Simona Halep trece de primul hop la Miami, continuă seria de victorii

Adrian Țoca | 27 martie 2015

Simona Halep va juca în turul al treilea cu jucătoarea italiană Camilla Giorgi. Cele 11 victorii consecutive ale Simonei reprezintă cea mai lungă serie de succese din cariera româncei.

La 5 zile după titlul de la Indian Wells, Simona a revenit pe teren, debutând cu o nouă victorie în al doilea turneu Mandatory al anului: 6-4, 2-6, 6-1 contra lui Nicole Vaidisova și s-a calificat în turul al treilea la Miami. Este a 11-a victorie consecutivă a Simonei și a 20-a a anului în circuitul WTA. 

Niciodată nu e ușor să începi un turneu în săptămâna imediat următoare unuia pe care l-ai câștigat, în special când turneul câștigat se numește Indian Wells și e cel mai important din cariera ta. Bucuria nu se estompează atât de repede, mintea ar vrea să mai sărbătorească, corpul ar vrea poate să fie premiat cu o pauză, reflexul e să te oprești o secundă și să reflectezi la ce-ai obținut, mai cu seamă după două săptămâni solicitante emoțional precum cele ale Simonei. Mai cu seamă când vii nu după unul, ci după două titluri la rând. Întregul sistem ar lua o pauză, pentru reîncărcare. Simona știe: când nu a avut pauză în săptămâna care a urmat unui titlu, a început greu noul turneu. Dar nu e singura căreia i se întâmplă așa în circuit, e normal. Iar când în discuție este traseul Indian Wells – Miami, discuția capătă o altă dinamică: nu întâmplător au trecut 10 ani de la ultima dublă reușită de cineva în WTA, e vorba de Kim Clijsters.

De aceea, nu e chiar de mirare apariția mai puțin convingătoare a Simonei din turul al doilea de la Miami, contra recent revenitei Nicole Vaidisova. Dar partea bună e că românca a rezolvat rapid deruta din setul secund, expediind decisivul în 20 de minute care s-au simțit cinci. Partea și mai bună e că Simona e prima care a admis, fie și indirect, că a rămas un pic cu mintea la Indian Wells și că nu e conectată deocamdată la Miami. Cel mai probabil, judecând după precedente, asta nu se va mai repeta în turul următor.

Dar chiar și în condițiile unui astfel de joc, uneori ambiguu, alteori frustrant ca ritm și ca intensitate, s-au găsit câteva perle prin jocul româncei. Spre exemplu, superbul forehand volley cu care a încheiat o venire la fileu la 1-2, după ce anterior, în același punct, executase un forehand remarcabil în cross, din poziție defensivă, cu care a schimbat toată dinamica punctului. Sau un swing volley la 3-3, cu care a încheiat un punct în care preluase controlul încă de la retur, grație unui rever în cross. Sau un rever dulce în lung de linie, din alergare, la 2-3 în setul doi, asemănător cu cel de la Australian Open: ușurința cu care lovește Simona această lovitură din acea poziție face tot farmecul, Simona lasă impresia că nici nu mai are emoții dacă mingea va prinde sau nu terenul, e netulburată când execută reverul, reacția ei diferă doar dacă scorul e mai important sau mai puțin important.

În fine, lista se încheie cu reverul din săritură executat tot din preajma fileului, marca Marcelo Rios/Alexandra Dulgheru, care a reapărut și la Miami, după câteva special guest-uri la Dubai.

Per total, Simona a câștigat 4 din 7 puncte la fileu, ceea ce nu-i din cale afară de mult, dar e îmbucurător că ea continuă să își asume încheiatul punctului în față, capitol la care prezența în turneul de dublu, alături de Alexandra, va ajuta.

Pe lângă cele câteva punce menționate mai sus, am mai observat multe retururi direct câștigătoare și alte câteva servicii foarte bine plasate (patru ași în total). În plus, skill-urile defensive cu care deja ne-a obișnuit: Simona a alergat după câteva mingi de-a dreptul impresionant, chiar și la unele la care nu era cazul, semn că numai despre lipsa dorinței de victorie nu s-ar putea vorbi.

Toate aceste momente de tenis frumos, pozitiv, s-au pierdut însă printre numeroasele greșeli neforțate (30 la număr, la pachet cu 17 winners; raportul Vaidisovei a fost de 43/24), dar mai ales au fost estompate de dispariția neanunțată din setul al doilea, când Halep și-a pierdut atât direcția și răbdarea, cât și patru servicii la rând. A ajutat și că Nicole a prins un pic de vânt în pânze la începutul setului cu o serie de lovituri direct câștigătoare la linie. Capitol la care trebuie lăudate atât dreapta Vaidisovei, cât și capacitatea ei de a genera cu ușurință foarte multă putere. După două operații suferite la umăr, serviciul ei încă tremură, logic, e suficient să ne amintit doar ce a avut de depășit Sharapova și frustrările inerente de pe drum. Dar talentul nativ n-a plecat nicăieri de la Vaidisova, iar după un an petrecut în circuit și multe meciuri importante în picioare, Nicole s-ar putea să redevină o prezență redutabilă în WTA. Cu condiția să-și păstreze și motivația, ce-i drept.

De dreapta redutabilă a Vaidisovei s-a ferit mai bine Simona în decisiv: “Nu trebuie să-i dai patru mingi la rând pe dreapta”, i-a spus Victor Ioniță între seturi. Spre deosebire de forehand, reverul lui Nicole e mult mai ezitant. Mai concentrată, Simona a făcut rapid două break-uri, a pierdut doar cinci puncte în primele cinci game-uri, iar restul au fost doar detalii.

Simona a reușit, astfel, a 11-a victorie consecutivă în circuit, ceea ce se califică drept cea mai lungă serie de meciuri câștigate din cariera ei (la egalitate cu actualul record, cel reușit între Nurnberg-Hertogenbosch-turul 1 la Wimbledon în 2013). Încă o dată, a câștigat fără să fie nevoită să dea totul. Din acest punct de vedere, deși a ajuns (din nou) în decisiv, meciul a fost economicos cu cheltuiala resurselor fizice. Mai mare stresul cu cele câteva pauze impuse de stropii de ploaie (dintre care cea mai tricky a fost cea de la 5-4, 30-30 pe serviciul Simonei). Într-o dimineață de tur doi nici nu e nevoie să dai totul. Deocamdată, ea e în graficul obișnuit: start greoi de turneu. Ceea ce, în multe ocazii, a adus după sine un final frumos. “Voi face tot posibilul să fiu pregătită pentru următorul meci. Și voi vedea cât de departe pot să ajung”, a spus tradițional prudenta Simona. În tradiționalul “match by match”, urmează Camila Giorgi. Foc vs gheață, cum inspirat a scris cineva pe Twitter.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi