Seria de 65 de participări consecutive se oprește: Roger Federer absentează de la Roland Garros, primul Slam ratat din 1999

Camelia Butuligă | 19 mai 2016

Roger Federer nu s-a putut reface la timp, iar durerile la spate îl obligă să rateze Roland Garros. Pentru elvețian, accidentările au fost o problemă constantă în 2016 și i-au afectat aproape tot anul. Roger a apucat să joace doar 15 meciuri. Rafa Nadal devine cap de serie 4, ca urmare a retragerii lui Federer, ceea ce înseamnă că evită un sfert cu Djokovic

Roger Federer a anunțat azi pe pagina sa de Facebook că nu va participa la Roland Garros. Iată declarația sa: ”Anunț cu regret că am decis să nu joc anul acesta la Roland Garros. Am făcut progrese constante în ceea ce privește nivelul general de fitness, dar nu sunt încă la 100% și mi-aș asuma un risc inutil dacă aș juca înainte să fie pregătit cu adevărat. Nu a fost o decizie ușoară, dar am luat-o pentru a mă asigura că voi putea juca restul sezonului și pentru a îmi prelungi cariera. Îmi păstrez motivația și entuziasmul și plănuiesc să ating cel mai înalt nivel de pregătire fizică înainte de a mă întoarce în circuit pentru sezonul de iarbă. Îmi pare rău pentru fanii care vor veni la Paris, dar aștept cu nerăbdare să mă întorc la Roland Garros în 2017”. 

Decizia lui Federer pune capăt unui record remarcabil de longevitate: este pentru prima dată când Federer nu este pe tabloul principal la un Grand Slam de la US Open 1999 (an în care abia intra în Top 100), încheindu-se astfel seria sa de 65 de participări consecutive pe tablourile turneelor de Grand Slam. A câștigat 17 dintre acestea, de asemenea un record. 

De la Australian Open, turneu pe care l-a jucat excelent până în semifinale, sezonul elvețianului a luat o turnură teribilă. Federer a fost hărțuit de accidentări și probleme de sănătate în permanență. Întâi, intervenția chirurgicală la genunchi, în sine o premieră în cariera lui Roger, survenită după ce s-a accidentat în timp ce făcea baie fetițelor. Recuperarea a decurs foarte bine și jucătorul era încântat că poate reveni așa de repede, dar când să-și facă debutul la Madrid, a trebuit să renunțe în ultimul moment, din cauza unui virus. A revenit la Monte Carlo, dar n-a putut să lege prea multe meciuri, pierzând cu Tsonga în sferturi. 

Nici Madrid nu l-a găsit într-un loc mai bun: de data asta, spatele, o problemă mai veche de-a lungul carierei, l-a obligat să se retragă. Când a ajuns la Roma, elvețianul s-a decis abia după antrenamentul de dinaintea primului meci, cel cu Zverev, că va intra pe teren, dar n-a rezistat decât două tururi. 

În urma acestor probleme în serie, au apărut imediat dubiile în ce privește participarea lui la Paris; de altfel, RF nu a făcut nicio promisiune sigură că va juca, retragerea sa nefiind, din acest punct de vedere, o mare surpriză. Federer spus că va decide în funcție de cum se va simți și de cum decurg antrenamentele la Paris. A apucat să facă unul singur pe Chatrier, miercuri, și acela întrerupt de ploaie după 20 de minute. Este posibil ca vremea foarte rece (care nu se va îmbunătăți până spre jumătatea primei săptămâni) a jucat și ea un factor: problemele cu spatele sunt accentuate de frig. 

Guy Forget, noul director al Roland Garros, a declarat la o conferință de presă că agentul lui Federer, Tony Godsick, i-ar fi spus că Roger e ok cu spatele acum, dar nu e pregătit din punct de vedere fizic și n-ar fi făcut față unui meci de trei seturi din cinci, pe zgură, deoarece nu a putut aduna nici măcar o săptămână de pregătire consistentă. 

În schimb, deși previzibilă, absența sa dintr-un turneu de Grand Slam rămâne un șoc pentru fanii tenisului, obișnuiți să-l știe mereu acolo, pe tablou. E și o dovadă că Federer nu face un capăt de țară din acel record de longevitate și că nu pregetă să-l sacrifice, preferând să intre pe teren doar atunci când se simte competitiv cu adevărat. 

Același Forget: „Roger are o longevitate excepțională, cu jocul său, cu tehnica sa și cu pregătirea sa fizică a reușit să ajungă la 65 de Slamuri consecutive, ceea ce e nebunesc, aproape anormal! După atâția ani, din păcate pentru el și deși îmi pare rău pentru fanii tenisului și ai lui Roger, ce i s-a întâmplat acum e normal”.

Federer se concentrează astfel pe sezonul de iarbă și hard, unde are mult mai multe șanse să fie pretendent la titluri decât ar fi avut la Roland Garros. Are, în aceeași măsură, și mai multe puncte de apărat, lucru important, deoarece clasamentul lui va începe, curând, să fie afectat după atâtea absențe. De asemenea, este evident din declarație că plănuiește să joace anul la Paris și vrea să-și prelungească cariera cât se poate de mult. Pentru acest lucru, este necesară sacrificarea participării la French Open anul acesta.

Absența lui Federer de la RG se alătură unui lung șir de evenimente neobișnuite, care au afectat în permanență liniștea unui sezon 2016 tulbure: scandalul de pariuri, cel de dopaj al Mariei Sharapova, controversa premiilor egale și o rară operație a aceluiași Federer. 

Una din consecințele importante ale retragerii sale este faptul că Rafael Nadal va deveni cap de serie nr. 4, evitând astfel o posibilă întâlnire cu primii trei capii de serie în sferturile de finală. Oricât de regretabilă este retragerea lui Roger pentru fani, prin această repoziționare a capilor de serie, turneul parizian devine încă și mai interesant. 

Tragerea la sorți are loc vineri, de la ora 12:15, și va fi transmisă, printre altele, de canalul de YouTube al Roland Garros. 

* Articolul a fost updatat

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi