Fast
Sferturi cu 7 din primii 8 favoriți

Sferturi, masculin: Djokovic și Thiem în meciul vedetă, Nadal îi așteaptă, Wawrinka pândește

Treizecizero | 6 iunie 2017

E timpul pentru turneul din turneu, bătălia ultimilor opt. Urmează cea mai grea parte a unui Grand Slam, dar și cea mai prețioasă pentru un jucător. Se dau lupte grele pentru un loc în sferturi; dar de aici înainte, eforturile se multiplică. Orice victorie cântărește enorm.

La masculin, dintre primii opt capi de serie, doar Raonic lipsește. Un turneu care a mers, așadar, în linia previzibilului până aici, dar care promite dueluri directe între numele grele pe linia de sosire.

Murray – Nishikori

Murray: Dintr-o dată, Murray a reînceput să fie Murray. Să găsească, într-un fel sau altul, o cale prin care să le creeze adversarilor săi prea multe probleme de surmontat în prea puțin timp, să joace atât de bine cât e nevoie ca să câștige. Venit la Paris drept un cap de serie 1 fără pretenții, Murray e acum intrat bine în turneu și a ajuns în sferturi cu mai puțin consum de energie decât anul trecut. Atunci a rătăcit tot felul de seturi pe drum, dar a făcut un meci aproape ireproșabil cu Wawrinka în semifinale. Acum, dintr-o dată, are speranțe că poate repeta traseul.

Nishikori: Dacă nu era ploaia de acum câteva zile, poate că japonezul nici nu mai era în turneu la ora asta, iar el e primul care o recunoaște. Pauza i-a dat timp să se adune și să scape de durerile la spate. După ce a scăpat cu Chung de eliminare, Kei a trăit iar periculos cu Verdasco; discutabil, dar poate un jucător mai atent decât Nando ar fi profitat de deruta lui Nishikori și ar fi închis și setul doi. Kei e încă în turneu, dar câte resurse mai are?

Matchup-ul. Andy conduce cu 9-2, dar Kei a câștigat în cinci seturi ultimul meci de Slam, anul trecut, la US Open, 7-5 în decisiv. Chiar dacă nu-și mai aduce aminte de asta. Ar trebui să fie iar un meci bun; pentru oricine va câștiga, victoria va fi una prețioasă, iar rezultatul, peste așteptările de la startul turneului.

Wawrinka – Cilic

Wawrinka: Tiptil, în stilul caracteristic, Stan joacă iar un tenis destul de apropiat de cel care i-a adus Slamuri. Stan a tot spus anul ăsta că se cunoaște deja foarte bine, își știe potențialul și a învățat cum să se pornească atunci când e nevoie. Are acum opt victorii la rând, iar la Paris n-a cedat set, jucând inteligent momentele strânse întâmpinate. Iată-l iar în preajma unei posibile performanțe majore; dacă ocazia se va ivi, Stan poate sprinta decisiv.

Cilic: E primul sfert la Roland Garros pentru alt jucător care a mers pe sub radar la acest turneu. Nici Marin n-a pierdut vreun set la Paris, trecând pe rând de Gulbis, Kravchuk, Feliciano Lopez și Kevin Anderson, ultimul retrăgându-se. Cilic arată dintr-o dată periculos la RG, un turneu pe care l-a câștigat la juniori. Croatul și-a setat ca obiectiv Top 5 la final de an, așa că punctele de aici nu-i strică. Și în ciuda H2H-ului defavorabil cu Stan, să nu uităm că la ultima lui prezență într-un sfert de Slam, cel de la Wimbledon de anul trecut, s-a autodepășit și era la un pas să îl scoată pe Federer.

Matchup-ul. Stan conduce cu un limpede 11-2; a câștigat inclusiv toate cele cinci întâlniri pe zgură.

Nadal – Carreno Busta

Nadal: Totul e bine în lumea lui Rafa. Drumul spre Decima a fost, până acum, o plimbare în parc și nu-s semne că Rafa va fi tulburat, cel puțin încă un tur. După ce a cedat doar 20 de game-uri în primele patru tururi, Nadal se pregătește acum să revină în semifinale; sună greu de crezut, dar n-a mai ajuns acolo la Roland Garros din 2014, când a și câștigat ultima oară.

Carreno Busta: Pablo deja a făcut turneul carierei, deci orice vine de aici înainte, inclusiv un meci cu Rafa pe Chatrier, e un bonus. Primul lui sfert de Slam, la pachet cu o victorie precum cea cu Raonic? Locul 8 în Race? Greu de cerut mai mult. Și de obținut, ce-i drept. După cum glumea Goran Ivanisevic, “faptul că are două nume n-o să-l ajute prea mult cu Nadal. Poate să intre doi pe teren ar fi mai util”.

Matchup-ul. Carreno-Busta i-a luat un set din trei meciuri lui Nadal, și acela pe hard, la Doha.

Djokovic – Thiem

Djokovic: După ce a înotat cu Schwartzman, Djokovic a fost mai bine în următorul meci, cu Ramos-Vinolas, dar și în acesta a avut dificultăți în primul set. Sunt destui însă nelămuriți dacă revirimentul lui Nole e real; testul acesta va fi unul mult mai relevant. Novak are momente când își pierde focusul, dar ar trebui să fie ajutat în acest meci de ascendentul moral pe care-l are asupra austriacului și de conștientizarea că este un matchup prost pentru Thiem.

Thiem: În ochii multora al treilea favorit al turneului, Dominic și-a făcut treaba eficient până aici, curățând partea lui de tablou. Ce a impresionat la austriac este abilitatea lui de a progresa rapid într-un matchup. Cu Nadal, după două înfrângeri a găsit calea spre victorie. O victorie care a venit, însă, și cu un asterisc, epuizându-l pentru turul următor. Aici mai are Domi de crescut și probabil că de aceea spunea antrenorul său că Thiem nu e încă gata pentru a câștiga un Slam. Thiem are, însă, și un avantaj: nu poate fi mai rău decât în semifinala de la Roma.

Matchup-ul. Finala sferturilor este un matchup complet înclinat în favoarea lui Djokovic, care a cedat doar un set în cinci întâlniri cu austriacul. Care a și mărturisit candid că nu e în largul lui când joacă cu Nole. Cum ați observat chiar voi în comentarii, fanii lui Thiem pot găsi încredere într-un precedent: în 2009, Soderling era bătut măr de Nadal la Roma, luându-i un singur game, ca și Domi cu Nole acum. Săptămâni mai târziu, suedezul îl șoca la Paris.

2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant