Simona Halep se redresează, Naomi Osaka se anunță: bun comeback pentru Simona, calificare în optimi la Roland Garros

Camelia Butuligă | 27 mai 2016

Simona Halep a învins-o pe Naomi Osaka în turul al treilea la Roland Garros, 4-6, 6-2, 6-3. Următoarea adversară a Simonei va fi Sam Stosur, pe care a învins-o recent în semifinalele de la Madrid; Simona a câștigat ultimele patru meciuri, conducând la general cu 4-3. Cele două vor juca pentru a treia oară la Roland Garros, australianca oprindu-i Simonei turneul în 2010 și în 2011

Naomi Osaka ne-a tras o sperietură, nu? 18 ani, prima participare la Roland Garros și a doua la un Slam, are un viitor strălucit în față. Serviciu tare (a servit în medie cu 170 km/h pe primul, viteza celui mai puternic serviciu al Simonei), lovituri grele din spate și o atitudine lipsită de frică – asta nu e niciodată o combinație bună pentru adversare. Profilul ei se potrivește cu cel al jucătoarelor care s-au dovedit kriptonită pentru Simona în ultimii anii: big-hitters, adepte ale filozofiei ”go big or go home”.

Dintre tot ce-a produs japoneza din spatele terenului, un anumit tip de lovituri s-au dovedit un adevărat coșmar pentru Simona în primul set: cele lovite din alergare, mai ales pe forehand, și mai ales în cros. Indiferent cât de avantajoasă era poziția Simonei în schimb, dacă-i dădea lui Osaka o minge pe lateral și aceasta reușea să ajungă la ea, era game over. Mi-a adus aminte de Serena, care este și ea la fel letală din acele poziții.

Această situație nu o avantajează deloc pe Simona pentru că jocul ei este pe laturi: stânga-dreapta de câteva ori, până când adversara nu mai ține pasul și dă o minge scurtă care poate fi atacată. Dar această adversară ținea pasul și, mai mult, ataca ea mingile venite pe lateral, construind niște unghiuri și mai închise. Ok, deci planul A al Simonei nu avea să funcționeze, cel puțin, nu azi. Halep era împinsă în spate, copleșită și frustrată.

Ieri Darren Cahill a dat un interviu pentru Radio Roland Garros (pus și pe site-ul WTA) în care a spus că scopul lui ca antrenor al Simonei este ca ea să ajungă să se antreneze singură. Este un pic contra-intuitiv și parcă îi aud pe cârcotași: ”Păi atunci de ce-l mai plătește?” Contextul era al OCC-urilor, sesiunilor de antrenament din timpul meciurilor. Cahill spunea că din perspectiva comentatorului TV, înțelege decizia WTA de a introduce OCC-urile: este foarte interesant pentru telespectatori să înțeleagă ce se întâmplă în capul sportivelor și al antrenorilor. Dar jucătoarele pot ajunge să se bazeze prea mult pe aceste sesiuni și dădea exemplul Simonei, care la Miami l-a chemat aproape în fiecare set. Problema este că Grand Slamurile nu permit OCC-uri, iar în această etapă a carierei sale, Simona țintește un titlu de Slam. După Miami, Darren i-a spus că trebuie să încerce să-și rezolve problemele de pe teren și numai în cazul în care nu reușește singură, să-l cheme pe el. ”La Madrid, în șase meciuri m-a chemat doar de două ori”, a concluzionat el satisfăcut. Simona începea să-și depășească singură obstacolele.

Am făcut acest mic ocol pentru că azi, cu Osaka, s-a întâmplat exact acel lucru pe care Cahill îl prezicea: Simona a dat la un Slam peste o adversară contra căreia planul A nu a funcționat și nu a putut să ceară ajutor din exterior. A trebuit să găsească singură o soluție și să facă ajustările necesare. Deci care au fost acestea și cum a reușit Simona să întoarcă meciul după ce pierduse primul set cu 6-4?

Dacă vă aduceți aminte, aceasta a fost dilema ultimilor ani și contra Serenei: unde-i dai, că de pe laterale te ucide cu unghiurile create. Soluția, aplicată cu brio pentru un set și ceva de Muguruza în finala de la Wimbledon, a fost următoarea: adânc și pe centru. Pare improbabil, dar funcționează; este mai greu să te deplasezi față-spate decât stânga-dreapta, iar apoi, cu cât lovitura este mai adâncă și mai înaltă, cu atât împingi adversara mai în spate, închizându-i unghiurile loviturilor pe care le poate produce. E genial de simplu, dar cineva a trebuit s-o facă ca să arate că se poate.

Asta a făcut și Simona începând cu setul doi: lovituri adânci pe centru, și dacă se putea și cu un pic de boltă, cu atât mai bine. Efectele au fost miraculoase: greșeli peste greșeli, Osaka trezindu-se cu mingea peste ea, înghesuită și neavând loc să se desfășoare. Dintr-o dată, era alt meci. Simona mai respira și ea, nu mai era fugărită de mingile adversarei și de scor. Iar de partea cealaltă, Osaka era cea care pufnea acum nemulțumită și arunca cu racheta.

Simona a profitat azi de lipsa de experiență a adversarei, care nu a reușit la rândul ei să găsească un plan B atunci când planul A i-a fost dejucat. Totuși, Osaka nu va rămâne la fel de naivă ca azi, va continua să crească și să progreseze în joc. Statutul ei de mare speranță nu s-a modificat  după acest meci: rămâne unul dintre numele promițătoare pentru viitorul WTA.

Însă pentru noi, cel mai mare câștig al acestui meci (dincolo de victorie, evident), este că Simona nu s-a panicat și nu a renunțat la luptă și la căutarea de soluții. Este o abilitate de care ea nu se poate lipsi nicio clipă, pentru că jocul ei nu va spulbera decât rareori adversarele pe teren. Va trebui mereu să fie mai deșteaptă, mai isteață, mai ingenioasă decât ele, găsind căi de trecere acolo unde aparent nu e niciuna; mai cu seamă atunci când joacă contra unei adversare noi, cum a fost azi Naomi Osaka. 

Noroc că în turul următor va avea o oponentă pe care o cunoaște și o stăpânește: Sam Stosur, care a trecut de Safarova în trei seturi. Bineînțeles, nu trebuie să uităm mantra jucătorului și fanului de tenis: altă zi, alt meci, nicio garanție. Dar nu putem să nu simțim un pic de liniște când ne gândim că Simona a câștigat ultimele lor patru meciuri, dintre care ultimul în semifinala de la Madrid (6-2, 6-0). Presiunea de a veni cu un plan nou va fi pe Stosur, Simona nu va trebui decât să facă o mică recapitulare. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi