Simona Halep e noul număr 2 mondial începând de luni; Maria Sharapova, eliminată de Angie Kerber încă din optimi

Camelia Butuligă | 23 aprilie 2015

Este prima înfrângere a Sharapovei la Stuttgart după 13 victorii consecutive, turneu pe care l-a câștigat de trei ori.

Simona Halep va reveni, începând de luni, pe locul al 2-lea în clasamentul mondial, indiferent de felul în care se va termina turneul de la Stuttgart pentru româncă. E o consecință a sezonului excelent de până acum reușit de Simona, dar și a evenimentului zilei: eliminarea Mariei Sharapova de către Angelique Kerber. Kerber s-a impus cu 2-6, 7-5, 6-1, administrându-i Sharapovei prima înfrângere la Stuttgart din carieră, turneu pe care îl câștigase în ultimele trei ediții. 

Simona Halep joacă în sferturi cu Sara Errani (h2h 1-1), vineri, de la ora 15:00, ora României.

Sharapova, care este la a treia înfrângere consecutivă în circuit, nu mai pierduse un meci pe zgură în condițiile câștigării primului set din 2008 încoace. Pentru Kerber, este a opta victorie consecutivă, ea câștigând recent și titlul la Charleston.

Simona a mai petrecut opt săptămâni pe locul 2, între 11 august și 5 octombrie 2014. La acest moment, ea este sigură că va fi cap de serie 2 la turneul Premier Mandatory de la Madrid, ceea ce înseamnă că nu o va putea întâlni pe Serena decât în finală.

Cum a fost meciul

 

Kerber – Sharapova. Să notăm undeva, în minţile noastre pline de WTA, acest match-up. Este una dintre acele rare combinaţii yin-yang care merită preţuite în tenis, chiar dacă sonorul trebuie musai dat la minim. Şi după victoria antologică din această seară, în urma căreia Simona a urcat din nou pe locul doi, să nu uităm să-i dăm lui Angie o bere sau o ţuică. Deşi am senzaţia că e genul care ne-ar băga sub masă şi apoi ar ţipa la noi să ne ridicăm de acolo.

Kerber – Sharapova are tot ce trebuie pentru a fi cel putin la fel de distractiv ca o cafteală într-un film cu Jackie Chan. Una e înaltă, slabă şi dă tare, cealaltă e mică, îndesată şi aleargă. Una e rusoaică şi strigă în engleză, cealaltă e nemţoaică şi strigă în spaniolă. Amândouă sunt blonde. Amândouă sunt afurisite. Şi au deja o istorie încărcată: în 2013 tot aici, dar în semifinale, Maria a câştigat un meci thriller cu 6-3 2-6 7-5, iar Kerber i-a întors favoarea la Wimbledon anul trecut, când a scos-o în optimi.

 

Context: Angelique Kerber

Angelique Kerber nu prea a avut un start bun de sezon, începând cu Australian Open, când cu ochii cârpiţi ne bucuram de victoria Irinei Begu asupra ei. Carierele în tenis sunt ciclice, şi venise rândul lui Angie să fie jos. Probleme medicale, plus un stil de tenis bazat pe alergătură multă, iată o combinaţie nu prea fericită. Zgura însă pare a fi mai prietenoasă cu tenisul lui Kerber: titlu la Charleston, unde şi-a luat printre altele şi revanşa contra Irinei. Kerber va fi mereu un ghimpe incomod în racheta jucătoarelor de atac: este un counterpuncher pur şi dur şi atunci când este bine sănătoasă are o mentalitate de pitbull care a apucat şi nu mai dă drumul.

Context: Maria Claypova

Ce să mai zicem de Maria, ce nu s-a zis deja? Probabil statistica asta, atât de suprarealistă: nicio jucătoare activă nu a câştigat vreun set decisiv pe zgură contra Sharapovei. Până în seara asta. Amorul improbabil şi năbădăios al Mariei cu zgura este foarte artistic rezumat în aceste două clipuri. Câte unul pentru fiecare grup: cel al fanilor şi cel al haterilor.

 

Asta e cu zgura: în momentul în care crezi c-o ai sub control, se întoarce împotriva ta. Acum dansezi, acum te prăvăleşti ca bolovanul. Clay always pays its debts. Este totuşi şi o parte bună în această înfrângere pentru Sharapova. Campioană de trei ori la Stuttgart, începea să aibă o mică problemă: nu mai avea loc în garaj de atâtea Porscheuri.

Meciul

Dacă nu l-aţi văzut, vedeţi-l. Este definitoriu pentru ce înseamnă WTA în zilele noastre: scrâşnete, chiote, pumni strânşi care străpung cerul sau se încordează pe lângă corpul încovoiat, uitături mai expresive decât în telenovelele mexicane, şi printre toate astea, puncte ireal de mişto. Puteţi să ziceţi ce vreţi de Maria, dar are cel mai bun rever cu două mâini, la acelaşi nivel cu Klijsters şi Na Li. Kerber, de cealaltă parte, poate să lovească din orice poziţie, contorsionată, încovoiată, cu o mână la spate şi într-un picior. Oare s-a antrenat cu vreo trupă de circ când era mică? Plus că ajunge la orice minge imaginabilă. Pentru ea, şi scurtele par loburi.

Da, „defense wins championships”. Dar ştiţi de ce? Pentru că demoralizează mai mult decât ofensiva. Un punct câştigat cu un atac se termina repede, odată, şi apoi, are acea calitate imparabilă în care nu ai prea multe ce să-ţi reproşezi: a fost mai bună, asta e. Dar un punct câştigat cu defensiva e dărâmător pentru cel care îl pierde: odată, pentru că ai alergat de ţi-a ieşit sufletul şi ai crezut că l-ai câştigat de vreo trei ori doar ca să vezi mingea că se întoarce de fiecare dată. Eşti mort fizic şi dărâmat psihic. Şi de aici până la autodistrugere e doar un pas. În decisiv, Sharapova a ratat cu poarta goală, a luat decizii dubioase (a venit la fileu, i-a pus scurte lui Kerber) şi în general a alimenatat cu paie vâlvătaia pe care o producea Angie.

Pentru cineva care e expert în a gestiona meciuri aproape pierdute, Maria nu s-a descurcat prea bine azi. Este interesant de văzut cum va afecta asta restul sezonului ei de zgură. Şi cum vor reacţiona celelate jucătoare. Până una alta, bine-ai revenit pe locul 2, Simona!

 

 

| Foto: Jimmie48 Tennis Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi