Simona Halep pierde de la 5-1 în decisiv cu Johanna Konta, se oprește în optimi la Wuhan

Andrei Năstase | 30 septembrie 2015

Simona Halep își vede astfel oprită seria rezultatelor din turneele de hard din 2015: până azi, ea ajunsese cel puțin în sferturile de finală la toate turneele pe această suprafață pe care a evoluat. Simona a pierdut cu Johanna Konta în turul al treilea la Wuhan, după ce a servit de două ori pentru meci: 6-3, 3-6, 7-5 pentru britanică, într-un meci de două ore și 19 minute.

Simona Halep, principala favorită de la Wuhan – concurs rămas acum fără primii patru capi de serie – pierde un meci nebun în fața britanicei Johanna Konta, care reușește astăzi una dintre revenirile anului. Simona, a cărei sarcină la Wuhan părea că se simplificase neașteptat după înfrângerile sau retragerile multor favorite, s-a văzut întoarsă de la 5-1 în setul decisiv de o ambițioasă și meritorie Johanna Konta. Britanica a câștigat ultimele șase game-uri ale partidei și reușește a 21-a victorie în ultimele 22 de meciuri jucate.

 

Cronica unui astfel de meci se scrie și rescrie de câteva ori. Iar la final, ai senzația nu că n-ai spus destule, ci că ai spus prea multe. Și totuși.

Sub acoperișul unei arene centrale lăudate și admirate de toată lumea, Simona Halep a părut încă de la primele schimburi ceva mai lentă. Iar loviturile ei, care în meciul precedent erau ascuțite, lovite mereu cu intenție, erau azi mai degrabă indecise. Simona Halep looks flat, spuneau comentatorii britanici încă de la primele schimburi.

De partea cealaltă, Konta – care pierduse doar unul dintre ultimele ei 21 de meciuri – a intrat sprintenă și încrezătoare. Astfel de serii se prefac în încredere, multă încredere și curaj. Și-a câștigat primul game pe serviciu la zero, apoi a reușit break-ul la chiar prima ei ocazie. De acolo, cu totul atipic pentru un meci din circuitul femin, toate game-urile au mers cu serviciul, iar Konta închidea, ușor mirată, o primă manșă în care planul ei mergea mai bine decât și-ar fi imaginat la vestiar.

Meciul începuse, însă competiția se lăsa așteptată. În orice caz, jocului îi lipsea ritmul, așa cum se întâmplă de obicei atunci când punctele se scurg repede: fie lovituri dure, care aterizează lângă linie, fie greșeli simple, unele oprite la jumătatea fileului, altele rătăcite pe aleea de dublu.

Simona, care în prima manșă nu a arătat emoții nici la reușite, nici la desele ratări, jucând din spatele unui poker face care de regulă prevestea intrarea în zonă, începea mai îngrijit setul al doilea și, chiar dacă rata primele șanse de break în game-ul doi, ea reușea primul break și desprinderea la 3-1 cu un retur trimis în lung de linie.

De acolo, jocul ei avea să crească: erorile gratuite aproape că dispar, iar Simona câștigă câțiva pași în lupta de real estate pentru linia de fund. Dintr-o dată, Johanna Konta se vede nevoită să lovească și mai tare, și mai aproape de linie dacă vrea să adune puncte. Asta, desigur, o face să greșească, iar greșelile o neliniștesc. Pare grăbită, puțin confuză. Iar când Simona rezistă într-un schimb prelungit, pe care îl câștigă cu backhand-ul din alergare în lung de linie, ea se desprinde la 4-1. Avem, în sfârșit, ritm. Avem, după o oră de joc, un meci.

Dar Konta, care câștigă în ultimele luni tot mai multe argumente pentru a fi numită, la final de sezon, jucătoarea cu cea mai frumoasă evoluție în 2015, nu a dispărut nicăieri. Cu emoții, ea își câștigă serviciul, apoi, la 4-2 pentru Simona, britanica are trei ocazii să revină în set. Agresivă, Simona salvează, rând pe rând, fiecare minge de break și trece în avantaj. Însă la minge de 5-2, românca face dublă greșeală și jocul se prelungește. Încă o șansă de break, încă o lovitură câștigătoare din partea Simonei. Dar când Johanna își procură a cincea minge de break, Simona îi răsplătește eforturile cu a doua dublă greșeală din game. În loc de 5-2 iată că e 4-3, și setul e încă indecis.

Fără să facă ceva grozav, britanica are șansa să egaleze. Numai că fără să facă ceva greșit, ea se își pierde din nou serviciul. Și asta pentru că Simona a accelarat din nou, iar de acum pare să câștige toate punctele importante. Așa se întâmplă și la 5-3 și 30-30, când românca fură încă un schimb lung, care o aduce la minge de set. Iar după un prim serviciu în diagonală, primim decisivul.

Și după toate indiciile, acest decisiv urma să fie al Simonei. Ea a deschis imediat cu un break, confirmat fără probleme în game-ul următor, iar Konta își câștiga cu mare greutate serviciul pentru a intra pe tabela setului trei.

În jocul patru, la 2-1 și serviciul pentru Simona, ambele jucătoare căutau inițiativa, atacurile primeau în răspuns contra-atacuri, iar spectatorul neutru se simțea, în sfârșit, răsfățat. Însă schimburile lungi îi făceau bine Simonei, care primea ritm și reușea să joace în termenii ei, cu dese schimbări de direcție și cu unghiuri periculos de ascuțite. După câteva egalități și o minge de break salvată, Simona se distanța la 3-1. Urmau patru puncte la rând pe serviciul Johannei, a cărei rezistență părea înfrântă. Nu pentru că britanica scăzuze ritmul, ci pentru că Simona Halep urcase la un nivel superior, la care curajoasa Konta nu avea acces. Era 4-1, iar meciul intrase pe șablonul bine cunoscut al favoritei care câștigă deși nu este în ziua cea mai bună. Când Simona salva câteva mingi de break pentru a se distanța la 5-1, Konta nu mai avea niciun drum pentru întoarcerea în meci. Și totuși.

Johanna adună, destul de timid, încă un game (5-2), iar Simona face o dublă greșeală care-i aduce britanicei unul dintre break-uri înapoi. Când Konta reușește să-și facă serviciul pentru 5-4, lucrurile se precipită, iar Simona se vede nevoită să servească a doua oară pentru o partidă în care adversara se încăpățânează să rămână.

Mai mult, britanica câștigă rapid primele două puncte, îl cedează pe al treilea (în atac), dar își face rost de încă două mingi de break și șansa unei egalări nesperate. Prima este anulată scurt și spectaculos de Simona, a doua este fructificată de Konta după un schimb prelungitl, unde inițiativa a trecut dintr-o parte în cealaltă.

Este 5-5, meciul oricui, e una dintre acele zile, iar copiii adunați în colțul autografelor se retrag ușor spre scaunele de unde coborâseră. Konta este jucătoarea venită din urmă, încrederea e de partea ei, la fel și inerția pozitivă. Și, chiar dacă Simona împinge game-ul în prelungiri, Johanna se hrănește din rezerva de adrenalină găsită în ultimele 30 de minute și câștigă al cincilea joc consecutiv: este 6-5 pentru ea.

Și după ce a servit de două ori să închidă meciul, Simona Halep servea acum să rămână în concurs. Konta pur și simplu nu pleacă nicăieri. Iar când Simona trimitea un backhand afară, tribuna aplauda, cu jumătate de măsură, prima minge de meci a Johannei Konta, jucătoarea venită din calificări să încurce calculele hârtiei. Câteva secunde mai târziu, copiii coborau din nou în colțul autografelor. Numai că acum, învinsa și învingătoarea făcuseră schimb de locuri. Johanna Konta, care începând de luni va fi cea mai bine clasată jucătoare din Marea Britanie, reușise una dintre revenirile anului. “A fost un meci foarte dur. Simona poate ajunge la un nivel greu de atins, știu că azi nu a fost cea mai bună zi a ei, dar sunt foarte, foarte bucuroasă pentru această victorie. Abia aștept să revin pe teren mâine”, spunea Johanna. Ea a mulțumit publicului, a lăudat arena și acustica, și-a luat geanta și a ieșit de pe teren așa cum a intrat – zâmbind. Konta este doar a treia britanică din istorie care învinge o jucătoare din top trei.  

Simona, în schimb, își vede oprită seria pozitivă pe hard, suprafață unde reușise cel puțin sferturi de finală la toate turneele jucate anul acesta, și rămâne să caute explicații pentru această scăpare. Nu-s însă multe zile până când va avea șansa să îndepărteze gustul amar cu care sigur a rămas după meciul de azi Jucătoarea noastră va juca săptămâna viitoare în ultimul turneu Mandatory al anului, cel de la Beijing.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi