Sferturile de finală feminine | Cine merge în finală?

Camelia Butuligă | 6 iunie 2012

Sferturile de finală feminine | Cine merge în finală?

RG a continuat cu decizia  de a programa sferturile de finală concomitent pe Chatrier şi Lenglen, provocând sprâncene ridicate şi mormăieli nemulţumite în rândul fanilor şi jurnaliştilor.

Primele au fost fetele: Sara Errani – Angelique Kerber. De trei ani încoace, RG are obligatoriu o revelaţie italiană la fete. În 2010 şi 2011, a fost Francesca Schiavone. Anul acesta, o avem pe Errani, 25 de ani, cu un fizic la fel de compact, un joc făcut pentru zgură şi acelaşi sunet de “A-hiiii” când loveşte mingea.


Deşi, anul acesta, Sara avea 22 de victorii şi doar 3 înfrângeri pe zgură, în meciul contra lui Kerber nu era favorită. Nemţoaica este nr 10 iar recordul lui Errani contra jucătoarelor de top 10 era deplorabil: 28 de meciuri, 28 de înfrângeri. Mai mult, micuţa italiancă nu mai câştigase la o jucătoare de top 15 de patru ani!

Dar cifrele nu contează prea mult zilele astea în tenisul feminin. Errani a jucat variat şi atletic împotriva lui Kerber, la fel cum a făcut-o şi-n celelalte runde. A împins-o pe nemţoaică cu lovituri liftate şi precise şi apoi a dat lovitura de graţie cu scurtele. Errani este de asemenea o jucătoare de dublu redutabilă (este în finală şi la dublu, cu Roberta Vinci). Când este adusă la fileu nu se fâstâceşte, ca multe jucătoare de simplu.  Kerber a opus rezistenţă, mai ales în setul doi, când s-a jucat tie break, însă Errani a închis meciul în două seturi: 6-3 7-6(2).

Întrebată cărui lucru se datorează performanţele ei din acest an, Errani, care n-a trecut niciodată până acum de turul doi la RG, a răspuns: „Am muncit mult în extra-sezon la pregătirea fizică. Dar marea schimbare e faptul că acum joc cu altă rachetă (Babolat). Îmi dă mai multă putere şi nu mai este o aşa de mare diferenţă între mine şi celelalte jucătoare.”

“Sam a jucat ca un bărbat”

În al doilea sfert, de pe Chatrier, cea mai scundă jucătoare de pe tabloul feminin, Dominika Cibulkova,  (care venea după o victorie mare la favorita nr 1, Victoria Azarenka) avea rendez-vous cu Sam Stosur, finalista de acum doi ani. Stilurile celor două nu pot fi mai diferite: Dominika loveşte plat şi repede, iar Sam este celebră pentru topspinul monstru pe care-l pune pe serviciu şi dreapta.  

Meciul a fost disputat, însă slovaca a avut mari probleme cu returul (a trebuit să stea la trei metri în spatele liniei de fund pentru a avea o şansă), iar când Stosur avea timp să se aşeze la lovitura de dreapta, punctul era terminat. Scor final: 6-4 6-1. Domi a declarat la conferinţa de presă: „Top spinul de pe serviciul şi dreapta ei…a jucat ca un bărbat. Şi e greu să joci contra unui bărbat”. Nu-mi dau seama dacă e un compliment sau nu, dar Sam Stosur  a fost foarte mulţumită de performanţa ei: „M-am trezit bine azi dimineaţă şi asta s-a transferat în felul cum am jucat. Dacă încep bine meciul, pot să-mi impun jocul asupra adversarei”.

Vom avea deci semifinala pe are o aştepta toată lumea: Sam Stosur-Sara Errani. Sam e favorita teoretică, dar aşa am spus şi despre ultimele 3 adversare ale lui Errani. Un alt factor posibil ar putea fi şi oboseala, dat fiind că italianca joacă în continuare la dublu.   

Masha, la o victorie distanță de locul 1 în lume

Între Maria Sharapova şi Kaia Kanepi, singura diferenţă notabilă este mentalul. Mă rog, şi cele 3 Grand Slam-uri ale Sharapovei. Şi cele cîteva zeci de milioane câştigate de Masha din publicitate. Ok, sunt multe diferenţe între ele. Favorită teoretică, Maria. Dar ştim cu toţii cum e WTA-ul  în zilele noastre. Kanepi avea jocul necesar s-o destabilizeze pe Sharapova, dar marea întrebare era dacă are şi tăria psihică necesară. Judecând după antecedentele ei şi după performanţa asta, răspunsul este un nu hotărât.

Maria a luat startul în trombă, câştigând primul set cu 6-2 în doar o jumătate de oră. Ca de obicei, cheia meciurilor Sharapovei este returul. Kanepi n-a avut un procentaj grozav pe primul serviciu şi Masha i l-a pedepsit prompt pe al doilea. În primul set, Kanepi a câştigat doar 1 din cele 11 puncte jucate pe al doilea ei serviciu! De asemenea, Masha şi-a ţinut în frâu propriul serviciu (procentaj bun, şi doar 4 duble greşeli în total) şi a atacat fileul cu aplomb (8 puncte din 9 urcări la fileu). Pe scurt, Maria şi-a executat la perfecţie planul de joc marca „Sharapova”:  6-2 6-3 într-o oră şi un sfert.

 

Kvitova a ajuns în semifinale fără să dea peste vreo jucătoare de top 60

Cât despre sfertul Kvitova-Shvedova, Kvitova a progresat până acum relativ pe sub radar, şi e genul de jucătoare care poate face şi un meci imperial, şi o implozie la care ţi-e greu să te uiţi. Shvedova e la bază jucătoare de dublu (câştigătoare de GS cu Vania King), e înaltă şi are un joc solid nu numai la fileu, dar şi din spate.

Meciul a început cu Shvedova trăgând din toate poziţiile şi Kvitova la fel de derutată ca un turist care s-a pierdut de grup. În schimburile lungi, Slava dicta iar Petra era obligată să joace defensivă, chestie care nu e punctul ei forte. Mai cu seamă că zgura umedă nu era foarte prietenoasă cu deplasarea ei. Primul set a fost câştigat de Shvedova în 40 de minute: 6-3. Lucrurile nu arătau promiţător pentru Petra Kvitova. Trebuia să schimbe ceva, neapărat. Şi a schimbat: a renunţat la defensivă şi a început să atace fileul, să caute colţurile şi să înainteze în teren. A întors momentul în favoarea ei şi în tenis, asta contează imens: 6-2 în 30 de minute.

Setul decisiv a fost o afacere complcată, cu 5 break-uri, în care Kvitova  a continuat să atace fileul, iar Shvedova a început să obosească: numărul winner-urilor a scăzut dramatic (doar 3) iar loviturile ei şi-au pierdut adâncimea şi viteza.  Petra a câştigat cu 6-4, în 44 de minute, făcând break la momentul cel mai oportun: 5-4. Va juca cu Sharapova, a treia oară într-un GS, şi dacă vrea să câştige, va trebui să-şi ridice nivelul de la început. Masha e mai experimentată şi mai odihnită decât Shvedova. Iar zgura nu e iarba de la Wimbledon, unde Kvitova a câştigat clar anul trecut.

Din ce-am văzut până acum, aş preconiza o finală Sam-Masha, cele două bombardiere atât de diferite ale WTA. Iar dacă ajung amândouă acolo, în finală va câştiga cea care-şi va ţine emoţiile mai bine în frâu. Ca întotdeauna.

Îți place?
2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant

Cele mai noi