Serena, chinuită de “Jay-Z”; Tamira lui Andrei Pavel, greu de ucis

Camelia Butuligă | 1 iulie 2012

Serena, chinuită de “Jay-Z”; Tamira lui Andrei Pavel, greu de ucis

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Wimbledon-ul este singurul Grand Slam unde nu se joacă în prima duminică, numită şi Middle Sunday. Deşi multă lume nu prea e de acord (pentru că mâine va urma Manic Monday, o zi prea plină de meciuri bune), eu înclin să apreciez aceast răgaz, pentru a-mi trage puţin sufletul şi a organiza puzderia de informaţii şi meciuri care au avut loc până acum. Să tragem linie şi să recapitulăm deci ziua de ieri, care a finalizat meciurile din turul 3.

Fetele: meciuri thriller, covrigi şi recorduri, câte ceva pentru toate gusturile

Ieri au continuat meciurile epice la fete (sper că Gilles ia notiţe de pe canapeaua lui de acasă). Serena s-a luptat trei seturi şi două ore şi jumătate (6-7, 6-2, 9-7) cu chinezoaica Jie Zheng (sau Jay-Z, cum mai este cunoscută în vestiar), care ştie câte ceva despre cum se joacă pe iarbă (semifinalistă la Wimbledon în 2008). Serena nu mai e aşa de serenă de când  a fost ambuscată la RG în turul unu de Razzano şi asta se vede şi în jocul ei, şi-n atitudinea încordată pe teren.  Deşi Jay-Z a servit în medie doar 132 kmh pe primul serviciu faţă de Serena 160 kmh, returul Serenei n-a funcţionat deloc: până la 4-5 în primul set, chinezoaica nu pierduse niciun punct pe primul serviciu! Serena a compensat totuşi cu serviciul: 23 de aşi, record pentru un meci feminin la Wimbledon.

În tie-break-ul primului set Serena a jucat cam neglijent, dându-i cadou puncte preţioase şi odată cu ele, şi setul întâi.  În setul doi a apărut şi Richard Williams în tribună. Nu ştiu dacă o fi fost coincidenţă sau nu, dar de la apariţia lui Serena a câştigat nouă puncte consecutive, a făcut break pentru 5-2 şi apoi a câştigat setul doi cu 6-2 ajutată de doi aşi. Setul trei a durat  70 de minute, timp în care Serena a avut doar două şanse de break, din care a luat una la 7-7. Servind pentru meci la 8-7, Williams a irosit două mingi de meci, dar a riscat venind la fileu pe un al doilea serviciu şi a încheiat una dintre cele mai muncite victorii pe care le-a obţinut în cariera ei la Wimbledon.

La capitolul diverse, în loja Serenei au fost azi Patrick Mouratoglu şi Grigor Dimitrov. Serena s-a antrenat se pare la academia lui Mouratoglu recent. Grigor nu ştiu ce căuta acolo. Poate îi ţinea companie antrenorului său?

Setul de aur al Yaroslavei Shvedova – nemaivăzut în tenisul feminin în Open Era

În optimi, Serena se va întâlni cu Yaroslava Shevdova, care a avut un meci diametral opus cu Errani: 6-0, 6-4, şi a înregistrat şi ea un record: primul set câştigat la 0, fără a pierde niciun punct într-un Grand Slam, în ceea ce se cheamă un set de aur! Serena ar trebui să se teamă. În 15 minute, Shvedova a câştigat toate cele 24 de puncte jucate, iar din acestea doar unul a fost o greşeală neforţată a lui Errani!

Până acum, seturi de aur au fost două în istorie: Pauline Betz in 1943 şi Bill Scanlon la Delray Beach in 1983. Culmea culmilor e că recordul precedent pentru cele mai multe puncte consecutive câştigate într-un set era de 23 şi-i aparţinea …tot Shvedovei! Meciul s-a jucat în 2006, în Memphis, contra lui Amy Frazier şi culmea culmilor culmilor, Shvedova l-a pierdut până la urmă.  

Simpatică reacția învingătoarei de după meci, atunci când i s-a spus de recordul stabilit: “Poate s-a făcut o greșeală pe undeva?” s-a întrebat, retoric, Slava. Reacția Serenei? ‘Sper că o să pot câștiga un punct în primul set. Ăsta-i primul obiectiv, vedem pe urmă ce și cum”.

Setul de aur al Shvedovei

Campioana en-titre, Petra Kvitova a fost foarte eficientă în victoria ei contra Varvarei Lepchenko: 6-0 6-1. Deşi primul set n-a fost de aur, Petra a jucat în modul „Playstation”, făcând winner-uri  peste tot şi arătându-ne că nu a exagerat când a scris pe Facebook, zilele trecute, „I love grass!”. Se întâlneşte în meciul următor cu Francesca Schiavone, care a trecut şi ea relativ uşor, 6-0 6-4 de o Zakopalova neobişnuit de pasivă.

Tamira Paszek a reușit încă o revenire spectaculoasă

Ana Ivanovic a câştigat un meci încordat, 3-6 6-3 6-4 cu o altă frumuseţe a WTA şi posesoarea unor lovituri explozive: Julia Goerges. Problema Juliei e că pe cât de periculoase sunt loviturile ei, pe atât de inconstante sunt. Nici Ana nu excelează la capitolul constanţă, dar ieri a reuşit să nu se bată singură şi să-şi ţină sub control serviciul. Recompensa pentru faptul că a ajuns în săptămâna a doua la Wimbledon va fi o întâlnire pe terenul central cu favorita 2, Victoria Azarenka. Vika a trecut până acum fără prea mult tam-tam prin tablou. Victima de ieri a fost slovaka Jana Cepelova, venită din calificări şi debutantă la Wimbledon: 6-3 6-3.

Tamira Paszek a început să se specializeze în meciuri thriller de trei seturi care ţin asistenţa şi pe Andrei Pavel ca pe ace. După victoria epică la Wozniacki din primul tur, ieri Tamira a mai smuls o victorie din ghearele înfrângerii, contra lui Wickmayer: 2-6, 7-6, 7-5. Condusă cu un break şi 5-4 în decisiv, game în care s-a apropiat până la două puncte de eșec, Tamira (nr. 37 mondial) a organizat o revenire djokoviciană şi va juca cu Roberta Vinci pentru un loc în sferturi.

Roberta Vinci (nr 21) este singura jucătoare activă încă în toate cele trei competiţii (simplu, dublu, dublu mixt). Ieri a scos-o pe croata Mirjana Lucic (7-5 7-6), fost copil minune şi semifinalistă aici în 1999 la 17 ani, a cărei carieră a fost distrusă de problemele cu un tată abuziv. Lucic a revenit în tenisul competitiv în 2007 şi turul 3 la Wimbledon anul acesta e cea mai bună performanţă la un GS pe care a reuşit-o de atunci.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi