a apărat uneori remarcabil, forțând-o la riscuri suplimentare pe româncă.

Însă meciul și-a schimbat repede cursul, pe măsură ce Simona a început să câștige un pic la capitolul constanță. După trei mingi de rebreak ratate la rând în game-ul al patrulea, favorita 1 a început să crească nivelul și să câștige punctele importante. Un backhand down the line ca o exclamație, pentru hold-ul de 3-2, o combinație drop shot + winner de rever, cu care a schimbat ritmul și destinul unui schimb intens de pe baseline, plus specialitățile casei: multe schimbări de direcție remarcabile, care au surprins și îndoit defensive Tsvetanei, deplasare superioară, unghiuri deschise excelent și atacuri agresive, în special pe rever. Așa s-a scris cea mai bună perioadă din meci a Simonei, întâmplător exact atunci când a trebuit, de la 2-4 la 6-4. 

Setul doi a fost mai puțin intens și a semănat mai mult ca o formalitate, chiar și în condițiile unui număr destul de mare de erori neforțate. Simona a rezolvat rapid break-ul cedat în primul game și s-a desprins în game-ul al șaselea, timingul excelent ucigând orice urmă de mister în privința numelui câștigătoarei. Însă astfel de seturi „banale” sunt, în esență, foarte importante în economia pe termen lung a unui sezon. Abilitatea Simonei de a câștiga marea majoritate a seturilor de acest gen e unul dintre motivele din spatele ascensiunii ei în Top 5: afară de câteva excepții normale de la regulă, ea își câștigă meciurile pe care trebuie să le câștige, și asta fără prea multă dramă. Cel puțin, în comparație cu alte jucătoare din Top 10. 

Față de meciul de ieri cu Hantuchova, Simona și-a îmbunătățit primul serviciu (procentaj de 63 la sută, 3 ași, 5 duble greșeli), dar a mărit numărul erorilor neforțate: a încheiat meciul cu un total de 28, versus 19 lovituri direct câștigătoare. 

Meciul a mai consemnat o premieră, primul coaching request al Simonei de când lucrează cu Victor Ioniță, survenit la 2-3 în primul set, exact înainte de a începe acea perioadă de joc foarte bun. Discursul pertinent al acestuia nu e o surpriză pentru cine l-a mai ascultat intervenind cu sfaturi utile și în perioada Sorana Cîrstea, și are darul de a mai înlătura un pic din presiunea care s-a creat în jurul numelui său, în special în contextul recentei renunțări la experimentul Hogstedt. 

Chemarea antrenorului pe teren, o raritate la Simona, nu e singurul punct comun cu Doha 2014, turneu cu care Dubai 2015 începe să semene. Ca și atunci, startul n-a fost neapărat cel mai grozav, iar Simona vorbea și atunci, ca și la începutul acestei săptămâni, despre neîncredere. Însă a crescut rapid de la un meci la altul și a sfârșit prin a face cel mai bun tenis al ei în drumul spre titlu. Contextul e relativ asemănător, iar în această situație, meciul de mâine cu Ekaterina Makarova poate avea un rol pivotal.

Se spune că e bine să-ți accepți și să îți confrunți cât mai repede o problemă, înainte ca ea să capete proporții. Simona a acceptat rapid că a făcut un meci foarte slab în Australia (mai dureros fiind timingul unui astfel de meci), iar acum are o ocazie la fel de rapidă de a face amendamente la acea zi nefastă. E mult spus că Makarova ar fi deja o problemă, mai ales la istoria pozitivă a Simonei în rematch-urile cu jucătoarele care au învins-o la ultimul meci direct. Însă meciul în sine e important pentru încredere: o victorie mâine nu ar însemna doar o semifinală de Premier și o revanșă, ci și o victorie versus o jucătoare de Top 10 și o doză masivă de „confidens” pentru româncă. 

O mulțime de rezultate interesante pe tabloul de la Dubai

A fost o zi plină, cu destule evenimente notabile, în special pe partea inferioară a tabloului, acolo unde n-a mai rămas în cursă niciunul dintre Top 8 seeds. Astfel, numărul 3 mondial Petra Kvitova a fost eliminată de către finalista de la Antwerp de săptămâna trecută, Carla Suarez Navarro. Iberica își va întâlni în sferturi colega de la dublu și recenta noastră amintire de la Galați, Garbine Muguruza, care a învins-o pe Agnieszka Radwanska, 6-4, 6-2, deja a doua victorie a lui Garbine asupra Agăi în acest sezon.

Lucie Safarova a pus capăt streak-ului remarcabil reușit de Venus Williams la Dubai. Venus câștigase toate cele 16 meciuri jucate în carieră la Dubai, dar s-a oprit în fața unei Lucie extrem de inspirate, 6-4, 6-2. Safarova a reușit 22 de lovituri direct câștigătoare, cu doar 8 erori neforțate, și o va întâlni în sferturi pe compatrioata ei, Karolina Pliskova, care își continuă parcursul foarte bun din ultimele șase luni cu eliminarea favoritei 4, Ana Ivanovic, 6-2, 4-6, 6-4.

Simona, care anticipase un turneu deschis la Dubai, are în continuare aceeași abordare normală vizavi de ce se întâmplă pe tablou, nepierzând prea multă energie cu calculele vizavi de numele adversarelor: „Nu m-am uitat la meciuri, să fiu sinceră. Mi-am făcut rutina mea de dinainte de meci, m-am antrenat, apoi fizio. Nu contează atât de mult cine câștigă și cine pierde pe tablou, pentru că în tenis nu știi niciodată ce se va întâmpla pe teren. Iau fiecare meci în parte ca pe unul foarte greu și mă aștept la orice. Încerc să fac tot ce pot ca să câștig fiecare meci”, a răspuns Simona când a fost întrebată ce părere are despre surprizele zilei de la Dubai.

Sferturile de finală de la Dubai arată, așadar, astfel: Simona Halep – Ekaterina Makarova, Caroline Wozniacki – Flavia Pennetta, Lucie Safarova – Karolina Pliskova, Garbine Muguruza – Carla Suarez Navarro.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi