Fast
Nick vs Roger, Fabio vs Rafa

În sfârșit, Federer – Kyrgios. Cel mai în formă din 2017 vs cea mai plăcută surpriză din 2017

Codruț Baciu | 31 martie 2017

În vreme ce Federer a supraviețuit, cumva, asediului de final al lui Berdych, Kyrgios l-a bătut iar pe Alex Zverev, în NextGen Show, un meci care a arătat că viitorul tenisului nu-i tocmai rău. Dacă la Indian Wells au ratat întâlnirea, Kyrgios și Federer apucă, în sfârșit, să se vadă. Abia a doua oară în cariera lor. Nadal – Fognini, prima semifinală, e și ea ofertantă.

”Corpul unui tip de 35 de ani nu se mai reface după meci la fel de repede ca la 20 de ani.” Cuvintele lui Federer înaintea meciului cu Berdych lăsau să se înțeleagă că nu va fi ușor în sferturi. Nici Nick nu mai are 20 de ani – a îmbătrânit recent atât de rău încât arată de 21.

Scorul întâlnirilor directe dintre Roger și Tomas era de 17-6 pentru elvețian, iar ultima dată când Berdych câștigase un meci fusese prin 2013. În rest, meciuri și seturi câștigate pe linie de Federer.

După primul set jucat aseară, trendul părea să se păstreze în albia-i obișnuită. Federer a jucat fără presiune, a intrat în meci imediat și i-a făcut break adversarului.

Au scris și alții despre asta, dar fiecare ocazie în care se ivește pare potrivit să discutăm chestiunea: felul în care Federer returnează astăzi este cel puțin la fel de bun ca la mijlocul anilor 2000 când putea face orice că tot câștiga. Mai ales pe al doilea serviciu, Roger e cu un picior în față deja când adversarul își face aruncarea mingii. Asemănător lui Murray, însă cu un mindset diferit. În primul rând, Federer urcă știind că mingea îi va veni pe backhand în 9 cazuri din 10. Și tot o face. În al doilea, scopul diferă. Andy caută să-și creeze avantaj în punct din momentul T zero al rally-ului, pe când Federer o pleznește drept winner. Cel puțin ăsta-i planul. Nu-i iese mereu, dar e normal, pentru că tactica intră în aceeași logică cu chip& charge-ul vechi, care nu-i mereu pregătit cu migală: urci-ratezi, urci-îți iese, și tot așa. Miza nu e doar punctul în sine, ci încă un strat adăugat propriului joc, unde winnerele domină rateurile.

După ce a pierdut primul set cu 6-2 și fără să opună cine știe ce rezistență, Berdych a cotit-o subit spre un tenis mai bun, ultraagresiv. A luat al doilea set, oprindu-i astfel lui Federer seria de 15 seturi câștigate.

Decisivul a fost fost presărat cu duble greșeli, break-uri care au atras zâmbete știutoare din partea fanilor WTA și un tie-break dureros pentru toată lumea. Inclusiv pentru fanii Federerului, care nu mai erau obișnuiți cu emoțiile. Finala de la Australian Open e încă fresh în mintea lor, și totuși atât de departe.

Roger s-a cuibărit bine de tot în mintea lui Berdych, astfel că, după ce n-a fructificat cele două mingi de meci avute, cehul a încheiat meciul cu o dublă greșeală de toată frumusețea – un out de un metru care l-a făcut și pe învingător să se bucure mai reținut. 62 36 76.

https://twitter.com/TennisTV/status/847705794585833473

Urmează, în sfârșit, Federer-Kyrgios, în noaptea asta de la ora 2, ora României. La ce să ne așteptăm? Două chestii aș spune aici.

Ca orice showman crud, Nick are gura mare, dar pielea netăbăcită. Cu alte cuvinte, are nevoie de extreme ca să-și producă tenisul lui sclipitor și bombastic. Fie să fie dominat categoric și să nu-i mai pese (periculos pentru Fed), fie să fugă cu meciul și să simtă că nu-l mai poate pierde (periculos pentru el însuși). Cred că niciuna din variante nu e plauzibilă la noapte.

Iar al doilea lucru este oboseala lui Federer, despre care spuneam la început. Trei seturi cu Berdych, urmate la 24 de ore distanță de alte 2-3 cu un jucător care l-a bătut și cu care nu e obișnuit. Pronosticul meu: Kyrgios în 3, cu un set decisiv one-sided.