Serena versus restul lumii | US Open, preview feminin

Adrian Țoca | 26 august 2012

Serena versus restul lumii | US Open, preview feminin

US Open este oferit de

Ca și în cazul băieților, în WTA am avut parte de multă diversitate în acest an, în ce privește Slamurile. Victoria Azarenka s-a impus la Australian Open, apoi a făcut rocadă pe primul loc cu Maria Sharapova, campioana de la Roland Garros. Ambele n-au avut, însă, replică în fața unei Serena Williams aflată, vara aceasta, în forma vieții. Serena a câștigat, aproape fără opoziție, titlul de la Wimbledon și medalia olimpică de aur, și, în mod normal, e principala favorită la US Open. Nu este, însă, singura. Hai să vedem în ce condiții vin numele grele din WTA la New York.

Victoria Azarenka 

Se întâmplă rar ca un lider mondial să nu fie cotat cu prima șansă înaintea startului unui Slam. Vika ‘beneficiază’ iar de această onoare dubioasă, însă Azarenka nu e singură în categoria “nu știm ce să-i facem Serenei”, așa că, paradoxal, situația ar putea s-o ajute pe bielorusă. Oprită cu consecvență de Serena, atât la Wimbledon, Turneul Olimpic, dar și la US Open 2011, când a cedat în turul 3 în fața americancei, Vika a ales să se protejeze înainte de ultimul Slam al anului, făcându-și doar o apariție meteorică la Montreal, unde s-a retras în primul set al primului tur. După un început de an teribil, cu acele 26 de victorii consecutive, Aza a mai coborât, previzibil, ritmul, dar ar putea să-și regăsească ritmul pe hard, suprafața care a propulsat-o, la urma urmelor, pe primul loc în lume. Mai experimentată și cu un psihic de fier, Vika rămâne, însă, vulnerabilă din cauza serviciului, și orice big hitter-iță care îi iese în cale i-ar putea face viața un coșmar.

Agnieszka Radwanska

Până și magicienii obosesc. Aga are un 2012 de vis, anul carierei, și n-a fost departe de a-și împlini visul (“Voi face orice ca să ajung pe primul loc, fie și numai pentru o săptămână”). Însă, în ultimele săptămâni, Radwanska pare să fi obosit. A și jucat mult tenis, ce-i drept, în acest an, poate că un program ceva mai smart alcătuit s-ar impune. Cert e că Aga ajunge la New York un pic afectată din punct de vedere fizic și oarecum ieșită din formă. De la finala Wimbledon încoace a pierdut în primul tur la Turneul Olimpic, și a fost spulberată în două rânduri, de fiecare dată în sferturi, la Montreal și Cincinnati, de Na Li. Apoi, la New Haven, s-a retras din motive medicale, cu probleme la umăr. N-a prea avut, de obicei, succes la US Open, unde n-a trecut niciodată de turul 4, dar perspectiva locului 1, plauzibilă în următoarele două săptămâni, ar putea-o motiva să depășească momentul mai puțin inspirat. Unghiurile pe care le găsește, defensiva de excepție și schimbările de ritm o fac o adversară redutabilă, iar în funcție de cum evoluează tabloul, Aga ar putea să aibă o șansă.

Maria Sharapova

Una dintre cele mai constante jucătoare ale anului a dispărut de pe harta WTA în ultimele câteva săptămâni, luându-și o pauză după înfrângerea dureroasă din finala olimpică, acel 0-6, 1-6 cu Serena. Sharapova va avea nevoie de consistență și să evite surprizele în primele tururi, care s-ar putea dovedi dificile pentru ea, în condițiile lipsei de meciuri pe hard. Experiența rusoaicei ar putea-o propulsa apoi, mai ales dacă Serena va avea probleme pe parcurs, printre favorite, mai cu seamă că turneul feminin pare cât se poate de deschis. Cert e că rezultatele Mariei din acest an o recomandă vrând-nevrând printre favorite: a câștigat un Slam, a făcut finala la AO, a mai câștigat la Roma și la Stuttgart, plus alte finale la Indian Wells, Miami și la Jocurile Olimpice. Ca și în cazul Vikăi sau Agnieszkăi, Maria are, însă, nevoie și de câteva rezultate favorabile ei pe parcurs. Altfel, de una singură s-ar putea să fie un pic cam greu.

Serena Williams

Și ajungem la marea favorită de pe buzele tuturor. De la Wimbledon încoace, Serena a jucat de parcă ar fi fost posedată, dominând autoritar iarba, și câștigând și la simplu, și la dublu. Văzută drept adevăratul lider, Serena pare într-o luptă doar cu ea însăși la US Open. Asta pe hârtie. Pentru că în realitate s-ar putea să nu fie așa de simplu cum pare acum. Și sunt câteva motive care susțin această teorie. În primul rând, serviciul ei nu va mai fi ajutat de iarbă, iar dacă nu va mai servi la fel de bine, Serena poate fi pusă în mișcare de o jucătoare care returnează suficient de bine. Apoi, paradoxal, deși e un turneu pe care îl iubește, și la care bilanțul ei general este de 58-9, Serena a câștigat doar trei titluri la Flushing Meadows. Iar ultimele ei apariții acolo s-au lăsat cu multe controverse. În 2009, semifinala cu scandal cu Kim Clijsters, în 2010 a lipsit, iar în 2011, finala pierdută surprinzător cu Sam Stosur, iarăși în condiții de tensiune. Dacă Serena va ceda iar pradă nervilor, s-ar putea să-și ajute involuntar adversarele. 

Dincolo de aceste posibilități, Serena are avantajul, față de alte jucătoare, că depinde sută la sută de jocul ei. Iar dacă va fi în formă, va fi greu de oprit de oricine.

Petra Kvitova

De obicei, când vine vorba de turnee pe hard, Kvitova era neglijată din start. Asta deoarece, din varii motive, cehoaica n-a performat niciodată pe această suprafață, îndeosebi la competițiile din America de Nord. Asta s-a schimbat, brusc, în această vară, când, venită după prestațiile decente, dar deloc speciale, de la Londra, Petra a cucerit titlurile de la Montreal (în finală cu Na Li) și de la New Haven (în finală cu Maria Kirilenko), în plus, făcând și o semifinală la Cincy. Văzută la începutul anului drept un lider iminent, Petra a coborât pe sub radarul tuturor, dar pare să-și revină exact la momentul potrivit. Jocul ei e un atu pe orice suprafață rapidă, dar de văzut dacă numărul mare de turnee pe care le-a jucat pe hard nu se va întoarce împotriva ei.

Na Li

Altă jucătoare inconstantă, chinezoaica a revenit, brusc, în prim-plan, ca și Kvitova, în vara de hard nord-americană. Li vine la New York drept una dintre cele mai în formă jucătoare din circuit, făcând finala la Montreal și câștigând la Cincinnati, două turnee în care pare să-și fi regăsit jocul. În plus, atuul colaborării proaspăt începute cu Carlos Rodriguez, fostul antrenor al lui Justine Henin, s-ar putea să se dovedească mai important decât am crede. După un an mai degrabă mediocru, Li are ocazia să revină la lumina reflectoarelor la New York. 

Restul plutonului

Chiar și campioana en-titre, Sam Stosur, intră la această categorie, cea a jucătoarelor cu șansa a treia la trofeu. Sam n-a avut un an prea grozav, și e destul de greu de crezut că va reuși să-și apere titlul obținut anul trecut, în acea finală perfect jucată cu Serena. Alt nume care s-ar putea strecura spre fazele avansate? Angelique Kerber, cea care, acum un an, își începea progresul fantastic cu o semifinală la New York. Între timp, Kerber e un nume greu în top 10, o jucătoare redutabilă, pe care nu și-ar dori-o, probabil, multe jucătoare pe partea lor de tablou. 

Kim Clijsters

Finalul pentru Kim vine, simbolic, la turneul pe care l-a iubit cel mai mult, la care a avut cele mai bune rezultate, la care, de exemplu, în 2009, proaspăt revenită în circuit, câștiga de o manieră autoritară. Un an mai târziu, în 2010, Clijsters se impunea din nou la fel de spectaculos. Cum, în 2011 n-a putut să-și apere titlul, Kim revine pentru ultima oară la New York având în spate o serie de 21 victorii consecutive pe terenurile de la Flushing Meadows. E un motiv suficient de bun pentru ca atât de iubita jucătoare belgiană să primească mai mult decât omagii la ultimul ei turneu din cariera profesionistă. 

Dacă va reuși să-l câștige? Ar fi prea frumos, ar fi o poveste nemuritoare, ar fi finalul pe care Kim și-l dorește, și noi toți alături de ea. Interesant e că ea chiar crede în șansele ei: “M-am antrenat din greu. Fizic vorbind, sunt, poate, în cea mai bună formă în care aș putea fi acum. Încă nu mă gândesc la retragere. Mă gândesc că am un turneu de jucat. Deocamdată, mă concentrez doar pe ce am de făcut pe teren, să joc bine și să câștig. Evident, e un loc magic pentru mine. Am atâtea amintiri frumoase de aici. Obiectivul meu e să câștig turneul”, le-a spus Kim jurnaliștilor. 

Ca să-și ia cum trebuie la revedere, Clijsters s-a înscris în toate cele trei probe, urmând să joace atât dublu, cât și dublu-mixt. Nu pare îngrijorată că nu va face față fizic. Kim n-a jucat niciun turneu pregătitor pe hard, asta în condițiile în care sezonul ei de adio a fost mai degrabă un coșmar, fiind obligată, din cauza problemelor medicale, să nu joace decât șase turnee, cel mai important rezultat fiind semifinala de la Australian Open, unde a cedat la Azarenka. 

Kim va avea, potențial, un meci greu în turul 3, unde e foarte posibil s-o reîntâlnească pe Na Li, cea cu care a jucat câteva meciuri foarte intense în ultimii ani. Mai apoi, de ce nu, calea ei ar putea fi deschisă.

La urma urmelor, nici în 2009 nu i-a dat aproape nimeni vreo șansă. Și, totuși, ea ne-a uimit pe toți atunci. De ce nu și acum? Orice ar fi, drum bun Kim, și să ai parte de ieșirea din scenă pe care o meriți! 

 

Citește și US Open, preview masculin | Cine e în formă și cine nu

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi