Simona e în a doua săptămână la Paris! Încă o victorie clară pentru Simona Halep, urmează Sloane Stephens

Adrian Țoca | 31 mai 2014

Simona Halep a învins-o cu 6-3, 6-0 pe Maria Teresa Torro Flor

Roland Garros este oferit de

Trei meciuri, trei victorii, niciun set pierdut, doar 11 game-uri cedate până acum. Simona Halep a învins-o cu 6-3, 6-0 pe Maria Teresa Torro Flor și se califică în premieră în turul IV la Roland Garros.

Este al treilea turneu de Grand Slam consecutiv în care Simona ajunge în a doua săptămână a turneului, după US Open 2013 și Australian Open 2014.

Într-un 6-3, 6-0 nu prea sunt, de regulă, multe lucruri de comentat, dar dacă meciul s-a transformat într-o plimbare în parc pe tabelă e pentru că Simona a știut să-și facă viața ușoară. La urma urmelor, Torro Flor n-a luat decât un game mai mult decât Kleybanova, în turul 1, în condițiile în care replica jucătoarei consiliate de Juan Carlos Ferrero a fost mai bună. Torro Flor a început puternic, mizând pe arma pe care i-o știam, dar nu exclusiv. A căutat să varieze, însă i s-a răspuns cu variație. Nici Simona n-a dat totul pe rever, testându-i, ocazional, și dreapta: „M-am ferit de dreapta ei, dar nu tot timpul. I-am mai dat și pe dreapta, ca să o plimb mai mult pe teren. Eu sunt foarte mulțumită de cum am jucat și cum am făcut față loviturilor ei”. 

De la „plimbat” începe totul. Simona a făcut, după meci, observația că rapiditatea cu care ia mingea le pune în mare dificultate pe mai toate adversarele ei. Ce să mai spunem de Torro Flor, care nu este tocmai cea mai bună jucătoare din lume când vine vorba de deplasare. Pe măsură ce Simona a început să prelucreze la unghiuri, soarta ibericei fusese în bună parte pecetluită. E fascinant când privești din spatele baseline-ului și vezi discrepanța majoră între poziționarea Simonei la minge, către punctul de lovire, și reacția adversarei. Ajutată și de intuiție, Simona își făcea deja pregătirea pentru lovire în momentul în care Torro Flor abia terminase de completat mișcarea anterioară. Torro Flor avea, în consecință, dificultăți majore în a mai ajunge mingea la timp. 

Dar chiar și așa, scorul putea fi mai strâns dacă în locul Simonei se afla o jucătoare mai permisivă. Românca are însă bunul obicei de a nu lăsa nimic gratis. Ca de obicei, Simona se ține în priză certându-se atunci când greșește, uneori cu o virulență care te-ar putea speria sau nedumiri, dacă nu o urmărești în mod obișnuit. Rezultatul este că se motivează superior pentru punctele următoare sau le joacă magistral pe cele mari. Spre exemplu, dacă la începutul meciului lungul de linie s-a încălzit mai greu, Halep a găsit două dintre cele mai strălucitoare lovituri direct câștigătoare ale zilei la mingi de break. Le-a executat foarte casual, ca și cum ar fi alungat o muscă deranjantă. Ușurința cu care a făcut acele două puncte a fost descurajantă pentru adversară.

Serviciul a fost încă o dată un factor în plus. Două exemple: după ce a făcut primul break din primul set, Simona a servit la 3-2 și și-a făcut serviciul în vreo 40 de secunde, sau cam așa ceva. Dacă tot a fost comparată cu diferite aspecte ale jocului lui Nadal sau Djokovic, putem adăuga și un element din jocul lui Federer: serviciile câștigate ultrafast. Care-s foarte bune pentru moralul tău, și foarte proaste pentru moralul adversarului. 

Al doilea exemplu: primul game din setul doi a durat vreo nouă minute, iar Simona a avut de salvat multiple șanse de break. A servit de câteva ori variat și s-a scos din înghesuială. De altfel, nu doar în acel game, ci în tot meciul. Cele opt mingi de break de care a beneficiat Torro Flor au fost mai degrabă salvate, nu ratate. Serviciul ei devine nu doar eficient, ci și greu de anticipat. Torro Flor nu prea știa la ce să se aștepte când sta la primire, a fost ținută mai mereu în suspans. Alt aspect federeristic.

„Sunt mulțumită că am făcut față ritmului ei, e o jucătoare puternică, agresivă, mai ales cu dreapta, mă așteptam să dea apăsat, dar și cu reverul a jucat foarte bine. Eu am stat foarte bine pe teren și am răspuns bine la toate mingile ei”, a spus Simona, care și-a absolvit partea de tablou cum se cuvine pentru un cap de serie 4: trei victorii clare, doar 11 game-uri cedate. Trece acum în a doua săptămână, iar vorba în lumea tenisului este că a doua săptămână la un Slam e un totul alt turneu, fără nicio legătură cu ce se întâmplă în prima. Pentru început, Sloane Stephens, luni, în turul 4.

S-au întâlnit de trei ori până acum. Românca a câștigat primul meci, jucat pe zgură, la Barcelona în 2012 (6-4, 6-4), dar le-a pierdut pe cele mai recente două, jucate la începutul anului trecut, pe hardul australian (4-6, 0-6 la Hobart, 1-6, 1-6 la Australian Open).

N-a deranjat-o programarea pe Court 2

Simona a fost întrebată dacă a avut vreo importanță pentru ea terenul pe care joacă. „Nu, nu mă interesează deloc unde joc. Mai ales că de pe terenul 2 am amintiri frumoase, acolo s-a jucat finala de la juniori pe care am câștigat-o în 2008. Sunt fericită că am putut câștiga și probabil că turul următor va fi pe una dintre arenele mari. Eu mă bucur indiferent unde joc, nu vreau decât să-mi văd de ce am de făcut pe teren”.

În loc de Ivanovic – Kvitova, avem Safarova – Kuznetsova pe partea Simonei

În ton cu surprizele de până acum, au mai căzut alte două jucătoare cu pretenții. În special eliminarea Anei Ivanovic a surprins oarecum, pentru că sârboaica a făcut un sezon de zgură foarte solid, dar matchup-ul cu Safarova e dezastruos pentru Ana. Ivanovic a fost întrebată despre favoritele turneului: „Sharapova are un joc puternic și rezultate bune pe zgură. Dar pe tablou mai sunt Jankovic, Halep sau Svetlana”. Safarova, pe care Simona a învins-o curând la Indian Wells, o va întâlni pe Svetlana Kuznetsova, fostă campioană la Roland Garros. Sveta a făcut un meci foarte bun contra Kvitovei, câștigând cu 9-7 decisivul.

Programul optimilor de finală:

Muguruza – Parmentier
Stosur – Sharapova

Tomljanovic – Suarez Navarro
Bouchard – Kerber

Kuznetsova – Safarova
Stephens – HALEP

Jankovic – Errani
Bertens – Petkovic

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi