Se schimbă calendarul ATP. Iată în ce fel și care sunt consecințele

Adrian Țoca | 27 august 2012

Se schimbă calendarul ATP. Iată în ce fel și care sunt consecințele

Știți deja despre tensiunile aproape permanente în ultimul an dintre jucători, pe de o pare, și ATP, ITF și organizatorii turneelor pe de altă parte. Serialul nemulțumirilor, care a izbucnit fix acum un an, la US Open, când Nadal și Murray i-au acuzat pe organizatori că nu pun pe primul plan securitatea jucătorilor, a avut tot soiul de episoade și de momente culminante, despre care Treizecizero.ro a scris pe larg la momentul potrivit. Dacă răsfoiți un pic colecția, o să găsiți detaliate toate aceste episoade, care pleacă, ca mai toate problemele, de la bani.

Mai exact, nemulțumirea majoră a jucătorilor este discrepanța între sumele mari obținute de jucătorii importanți și sumele foarte mici, prin comparație, câștigate de jucătorii de la coada Top 100. De aici, tensiunile s-au ramificat, au evoluat și s-au extins în tot soiul de direcții, mai mult sau mai puțin conexe. Au fost probleme ba cu zgura albastră de la Madrid, ba cu (in)egalitatea premiilor între jucători și jucătoare. A mai fost și acel interviu faimos al lui Stakhovsky, care a făcut destulă vâlvă, iar ucraineanul n-a pregetat să mai toarne gaz pe foc, ulterior, cu alte declarații și mai inflamatoare.

Sursa foto: Graphite Colours

Dar despre bani vom mai vorbi. Unul dintre principalele fronturi deschise de jucători a fost scurtarea sezonului competițional, în așa fel încât jucătorii, în special cei de top, să aibă mai mult timp la dispoziție. Tot Nadal a fost cel care a insistat puternic pentru această modificare, și iată cum, paradoxal, deși spaniolul nu e prezent la US Open, ba, mai mult, și-a dat demisia din Consiliul Jucătorilor, propunerile lui, sau măcar fondul lor, încep să capete, cumva, și formă. 

Înainte de US Open, jucătorii au avut o nouă întâlnire cu liderii ATP. Nu s-a comunicat nimic oficial, dar Marca a aflat esența discuțiilor, iar dezvăluirile făcute de ziarul spaniol au stârnit destulă vâlvă pe internet.

Concret, s-a decis scurtarea calendarului competițional, începând cu 2014. În ce fel?

Sunt trei schimbări majore:

– Turneul Campionilor, acum programat în noiembrie, se va muta în octombrie, imediat după finalul circuitului asiatic;

– Cele patru turnee sud-americane pe zgură (Vina del Mar, Sao Paulo, Buenos Aires și Acapulco), acum organizate de la finalul lui ianuarie și până la finalul lui februarie, se vor muta în noiembrie. Între Turneul Campionilor și acest mini-circuit pe zgură va exista o pauză de, cel mai probabil, trei săptămâni. Prezența la turneele din America de Sud nu va fi obligatorie;

– Victima majoră a primelor două modificări este Masters-ul indoor de la Paris, care, în noul scenariu, va trece în februarie, alături de restul turneelor europene de indoor, precum Zagreb, Montpellier, Rotterdam sau Marseille. Practic, din ultimul Masters al anului, Paris ar deveni primul.

Care sunt consecințele?

– Jucătorii de top vor obține, astfel, mărirea perioadei de pauză dintre sezoane. Practic, pentru Federer, Nadal și restul top 10, sezonul (sau, cel puțin, partea obligatorie a lui) ar cam lua sfârșit odată cu Turneul Campionilor. Între acest ultim turneu și startul sezonului următor s-ar crea un interval de două luni de pauză completă. Evident, nu toți jucătorii vor alege o astfel de întrerupere atât de lungă. Cine va dori, va putea merge să joace în America de Sud;

– Programul competițional, așa cum îl știm acum, va fi complet modificat. 

Ce nu e clar în noul scenariu?

Deocamdată, ATP nu a confirmat oficial aceste mutări. Nici nu e cazul s-o facă acum, cel mai probabil acest lucru, dacă scenariul prezentat de Marca este și cel real, se va întâmpla la finalul acestui sezon. Sunt, însă, o sumedenie de neclarități care vor trebui lămurite rapid. Câteva teme de discuție:

– nu e clar ce se va întâmpla cu restul turneelor de indoor din finalul anului (Viena, Stockholm, Basel, Valencia), unele dintre ele, precum Basel, fiind folosite inclusiv de jucătorii de top pentru pregătirile în vederea Paris & Turneul Campionilor. Cum ambele turnee se vor muta, interesele financiare ale celorlalte turnee vor avea de suferit;

– în fapt, aici e marea problemă: toate schimbările trebuie făcute fără ca turneele și activitățile conexe acestora să aibă de suferit;

– circuitul de zgură sud-american va suferi și el modificări, întrucât proprietarii turneului de la Memphis, din februarie, au vândut licența turneului de 500 către IMG, o companie care a anunțat că îl va muta, din 2014, la Rio de Janeiro, pentru a profita de interesul enorm pentru sport din Brazilia, țară care va găzdui atât Campionatul Mondial de fotbal din 2014, cât și Olimpiada din 2016. Toate aceste mutări vor trebui aliniate. Nu e, de asemenea, clar, dacă Sao Paulo va mai rămâne în calendar.

– tot legat de viitorul turneu de la Rio: cel mai probabil, Rafa Nadal va fi prezent la ediția inaugurală, mai ales în noul context, în care se pare că spaniolul se va concentra tot mai mult pe turneele pe zgură. Dacă acest scenariu va căpăta contur, atunci e ușor paradoxal: exact omul care s-a luptat pentru micșorarea sezonului va continua să joace în ceea ce vor constitui “prelungirile” acestuia.

– un alt paradox: deși menit să le ofere jucătorilor o vacanță mai mare, acest proiect riscă să comprime fantastic de mult sezonul. Practic, toate turneele mari se vor disputa pe un interval de nouă luni și jumătate! Dacă nu se va umbla la turneele la care prezența este obligatorie, atunci pauzele pentru un jucător de top vor fi extrem de rare și greu de găsit. Spre exemplu, una dintre pauze era, pentru mai toți jucătorii importanți, în februarie. Mutarea turneului de la Paris în această lună șterge această posibilitate.

– nu e prima oară când calendarul suferă modificări. Nu mai departe de acest an au existat câteva mutări de turnee, tocmai pentru a grăbi un pic finalul sezonului. Turneul de la București a fost printre cele mutate.

– nu e clar ce se va întâmpla cu calendarul WTA, care, pe alocuri, ar putea fi și el afectat.

Vouă cum vi se par aceste modificări? Inspirate sau nu?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi