Seria superbă a Alexandrei continuă: o învinge pe Makarova, merge în sferturi la Roma! Tecău l-a învins pe Mergea

Treizecizero | 14 mai 2015

Alexandra s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Roma, după o victorie clară cu Ekaterina Makarova, 6-4, 6-3

Absolut remarcabilă ambiția și determinarea Alexandrei Dulgheru: la doar o zi după maratonul fizic și emoțional cu Lucie Safarova, pe care l-a încheiat la abia a 8-a minge de meci, Alex a revenit pe teren și i-a administrat o înfrângere seacă Ekaterinei Makarova, jucătoare de Top 10: a fost 6-4, 6-3 pentru Dulgheru, care se califică în sferturile de finală ale turneului de la Roma.

Alex a început lent și s-a văzut condusă rapid cu 4-1. Makarova a jucat foarte bine acel segment al setului inaugural. Passingul cu care a obținut break-ul de 3-1 a fost numai bun pentru highlights, iar pe serviciul următor, rusoaica a fost impecabilă. Mai mult, pe serviciul următor, Ekaterina a avut șansa unui al doilea break, care ar fi decis cu siguranță setul. 

După ce Alexandra a reușit să-și facă totuși serviciul cu un forehand câștigător în lung de linie, comentatorul a amintit de posibilitatea unui turning point, dar chiar și așa, răsturnarea părea improbabilă. Alex începuse meciul vlăguită și fără foarte multă inspirație, limitându-se la a trimite mingi neutre și scurte, permițându-i Makarovei să-și impună ritmul și să caute lovituri direct câștigătoare. Acest tipar s-a rupt brusc după 4-2. Dulgheru a început să construiască inteligent și răbdător, să atace pe forehandul rusoaicei, de pe care a obținut numeroase erori neforțate, și să servească bine plasat și variat. Adâncimea loviturilor s-a îmbunătățit, dar progresul cel mai mare a fost la atitudine. Dintr-o apatie soră cu resemnarea vizibilă în startul jocului, românca a început să creadă și să fie mult mai activă și, în același timp, mai liniștită. Schimbarea a derutat-o și a panica-o pe Makarova, care a început să greșească la foc automat, semn că rezultatul drastic din primul meci direct (jucat în urmă cu cinci ani, un 6-3, 6-0 pe hard) n-a fost întâmplător. Jocul Alexandrei o deranjează pe rusoaică, iar de aici și până la implozia din setul doi, intervenită de asemenea după un start cu break, n-a mai fost decât un pas.

Purtată pe val de fani, Alexandra a dominat autoritar restul meciului. La un moment dat, Dulgheru a câștigat 17 puncte consecutive spre disperarea Makarovei, care a pus tardiv și inutil punct acestei serii, cu un break când Alex servea pentru meci. Când, într-un final, românca a făcut o eroare neforțată după mai bine de 20 de minute, comentatorul a exclamat simpatic: Eroare neforțată? Nu se poate! Trebuie să se întoarcă la antrenamente.

După succesul cu Safarova de ieri, Dulgheru adaugă așadar și o victorie la o jucătoare de Top 10 și se anunță drept o jucătoare incomodă pentru oricine de aici înainte. Și era inevitabil și saltul în clasament: de săptămâna viitoare, Alex are șanse mari să reintre în Top 50, în funcție și de rezultatele pe care le vor înregistra Gavrilova și McHale, alte două sfertfinaliste surpriză de la Roma. 

Pe lângă calificarea în sferturi, ce impresionează la Alex e faptul că nu și-a croit scuze azi: era foarte simplu să se ascundă în spatele oboselii (al 5-lea meci la Roma, efort mare depus cu Safarova), în spatele durerilor pe care le-a resimțit la început și să nu mai încerce o revenire după startul ratat. Probabil că nimeni n-ar fi condamnat-o. Dar la fel de simplu ar fi fost să renunțe după operațiile la genunchi și să nu se mai treacă singură prin calvarul recuperărilor de toate felurile. Probabil că atunci când treci prin atâtea necazuri și frustrări, un set și un break pierdut (cazul de ieri) sau doar un break, cazul de azi, nu te mai impresionează atât de mult. Obișnuită cu meciurile foarte lungi, Alex ne-a surprins și s-a surprins și pe ea. „E ciudat să închid în doar două seturi, când toate meciurile mele se termină în trei”, a glumit ea la DolceSport. 

„O să fie frumos cu Simona. Tribunele vor fi pline de români, o să fim fair-play amândouă, indiferent ce se va întâmpla. La fel ca și cu Makarova, nu voi avea absolut nimic de pierdut”, a conchis Alexandra despre întâlnirea cu Simona, cea alături de care a jucat la dublu la Miami, anul acesta. 

 

 

 

Horia Tecău l-a învins iar pe Florin

În turul doi al turneului masculin de dublu, Horia Tecău l-a învins încă o dată pe Florin Mergea, punând capăt seriei de șase victorii consecutive ale campionilor de la Madrid. A fost 6-2, 5-7, 10-8 pentru Tecău și Rojer, care se califică în sferturi la dublu, fază în care îi vor întâlni pe Cuevas/Marrero, vineri, în jurul orei 16:30.

Este a treia victorie pentru Horia din tot atâtea meciuri directe jucate anul acesta cu Florin (Australian Open, Miami), scorul general dintre cei doi, la nivel de ATP, fiind acum de 6-1.

„A fost un meci foarte greu, ei au venit cu multă încredere după titlul de la Madrid. Nu e simplu să joc împotriva unui român și a unui prieten. Ne știm bine și suntem buni prieteni, dar în astfel de meciuri fiecare încearcă să câștige”, a spus Horia, pentru site-ul ATP.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi