Simona Halep pierde clar cu Daria Kasatkina la Wuhan; fără românce pe tablou

Radu Marina | 26 septembrie 2017

Turneele din China rămân o problemă încă nerezolvată pentru Simona Halep; la primul ei meci după US Open, Simona Halep a pierdut categoric cu Daria Kasatkina, 6-2, 6-1. Următorul turneu al Simonei este Premier Mandatory-ul de la Beijing, de săptămâna viitoare. Simona, care își sărbătorește ziua de naștere mâine, a primit însă, tot azi, confirmarea formală a prezenței în Singapore, la Turneul Campioanelor.

Eliminarea Simonei trece în fruntea listei de surprize de la Wuhan, unde au părăsit deja turneul jucătoare precum Konta, Kvitova, Kerber, Wozniacki, Keys sau campioana US Open, Sloane Stephens. Locul 1, la care Simona avea șanse teoretice în această săptămână, rămâne pe masă, pentru un duel între Muguruza și Pliskova.

Celelalte două românce de pe tablou au pierdut și ele din prima; Monica Niculescu, eliminată de Kiki Bertens (apoi s-a retras de la dublu, unde urma să facă pereche cu Simona), iar Sorana Cîrstea a cedat tot azi cu Q.Wang, 6-3, 6-3.

*

Simona Halep începe sezonul asiatic cu o înfrângere clară, 2-6, 1-6 cu Daria Kasatkina, într-un meci în care nu și-a găsit reperele, nici răbdarea și a căzut pradă frustrării. A mai căzut pradă și unei adversare care a jucat tactic perfect: Kasatkina și-a luat șansele, a fost inspirată la retur, unde a profitat de problemele Simonei pe serviciul al doilea și, în general, a profitat din plin de jocul mai puțin solid al Simonei de pe linia de fund. Practic în tot meciul Daria a obligat-o să joace o minge în plus și a provocat eroarea cu o defensivă excelentă; Simona a încheiat meciul cu 33 de erori forțate.

Simona ajunge astfel la trei înfrângeri consecutive, după finala de la Cincinnati pierdută la Muguruza și înfrângerea la Sharapova din primul tur de la US Open, dar asta contează mai puțin acum, mai ales dacă ne uităm la sezonul ei per total, la faptul că în intervalul Indian Wells – US Open nu a pierdut mai devreme de sferturi la niciun turneu, reușind și un record în circuitul feminin de 10 sferturi de finală consecutive.

Ceea ce ar putea conta e senzația de déjà vu și lipsa de soluții. E deja al treilea meci pierdut categoric într-o perioadă scurtă de timp, după 1-6, 1-6 cu Svitolina la Toronto și 1-6, 0-6 cu Muguruza la Cincinnati. Sunt înfrângeri care pot cântări mult și în care am văzut o Simona previzibilă, fără soluții și cedând lupta mult prea devreme.

În meciul de azi, după un break reușit încă din startul meciului, ea nu s-a regăsit niciun moment. În special în primele game-uri, a încercat să fie foarte agresivă pe multe dintre mingi, a forțat și a vrut să aibă mereu inițiativa, dar asta a adus multe erori. În multe situații deși conducea bine punctul și era în control, finalizarea era complet ratată ori game-uri pierdute deși conducea cu 30-0 sau 40-0, semn că nu era conectată la meci și la ce are de făcut. A pierdut astfel 5 game-uri la rând în primul set pe fondul unui joc lipsit de viziune. Un break făcut mai mult pe fundal de frustrare, cu câteva retururi super agresive și winnere lovite năpraznic, dar n-a putut consolida pe serviciu.

Cu toate astea, multe dintre game-uri au fost strânse; atâta că Simona nu a putut lua niciunul dintre punctele importante; după ce a ratat șansa unui break în deschiderea setului secund, când a ratat două BP la 1-1, jocul i-a scăpat complet din control.

Una din indicațiile lui Andrei Pavel la prima intervenție a fost să se concentreze la fiecare punct, să stea aproape de adversară și să nu îi mă ofere punctele așa de ușor. Andrei a mai lăsat de înțeles că Dariei nu îi vor intra loviturile tot timpul, dar Kasatkina, care a spus la interviul de după că s-a pregătit bine pentru meci, s-a hrănit din jocul liniar al Simonei și din viteza loviturilor, reușind mai mereu să aibă răspuns, să o pună în dificultate cu defensiva solidă, neutralizând forța venită de la româncă.

Simona  în schimb a părut din ce în ce mai nerăbădătoare și a vrut să închidă punctul din 1-2 lovituri, sau încercând să fie decisivă cu returul – spre exemplu, la 1-3 în setul doi a încercat 4 retururi decisive, dar le-a ratat complet din dorința de a lovi cât mai plat.

Serviciul nu a ajutat-o deloc, de fapt a fost segmentul care a tras-o mult în jos și a trădat-o astăzi în multe momente. Cu serviciul doi a reușit doar 2 (!) puncte în tot meciul, iar per total a părut mereu nesigură și expusă, asta deși Kasatkina nu e o jucătoare care să rănească neapărat cu returul. Dar astăzi, Dasha a jucat impecabil majoritatea punctelor importante, iar totul a plecat de la retur: lung, apăsat și luat devreme. Kasatkina a jucat un tenis curat, a accelerat doar atunci când a fost în control total asupra punctului ,iar pe lângă defensiva fără fisuri care a adus multe puncte a părut că citește foarte bine jocul Simonei. La al doilea OCC, Andrei Pavel chiar asta îi spunea Simonei, că lovește tot timpul mult prea drept, prea plat iar Kasatkina știe ce are de făcut. Pavel i-a mai recomandat să perie mai mult mingea, și să stea cu ea în schimburi, să își ia șansele și să lupte. E adevărat că, ori de câte ori Simona a construit, s-a bazat mai mult pe plasament și a plimbat-o pe rusoaică pe tot terenul a avut câștig de cauză; însă astfel de momente au fost foarte rare. De altfel, ea a părut foarte vulnerabilă și previzibilă în ultimele meciuri iar impresia generală e că toate cele trei adversare la care a pierdut clar s-au simțit confortabil cu jocul Simonei, au primit ritmul dorit, nu au fost incomodate de agresivitatea sporită a româncei și au reușit treptat să-și impună jocul.

Însă Simona a spus și la conferința de presă de după meciul cu Kasatkina că își propune să își îmbunătățească și mai mult serviciul (mai multă viteză, top spin) și jocul, iar pentru asta e nevoie de timp.

Calificată în Singapore oficial, pentru al patrulea an la rând

În ciuda înfrângerii, nimic nu se mai poate întâmpla în ce privește prezența Simonei Halep la Turneul Campioanelor din Singapore, aspect confirmat oficial și de WTA, care le-a mai anunțat și pe Pliskova, Svitolina și pe Venus printre participante, ele alăturându-se liderului mondial Garbine Muguruza. Trei locuri mai rămân disponibile pentru ediția de anul acesta a competiției din Singapore, găzduită între 22-29 octombrie la Singapore Sports Hub.

Este al patrulea an consecutiv în care Simona ajunge la WTA Finals, ea reușind să joace finala la prima participare, în 2014, când a pierdut în meciul pentru titlu cu Serena Williams. În următoarele două participări ea s-a oprit în faza grupelor.

Simona și-a obținut marea majoritate a punctelor în segmentul fierbinte de peste vară, când a luat titlul la Madrid, al 15-lea al carierei, a jucat finala la Roma, a jucat a doua finală de Grand Slam a carierei la Roland Garros și s-a oprit în sferturile de finală la Wimbledon. Ulterior, ea a jucat semifinale în Canada și finala la Cincinnati.

***

Apreciezi conținutul de pe 30-0? Ia-ți și 30-0 Pe Curat, Ediția 2017. Mai mult conținut de calitate, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis.

Printre altele, articole dedicate Simonei Halep, portrete și interviuri exclusive cu jucători români, articole-reportaj de la Paris și Londra, eseuri despre ciudatele năravuri pe care le scoate tenisul la suprafață pe teren, despre perechea de jucători care a schimbat fața tenisului la început de secol XXI sau o povestire despre o conspirație tenebroasă care are urmări neașteptate la Roland Garros.

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția 2017 – din Noul Shop 30-0. Beneficiezi de oferte speciale și combinații avantajoase ca preț între produsele 30-0.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi