Simona Halep pierde la Roma cu Daria Gavrilova, urmează Roland Garros

Camelia Butuligă | 11 mai 2016

Trecerea de la un turneu câștigat la competiția săptămânii următoare rămâne, în continuare, o misiune dificilă: Simona Halep a pierdut în runda a doua a turneului de la Roma, învinsă de Daria Gavrilova în trei seturi. A fost 6-3, 4-6, 6-3 pentru jucătoarea din Australia. Afară de eventuale retrageri, Simona va intra la Roland Garros din postura de cap de serie 6.

Nu-mi place să scriu cronici la meciurile pierdute de românce, mai ales cele în trei seturi. De obicei o înfrângere în trei seturi vine la pachet cu regrete, cu ideea că era posibilă o victorie și că tot efortul a fost în van. Dar această înfrângere nu mi se pare că înseamnă mare lucru în imaginea generală a traiectoriei pe zgură a Simonei și mai ales, nu în contextul în care marele premiu pentru ea acum nu este un sfert sau o semifinală la Roma, ci un parcurs bun la Roland Garros.

Cine se aștepta ca Simona să vină după o săptămână plină la Madrid, să se adapteze fluierând la condițiile de joc diferite de la Roma (lente și încetinite și mai tare de ploaia de azi) și să rupă tot în cale este fie foarte lacom, fie nu știe prea multe despre circuitul profesionist și programul său. Turneele de dinaintea unui Slam, oricât de presitigioase, nu vor fi niciodată la fel de prestigioase ca un Slam. De asemenea, nu sunt un indicator al performanței la respectivul Slam. Ideal este să faci înainte niște turnee bune, adică să nu ieși la toate în turul unu sau doi, dar să nu câștigi în neștire până în săptămâna dinaintea Slamului. Motivul este simplu: tenisul este foarte dur fizic, totul cade pe un singur om și nici un jucător nu poate să câștige tot mai mult de două săptămâni consecutive (trei, dacă este Djokovic). Ideea e să câștigi suficient de mult cât că atingi vârful de formă la Slamuri. Acesta este scopul tuturor jucătorilor care au șanse reale de a câștiga un Slam, iar Simona se află acum în această poziție înainte de Paris: este una din pretendentele la titlu.

De aceea, nu mi se pare că trebuie să ne pese foarte mult de această înfrângere, nici nouă, nici Simonei. Daria Gavrilova a jucat mai bine decât ea azi, bravo ei, moving on, bigger fish to fry. Simona știe perfect cum stau lucrurile și a subliniat aceeași idee în declarațiile de după meci. ”Nu este o dramă că am pierdut acest meci. Nu e ca și cum am pierdut la cineva care nu știe să joace. E o jucătoare foarte bună, e în regulă.” 

Da, Gavrilova este o jucătoare foarte talentată: ce-i lipsește în gabarit recuperează prin agilitate, îndemânare și imaginație. A acoperit extrem de bine terenul azi, a stat lipită de baseline și a luat inițiativa mai devreme în schimburi decât Simona. De asemenea, înțelege bine zgura: a variat înalțimea mingilor și a folosit eficient scurtele.

Simona a vorbit ieri despre faptul că îi va fi greu să-și adapteze jocul, la Roma zgura fiind mai lentă decât la Madrid, unde altitudinea face mingea să zboare mai repede. Faptul că meciul a fost întrerupt din cauza ploii a contribuit la încetinirea suprafeței. În primul set, Simona a încercat să forțeze și să lovească prin adversara ei, dar lentoarea terenului nu a ajutat-o decât să facă 16 neforțate.

În setul doi, după ce Gavrilova a făcut încă un break, Simona a înțeles că nu va putea să dicteze din spate și că nici nu are jocul ei cel mai bun la îndemână. A pus capul jos și a început să muncească: să alerge, să stea cu Daria în schimburi mai mult, să nu mai apese pe trăgaci prea devreme. Schimbarea a dat roade și i-a adus setul doi, dar nu a putut să profite până la capăt de schimbarea de curent: ploaia a forțat întreruperea meciului pentru o bună bucată de timp.

La reluare, Gavrilova și-a impus din nou jocul din primul set: rapid, cu schimbări bruște de direcție și lovituri arcuite care o împingeau pe Simona în afara terenului, în spate sau pe lateral. La 2-1, Daria a reușit să stăvilească un atac al Simonei, care a avut o șansă de break, și a folosit încrederea dată de acel hold pentru a face break imediat după aceea. De acolo meciul a curs în favoarea australiencei: a mai făcut un break și, deși Simona a reușit să și-l ia pe acela înapoi, când a servit să stea în meci la 3-5 și-a pierdut din nou serviciul. 

Singura chestie care mi se pare important de luat din acest meci este că Roma oferă cam aceleași condiții de joc ca Parisul. Simona n-a făcut un meci rău azi, dar i-a lipsit acea viteza superioară de care avea nevoie ca să se ridice deasupra adversarei ei, viteză pe care a avut-o la Madrid și de care va avea nevoie și la Roland Garros. Până atunci mai sunt 10 zile în care să odihnească, să se antreneze, să-și tuneze jocul pentru zgura lentă pariziană și să-și găsească această viteză.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi