Simona Halep, imediat după finală: "A fost un turneu care îmi va rămâne în suflet pentru totdeauna"

Adrian Țoca | 7 iunie 2014

„Nu s-a putut, dar iau doar lucrurile pozitive din acest turneu, a fost un turneu mare, care îmi dă încredere că pot face și mai multe astfel de rezultate în viitor”.

Roland Garros este oferit de

La 50 de minute după ce a terminat cu ceremonia de premiere și cu interviul de pe teren, Simona a ajuns la ultima conferință de presă de la acest Roland Garros. Neașteptat de proaspătă, după trei ore de tenis la cel mai înalt nivel, Simona e primită cu aplauze de o parte a presei. Dacă ar fi câștigat, tradiția spunea că trebuie să vină cu trofeul în fața presei. Dar chiar și așa, sala e plină, e aproape toată lumea bună aici, iar prima întrebare se interesează, previzibil, despre acele secunde de la final, imediat după terminarea meciului. Simona își descrie sentimentele pe care le-a avut la cald. „Da, am plâns un pic atunci, câteva momente, apoi am început să zâmbesc, pentru că mi-am dat seama că e prima mea finală de Slam și n-am decât să zâmbesc, pentru că am dat totul în timpul finalei. Sunt foarte mândră de aceste două săptămâni, au fost incredibile și sunt foarte fericită, sentimentul pe care l-am avut azi pe teren a fost unic”. 

Ceva mai devreme, pe teren, a avut un discurs excelent la festivitatea de premiere, iar acum își păstrează aceeași luciditate. Vorbește deschis despre finalul meciului, când totul s-a rupt la acel prim punct din game-ul de 4-4, când unora ni s-a părut că dialogul prelungit între ea și Kader Nouni a scos-o un pic din ritm. „Am crezut că vom repeta punctul, pentru că am lovit mingea. Dar regula este că dacă nu pui mingea în teren, nu se repetă. Da, cred că a fost o minge foarte importantă, iar după acel moment nu mi-am putut controla emoțiile și mi-am pierdut un pic concentrarea pe următoarele puncte. Mi s-a tăiat elanul, n-am mai avut energia necesară să mai continui. Asta a fost acum, dar o să învăț din asta, iar pentru următorul meci, data viitoare în momente atât de importante voi ști mai bine”.

Nici când e întrebată de timpul pe care și-l ia Sharapova între puncte, Simona nu dă satisfacție: „Așa e stilul ei, nu vreau să spun prea multe despre asta. E normal, nu e ceva nou, pentru mine nu a fost ceva rău”.

Apoi analizează jocul: „Tactic, cred că am fost foarte bine. Am deschis unghiuri, am lovit mingea puternic. Ea a făcut ce face mereu, a lovit foarte puternic. Serviciul ei a fost foarte eficient, cu mult kick, și mi-a fost dificil să-l returnez bine. S-a mișcat foarte bine și cred că a ieșit un meci foarte bun, și cu siguranță n-o să-l uit niciodată”. 

După nebunia din finalul setului doi, când caruselul break-urilor a împins setul în tiebreak, Simona spune că a avut un sentiment la 4-5 că poate câștiga setul. „A fost greu, pentru că tiebreak-ul implică și mult noroc. Dar am avut un feeling că pot să întorc și să câștig setul, am profitat de momentele bune și am reușit să intru în decisiv”. 

Și ce și-ar fi dorit să facă mai bine? Ce vrea să îmbunătățească pe viitor? Ce ar schimba, dacă ar mai putea, din această finală? Și cu ce învățăminte pleacă de la Roland Garros?

„Cred că forehandul. Am făcut câteva greșeli importante în momente cheie cu forehandul. Iar când lovesc un forehand în cross, vreau s-o fac în așa fel încât să-mi deschid mai mult unghiul. Am învățat, în aceste două săptămâni, că pot să joc la cel mai înalt nivel, fără să am emoții. Înainte de Roland Garros, n-am putut să joc cel mai bun tenis al meu în turneele de Grand Slam, dar acum am reușit și sunt foarte bucuroasă. Pe viitor, trebuie să fiu relaxată, să iau meciul ca pe orice alt meci, să nu pun prea mult accent pe faza competiției în care mă găsesc. Azi cred că am jucat cel mai bun tenis al meu de acum”.

Și bineînțeles că nu i-a uitat nici pe cei care au susținut-o: „Atmosfera a fost superbă. Când am văzut că atâția oameni sunt cu mine, țin cu mine, că-mi strigă numele între puncte, a fost incredibil. Și vreau să le mulțumesc încă o dată tuturor, mai ales românilor care au venit până aici special pentru mine. E un sentiment pe care nu l-am mai trăit până acum și chiar am simțit căldura lor. Am auzit că în țară meciul a fost urmărit și în aer liber, vreau să le mulțumesc celor care s-au uitat”.

Ce a mai spus Simona

Despre Sharapova

„Are un mental puternic și e o persoană puternică. Lovește la fel de puternic precum e mentalul ei; mai ales în punctele importante. E o campioană, are mult mai multe finale de Grand Slam și experiență, și a jucat foarte bine azi. Cred că și eu am un mental puternic, am reușit să rămân în meci în multe momente grele”.

Trofeele ei

„Acesta e cel mai important. Am o vitrină unde îmi țin trofeele, îmi dă un impuls în fiecare dimineață când le văd, îmi dau seama că fac ceva în viață și fac ceva bine. Îmi dau energie toate trofeele pe care le-am câștigat până acum”.

Concluzia

„Au fost două săptămâni incredibile pentru mine, când am venit aici nu m-am gândit că o să joc finală de Grand Slam, m-am bucurat mult de acest eveniment, am dat totul pe teren și am făcut tot ce mi-a stat în putere ca să câștig. Mi-am dorit înainte de finală să joc bine, să joc tenisul meu, și sunt foarte fericită pentru asta. Nu s-a putut să câștig, dar iau doar lucrurile pozitive. A fost un turneu mare, care îmi dă încredere că pot face și mai multe astfel de rezultate în viitor, un turneu care o să-mi rămână în suflet pentru totdeauna. A fost prima mea finală și o să rămână specială. Sper să mai am astfel de ocazii și sper să și câștig una”.

 

Sharapova: „A fost cea mai emoționantă victorie pentru mine. E un motiv pentru care Simona a jucat în această finală”

La conferința ei de presă, Sharapova i-a dat credit Simonei: „Cu trecerea anilor, încep să apreciez tot mai mult astfel de victorii. A fost cea mai emoționantă victorie pentru mine și cea mai grea finală de Grand Slam. Cred că ați văzut cu toții ce calități are ea, atât din punct de vedere al tenisului, cât și fizice. Merită să fie la acest nivel. M-a împins la limită azi, a fost extrem de constantă. Ea e numărul 3 în lume acum, iar rezultatele ei vorbesc de la sine. Există un motiv pentru care a fost azi în finală, și a avut o șansă să câștige.

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi