Shanghai, starea lucrurilor: Rafa pierde, Kyrgios face scandal și pierde, Wawrinka și Murray merg mai departe

Camelia Butuligă | 12 octombrie 2016

Rafa Nadal continuă seria rezultatelor oscilante, care l-au scos din afara Top 4. Un reminder că, pentru prima dată în ultimii 13 ani, nici el, nici Federer nu se mai regăsesc în aceste prime patru poziții.

S-a făcut mare caz ieri de faptul că, pentru prima oară din 2003 încoace, Federer și Nadal nu sunt clasați în top 4. Parcă vrând să consfințească acest reminder că vremea lor apune, Rafa a pierdut azi cu 3-6, 6-7(3) contra lui Troicki, cu care avea un H2H de 5-0. Spre lauda sa, Troicki a jucat un meci fantastic, servind bine, lovind agresiv și adunând niște cifre impresionante: 11 ași, 91% din punctele jucate pe primul și 31 de winnere. De partea cealaltă, Rafa a încercat să se mobilizeze în setul doi și a reușit să ducă ostilitățile până în tiebreak, dar acolo tot Troicki a fost la cârmă de la început până la sfârșit. Inabilitatea lui Nadal de a-i pune probleme adversarului la retur s-a văzut în numărul de mingi de break pe care le-a avut: zero. Spaniolul rămâne în continuare în căutarea formei pre-Roland Garros și își propune ca obiectiv să folosească restul acestui an pentru a-și asigura măcar un start bun în 2017.

Dintre colegii săi de top și de generație, unii au trecut fără mari probleme în turul următor, alții nu.  Wawrinka l-a bumbăcit zdravăn pe Kyle Edmund, iar Murray a trecut fluierând de Johnson. Berdych însă n-a avut noroc și s-a poticnit în două tiebreakuri contra lui Granollers, Almagro a greșit prea mult contra lui Pouille și Lopez a căzut în trei seturi la Sock, dar a salvat un match point senzațional și a sărbătorit cum se cuvine. Dintre ăi bătrâni, au mai trecut Simon și Bautista-Agut, acesta din urmă învingându-l pe Taylor Fritz.

Știi că se schimbă generațiile când ai meciuri nu numai între vechi și nou, dar și între nou și nou, sau nou și aproape nou. Grigor Dimitrov a rămas fără inspirație (poate și energie) după săptămâna plină de la Beijing și  a pierdut în două seturi strânse la Pospisil: 7-5, 7-6(2). Canadianul a asaltat fileul cu aplomb și a demonstrat că știe ce să facă ajuns acolo (spre deosebire de mai celebrul și mai bine clasatul său conațional, Raonic, care a trecut și el de veteranul Lorenzi). Uitându-mă cum Vasek lovea repetat niște drop voleuri imposibile, m-am trezit gândindu-mă că ar putea să-și facă un stil din serviciu-vole. Dacă Milos Raonic, care a învățat să voleeze anul trecut, poate, el de ce să nu poată? Anul acesta la simplu Pospisil nu are decât șase victorii, dar are rezultate excelente la dublu. Poate ar trebui să joace și la simplu ca la dublu, pare să funcționeze. Mai ales că mâine se vede cu Novak Djokovic și dacă vrea să aibă o șansă, trebuie să iasă din spatele terenului neapărat.

Vorbind de generația următoare, iată un tabel al performanțelor jucătorilor cu vârsta sub 23 de ani din top 100:

Ghinionul nostru e că cel mai performant dintre ei (deocamdată; am mari speranțe că Pouille îl va depăși) este și cel mai neserios. Kyrgios a fost iar subiectul zilei din cauza comportamentului său. În meciul contra lui Mischa Zverev, Kyrgios a părut că ar fi preferat să fie oriunde, numai nu pe teren: a servit și a returnat în plesneală, s-a certat cu un fan care i-a reproșat lipsa de interes și i-a spus că dacă nu-i convine, poate să plece. A primit avertisment pentru limbaj și a fost huiduit până la urmă de tot publicul.

Arbitrul a încercat să-l aducă pe calea cea dreaptă, amintindu-i că e un turneu profesionist și trebuie să se comporte în consecință. Răspunsul lui Kyrgios? L-a rugat să oprească meciul ca să se poată duce acasă. La conferință, a continuat cu declarațiile în doi peri, spunând că nu-i pasă de șansele de calificare la Londra și că nu datorează nimic publicului, care ”nu-l înțelege” și nu știe ce înseamnă să fii jucător profesionist, deci nu are dreptul să-l critice. ”Lumea știe că sunt imprevizibil. Nu le-am cerut eu să cumpere bilet la meciurile mele. Eu dorm bine noaptea.”

Kyrgios a încercat să dreagă busuiocul mai târziu pe Twitter, cerându-și scuze și spunând că este încă ”a work in progress”. A recunoscut la conferință că este obosit fizic și mental (de înțeles după titlul de la Tokyo de săptămâna trecută) și că va trebui să-și îmbunătățească constanța de la un meci la altul.

Într-un alt meci care avea potențial mare s-o ia la vale la capitolul ”divertisment”, Goffin a ținut lucrurile sub control și a încheiat în două seturi contra lui Paire. Goffin a avut exact aceeași săptămână plină ca Nick Kyrgios (doar a pierdut la el în finală la Tokyo), dar iată că asta nu-l impiedică să-și câștige meciurile fără tam-tam. Ieri a întors și a câștigat contra lui Delpo cu 7-5 în decisiv, azi l-a expediat pe Benoit.

Un ultim gând legat de noua generație: mă bucură că mulți dintre ei vin mai des la fileu. Este o schimbare binevenită față de tranșeele pe care le-au săpat pe baseline Nadal, Djokovic și Murray. Și Pouille și Goffin încearcă în mod activ să termine punctele la fileu și se mișcă inspirat în față: sunt rapizi, simt foarte bine momentele propice și nu ezită. Thiem la fel, îmi dă senzația de jucător care nu este speriat de fileu. Zverev este parcă mai puțin dispus să avanseze, în ciuda serviciului care l-ar putea ajuta. Pospisil deja pare că își face un stil din asta. Kyrgios ar putea și el să facă pagube serioase cu servicul lui. Îmi place această varietate și posibilitățile multiple de spectacol pe care le promite.

Ce urmează

Meciuri bune și foarte bune între cei rămași pe tablou: Tsonga deschide cu Zverev cel Mic pe Central, apoi Djokovic-Pospisil. Sesiunea de seară începe cu Pouille – Murray și se încheie cu un meci între doi veterani: Wawrinka – Simon. Pe Union Pay îl avem pe Zverev cel Mare cu Granollers cel Zgomotos, apoi pe Raonic cu Sock și Troicki cu Bautista-Agut. Seara, pour la bonne bouche, Monfils – Goffin.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi