Simona, după evadarea-Houdini reușită cu Svitolina: „Dacă lupți și stai până la final, ai o șansă!”

Adrian Țoca | 7 iunie 2017
Ce crede Simona despre semifinala cu Pliskova

“Întâi de toate, va fi un meci foarte, foarte diferit față de cel de azi. Mâine trebuie să fiu puternică pe picioare, pentru că o să fie ca o mașină care-mi trimite mingi. Nu am jucat niciodată pe zgură cu ea, așa că va fi o provocare, ceva nou. Dar știu că lovește super tare mingea și trebuie să găsesc ajustări pentru mâine. Vedem.”

Roland Garros este oferit de

Simona Halep vrea să știți că e fericită. Într-atât de bucuroasă că a găsit o cale să câștige încât nici n-a mai avut prea mult interes să analizeze tenisul în sine: “Meciul a fost bun. Ea a jucat bine. Apoi eu am jucat mai bine. Totul e ok acum”, a lichidat ea întreaga zi într-o frază, adăugând și o mimică jucată, în râsetele jurnaliștilor. Hashtag #analysis.

Simo a venit la conferință cu zâmbetul ei ștrengăresc și larg, cu ochii râzând de-a dreptul, gen ‘Și? S-a întâmplat ceva deosebit în ultimele ore?’. Prima întrebare a fost a noastră, a tuturor: CUM?

Și ea părea la fel de uimită ca și noi. “După meci am simțit ce simt și acum. Că ea a jucat un tenis incredibil până la 5-1 în setul al doilea. A jucat foarte bine, dar de asemnea și eu am jucat un pic scurt, aș zice. Mingea mea nu s-a dus atât de lung cum mi-aș fi dorit, iar ea a dominat meciul. La 5-2 știu că m-am așezat și mi-am zis că meciul e pierdut. Nu făcusem nimic să schimb ritmul, să schimb ceva, așa că mi-am zis că asta e, s-a terminat. Dar apoi m-am simțit ceva mai relaxată, poate pentru că am crezut că e gata; așa am putut să schimb ritmul, să pun niște mingi înalte. Am încercat să o fac să se miște mai mult, să deschid un pic terenul. Și s-a întâmplat. Nu știu cum, dar ce-a urmat a fost bun de tot. Apoi cu mingea aceea de set, câștigată cu ajutorul fileului, am fost în sfârșit norocoasă în acest meci, pentru că până acolo ea prinsese toate liniile. Când s-a întâmplat asta, am crezut că poate meciul se va întoarce cumva în favoarea mea. Și asta a fost totul. Sunt doar fericită. Nici nu mă mai gândesc cum a fost. Păstrez asta: că am luptat, că am luptat până la capăt. Și mă bucur de asta”.

Alte râsete vin când Simona mărturisește că nici nu știa că a fost minge de meci pentru Svitolina. S-a uitat pe Twitter, cât timp a făcut stretching după meci și abia atunci a realizat. “Poate mai bine că nu am știut”.

Pe teren, a zâmbit o singură dată înainte de finalul meciului, mai degrabă nervos, când a ratat a treia minge de set la 6-5, un moment care îi putea șterge cu buretele toată agoniseala de până la acel moment; Simona revenise de la 1-5 la 6-5 și avusese 40-0 pe serviciul advers, înainte de a scăpa un rever în out, când s-a întors și a zâmbit amar spre loja ei: “Nu mă simțeam în control la acel moment, nu neapărat. Era un pic greu că pierdusem atâtea șanse, poate că mi-a scăzut un pic și încrederea pe care o adunasem cu revenirea avută. N-a fost ușor, dar s-a întâmplat că am luat setul doi, iar pe urmă a fost mult mai ușor.”

Spune că a început meciul deloc destinsă. “Da, cred că am fost un pic încordată și nu pleca mingea din rachetă. Am schimbat câteva rachete, deși nu obișnuiesc, și a durat până am simțit că pleacă. Cred că mental am fost acolo, am muncit, nu am cedat, ceea ce e cel mai important lucru pentru mine. A trebuit să stau cumva în meci, altfel nu aș fi avut nicio șansă, pentru că ea a jucat foarte bine. Însă după… s-a legat și am început să cred tot mai mult. M-am enervat un pic pe teren, ce-i drept, însă enervarea a fost ceva mai pozitivă decât înainte și m-a ajutat.”

Simona a smuls apoi alte râsete când a povestit ce i-a spus Țiriac după meci. “Darren a fost mulțumit că am luptat și nu am renunțat. A văzut că mi-am activat starea de luptătoare. Nu am vorbit despre meci. Domnul Țiriac m-a întrebat cum e posibil să renunț la primul set la 3-0. Whoa, nu am renunțat la set. Dar poate am arătat prea supărată la momentul ăla. Mi-a mai zis că am luptat bine. Și că mâine trebuie să joc tenis”. Râsete generale. “Ăsta a fost comentariul lui.”

În română, a mărturisit că deja a făcut check-out din acest meci. Asta și trebuie, pentru că timpul rămas până la semifinală e foarte scurt, și oricât de prețioasă e victoria, nu are luxul de a se relaxa și bucura de ea.

“E uitat deja. De asta nici nu vreau să comentez meciul în sine, pentru că e greu. Mâine e un alt meci. Am luat doar pozitivul de azi, asta am vorbit și cu Darren. Bineînțeles că n-au fost toate ok azi, dar contează că am terminat cu bine și destul de puternic în setul trei. Iau cu mine asta și sunt încrezătoare în continuare“.

Simona crede că meciul de azi i-a validat noua mentalitate, dar nu mai vrea să bată prea mult monedă pe asta. “Sigur că e special. Pot să spun asta, pentru că-s sferturi de Slam, iar acum sunt în semifinale. E un sentiment minunat. Iar partea cea mai bună e că nu am renunțat, ceea ce este cel mai important lucru pentru mine“.

În ce-o privește pe Pliskova, Simona a avut rapid un răspuns la observația că Pliskova nu e o jucătoare naturală de zgură: “Da, dar e în semifinale“.

“Întâi de toate, va fi un meci foarte, foarte diferit față de cel de azi. Mâine trebuie să fiu puternică pe picioare, pentru că o să fie ca o mașină care-mi trimite mingi. Nu am jucat niciodată pe zgură cu ea, așa că va fi o provocare, va fi ceva nou. Dar știu că lovește super tare mingea și trebuie să găsesc ajustări pentru mâine. Vedem.”

Nu vrea să compare momentul de acum cu cel din 2014, când a jucat finala aici. “Sunt altă jucătoare, sunt mult mai prezentă pe teren, mai calmă, încerc să mă gândesc la ce trebuie să joc contra ei și să dau tot ce pot ca să câștig și mâine.”

Se simte mai puternică după ziua de azi? Întărită?

“Da, mă simt bine, nu știu dacă mai puternică, știam că pot să fac niște meciuri bune aici, mai ales după rezultatele pe care le-am avut la Madrid și Roma, însă niciodată nu știi ce-o să fie. Și azi s-a văzut, am fost la un pas să pierd, dar dacă lupți și stai până la final, ai o șansă. Dacă nu, nu ai… o pierzi tu. Însă fiecare jucătoare e bună la nivelul acesta și fiecare meci e dificil. Așa că mă gândesc și m-am gândit, încă de când a început turneul, numai la meciul următor.”

Foto: Jimmie48Photography

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii, aici. O poți cumpăra de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi