Simona câștigă ușor sub luminile de pe Arthur Ashe, revine în săptămâna a doua la US Open

Treizecizero | 6 septembrie 2015

US Open e singurul turneu de Grand Slam la care Simona n-a trecut încă de faza optimilor de finală. Luni, ea va avea o nouă ocazie să depășească acest prag, în meciul cu Sabine Lisicki.

Simona Halep a câștigat la pas meciul cu Shelby Rogers, jucătoarea americană venită din calificări, scor 6-2, 6-3 în o oră și șapte minute și revine în săptămâna a doua a unui Grand Slam, rezultat așteptat de la Australian Open.

Românca a intrat pe Arthur Ashe pentru primul ei meci în nocturnă pe cea mai mare arenă a lumii și a ieșit cu aerul omului care conduce ringul. Ba chiar a schițat și un început de dans, atunci când dj-ul arenei a pus un faimos fost hit românesc, ca s-o acompanieze la salutul publicului. Petrecerea ei de la New York continuă.

Cu degetul arătător în sus, alura Simonei n-avea atât legătură cu dansul, dar ar putea arăta ca un soi de avertisment, un fel de atenție, sunt și eu pe aici. Cum avea să observe la conferința de presă, numărul 2 mondial e oarecum pe sub radar la acest US Open, iar asta pare s-o ajute să fie mai relaxată. În vreme ce presa americană vorbește despre cu totul alte nume care ar putea-o opri pe Serena, Halep chiar trece pe sub radar.

Între intrarea pe teren și momentul Dragostea din tei, am văzut un meci fără istoric, fără vreo posibilitate reală de a deveni complicat. Meci fără istoric sună adesea ca un clișeu, dar acesta chiar n-a avut vreo poveste. Ceea ce e bine, orice victorie de rutină e bine primită, pentru că însuși expresia victorie de rutină vorbește de la sine despre obișnuința unui astfel de rezultat.

Simona a mai spus după meci că a fost surprinsă de condițiile de joc de pe Ashe, complet diferite în nocturnă față de cele de zi, și că a avut nevoie de câteva game-uri de acomodare. Nu întâmplător, asta a coincis cu perioada de joc în care Rogers a putut să stea în raliuri cu Halep. Când intro-ul a fost depășit, Simona a forțat un pic și a pierdut-o în oglindă pe mai neexperimentata ei adversară. De la 2-2 în sus, Simona a câștigat șase game-uri consecutive, omorând ușor suspansul în ambele seturi fără să forțeze. N-a avut nevoie: când a început să fie plimbată pe teren, Rogers a găsit dificil să țină mingea în teren. Simona a avut iar o zi solidă pe serviciu, câștigând 91 la sută din puncte atunci când a jucat cu primul. A câștigat peste jumătate din punctele de la retur și a încheiat cu un decent total de 12 lovituri direct câștigătoare și 9 erori neforțate. Statistica a consemnat 27 de erori neforțate la Rogers, dar ar fi interesante cele forțate, pentru că Shelby a fost mereu hărțuită, plimbată, încurcată, făcută să lovească în pripă.

Se încheie, astfel, poate cea mai lipsită de evenimente primă săptămână de Slam din cariera Simonei. O revenire la normalitate după două Slamuri de secetă; trei meciuri rezolvate rapid, cu minimum de efort și consum fizic, fără ca românca să fie pusă în pericol. Adversarele n-au fost dintre cele mai grele, firește; dar la fel au fost și cele de la RG și Wimbledon. Nu trebuie subapreciată importanța acestor victorii ușoare pentru moralul Simonei: amintirea RG + Wimbledon e încă acolo în mintea ei și a lăsat ceva urme

La finalul zilei, în prima săptămână a unui Slam nu contează nimic altceva în afara rezultatelor și a timpului petrecut pe teren. Simona va avea nevoie de toate resursele pentru săptămâna a doua, unde provocările sunt altele, iar presiunea va crește considerabil. Cel puțin în teorie, pe Simona ar aștepta-o o serie cu Lisicki, Azarenka și Kvitova în drumul spre finală. O șansă fantastică această potențială serie, așa ar trebui privită, nu ca pe o greutate: e o șansă pentru câteva meciuri extraordinare, e o șansă ca încrederea Simonei să fie consolidată, la fel și asumarea de către ea a așteptărilor. E o șansă ca ea să înfrunte adversitate la cel mai înalt nivel și s-o cucerească. Deocamdată, până la un potențial blockbuster în sferturi cu Vika, vorbim despre Sabine și atât: Sabine, cea care a reușit o revenire senzațională cu Strycova: a luat ultimele șase game-uri ale meciului, revenind în fața Barborei Strycova de la 1-5 în decisiv. 

Simona și Sabine Lisicki s-au mai întâlnit în patru ocazii, românca impunându-se de trei ori. Înfrângerea datează însă din perioada pre-2013, un 6-1, 6-2 la Stanford 2011. De atunci, Simona a câștigat pe hard la Miami 2013 (6-2, 3-6, 7-5), pe zgură la Madrid 2014 (5-7, 6-3, 6-2) și, cel mai elocvent rezultat, pe suprafața preferată a lui Sabine, iarba de la Wimbledon, în 2014 (6-4, 6-0).

US Open a rămas, cumva, singurul Slam la care Halep n-a trecut încă de optimi. Are ocazia, luni, să rezolve și această anomalie. Dar interesant e că în urmă cu doi ani, US Open era primul Slam la care ea ajungea în optimi, la acel meci teribil cu Pennetta. La vremea respectivă era privită ca o performanță foarte bună pentru ea, o primă confirmare la nivel înalt a rezultatelor din 2013. Fast forward 24 de luni mai târziu și o optime pare cel mai firesc lucru din lume. Ce schimbare spectaculoasă de perspective. 

Spectacol fantastic la Vika – Angie

Wozniacki – Cetkovska, anteriorul best-of al turneului, a rezistat pe primul loc în clasamentul spectaculozității cam tot atât cât a mai rezistat și învingătoarea lui, Petra Cetkovska, în competiție. A fost înlocuit de un meci absolut extraordinar, candidat autorizat la titlul de meciul anului. Victoria Azarenka și Angelique Kerber și-au împărțit pe rând lovituri, s-au provocat una pe alta să ridice nivelul intensității și mai mult, și mai mult, și ne-au ținut cu sufletul la gură preț de aproape trei ore. 

Vika s-a impus până la urmă, la a șasea minge de meci, scor 7-5, 2-6, 6-4, în cea mai relevantă victorie a ei de la revenirea în circuit după accidentări. Dar scorul nu spune nimic din povestea meciului: Kerber a condus cu 5-2 și a avut minge de set în primul, dar n-a putut să reziste unei reveniri meticuloase și impozante a Vikăi. Bielorusa părea în full-control, dar Kerber a continuat să sape adânc pentru fiecare punct și a fugit cu setul al doilea. În decisiv, ambele au jucat la cel mai înalt nivel simultan. Angie părea pe val la început, dar Vika a făcut primul break chiar la debut de set, într-un game lung și aprins. Dar Kerber a răspuns încă o dată, a făcut rebreak-ul și a avut două șanse să urce la 3-1. Modelul „dai tu, dau și eu și mai tare” a continuat: Azarenka și-a ridicat încă o dată jocul și a rezistat asaltului, ba chiar s-a și desprins la 5-3. Finalul a fost pe măsură: Angie s-a încăpățânat să nu piardă și a salvat cinci mingi de meci cu lovituri extraordinare. Probabil că în orice alt meci, adrenalina salvării acelor mingi de meci, combinată cu demoralizarea adversarei, ar fi dus la relansarea meciului. Dar Vika și-a ținut cumpătul și a făcut un game final perfect, procurându-și alte trei mingi de meci, una fiindu-i, de data asta, suficientă. Cumva, felul în care a închis bielorusa meciul, calm, fără să se panicheze, e la fel de impresionant ca meciul în sine.

Dar nici desfășurarea meciului nu spune toată povestea. Un festival de joc ofensiv care face dreptate circuitului WTA, pe nedrept acuzat că nu livrează spectacol: shotmaking de cea mai înaltă calitate, joc ofensiv superb vs apărare și contraatac din altă lume, lovituri direct câștigătoare și puncte construite impecabil, veniri la fileu, passinguri, loburi, scurte, toată gama de procedee. Un spectacol de cel mai înalt nivel – ceva cu care Kerber ne-a obișnuit în această vară în care a fost implicată în mai multe meciuri spectaculoase – care ar putea anunța și începutul revenirii Vikăi. Fostă finalistă aici, învinsă în două finale foarte, foarte bune de Serena Williams, Azarenka se repoziționează ca o amenințare, iar de data asta chiar a adus și argumente solide.

Programul optimilor de finală este stabilit 

Serena – Keys
Venus – Kontaveit

Mladenovic – Makarova
Vinci – Bouchard

Kvitova – Konta
Stosur – Pennetta

Lepchenko – Azarenka
Sabine Lisicki – Simona Halep

Patru perechi ne reprezintă în optimi la dublu și dublu mixt

Românii merg în continuare foarte bine și pe tablourile de dublu: patru perechi sunt în optimile de finală. Cu o mențiune specială pentru Irina Begu și Raluca Olaru, care au trecut iar de Muguruza și Carla Suarez Navarro (7-5, 6-4), după ce le învinseseră în turul 1 pe Kalashnikova/Marousi, 2-6, 6-3, 6-2. Fetele le vor întâlni acum pe favoritele 9, Chan/Chan. 

La masculin, Horia Tecău și Jean Julien Rojer au beneficiat de abandonul perechii Vesely/Cermak și îi vor întâlni pe Butorac/Lipsky. Florin Mergea și Rohan Bopanna au câștigat al doilea meci fără set pierdut, acum cu Gonzalez/Frystenberg și îi vor vedea într-un meci strâns pe favoriții 9, Nestor/Roger-Vasselin.

În fine, azi, la dublu-mixt, Simona Halep și Horia Tecău joacă cu Goerges/Zimonjic.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi