Schimbare! George Cosac este noul președinte al Federației Române de Tenis. Ce ar trebui să facă?

Adrian Țoca | 22 februarie 2013

Schimbare! George Cosac este noul președinte al Federației Române de Tenis. Ce ar trebui să facă?

Foto: TennisFutures.ro

Pe cât de mică, pe atât de învolburată. Lumea tenisului românesc și-a văzut sfârșit, cel puțin pentru moment, un război intern lung, urât și punctat cu certuri mioritice, scandaluri și acuze pe toate laturile. Conducerea Federației a fost ținta acuzelor de tot felul, venite fie dinspre ‘opoziție’,  fie dinspre părinții copiilor și juniorilor, părinți pe cât de importanți, pe atât de nebăgați în seamă. Asta în ciuda faptului că ei formează o curea de transmisie vitală într-un mecanism prăfuit, învechit și, cel mai adesea, nefuncțional, și fără de care tenisul românesc ar duce-o, probabil, și mai greu. Punctul maxim al tuturor acestor dispute a fost acel boicot din Cupa Davis, survenit după ce Andrei Pavel a fost înlocuit din funcția de căpitan nejucător. Ulterior, lucrurile s-au mai calmat, măcar la suprafață, însă, împărțită în bisericuțe și tabere, suflarea tenisului de la noi și-a concentrat toate așteptările și speranțele în alegerile pentru postul de președinte al Federației Române de Tenis. Doi candidați principali: pe de o parte Ruxandra Dragomir, întruchipând, în viziunea multora, “sursa relelor” și George Cosac, fostul jucător de Cupa Davis, cel care și-a bazat discursul și campania pe un mesaj pozitiv, dar probabil mai greu de făcut decât un urcuș de munte pe vreme ploioasă: “reîntregirea familiei tenisului românesc”. Azi, după o amânare cu o lună față de data decisă anterior, s-au aruncat zarurile: Cu 124 de voturi, George Cosac a câștigat încă din primul tur, rezultat la care nu mai sunt multe de adăugat. 84 dintre delegații prezenți nu au votat pentru Cosac. El o va înlocui, așadar, pe Ruxandra Dragomir la șefia FRT, dar n-a ezitat, probabil în spiritul sloganului său electoral, s-o cheme alături de el pe viitor. 

“A fost o luptă foarte dură, dar plină de fair-play. Cred că cel mai bun a câştigat. Voi face tot ce depinde de mine să refacem familia tenisului românesc şi îl chem alături de mine şi pe Silviu Matei, dar şi pe fostul preşedinte Ruxandra Dragomir, care cu siguranţă ştie să piardă”, a spus noul șef al FRT, potrivit Mediafax. În ce privește mult-discutatul post de căpitan-nejucător? ”Este o întrebare venită prea devreme. Voi face tot ce este statutar, pentru că nu voi conduce singur”. 

La rândul ei, Ruxandra Dragomir a acceptat înfrângerea, dar n-a dat un răspuns invitației: “Nu este grea înfrângerea, pentru că nu m-am aşteptat să câştig, deşi mi-aş fi dorit. A fost o înfrângere destul de mare, încă din primul tur. Sper ca prioiectele aflate în derulare să fie continuate. Nu e o înfrângere gravă, totul a fost frumos, chiar dacă a fost greu”

Cosac a fost susținut de Ion Țiriac. Care a renunțat la funcția de ‘președinte de onoare’

În cursa pentru alegerile de azi, George Cosac a beneficiat de suportul moral și de influență al perechii Ion Țiriac – Ilie Năstase. Faimosul promotor i-a făcut însă o recomandare interesantă câștigătorului: “I-am spus că dacă în primele șase luni nu reușește, să renunțe. Dar cred că va face treabă”, a declarat, potrivit Mediafax, Țiriac. 

“Acum, cu alegerea lui Cosac, probabil că vor reveni cele 15 turnee futures şi mai sunt şi turneele challenger care reprezintă pâinea săracului, pentru că până acum jucătorii trebuia să meargă până la Buenos Aires pentru a obţine un punct. Cosac este un băiat tânăr, care le-a făcut pe toate, e un manager care ştie ce-i aia balanţă contabilă şi ce-i aia organizare. Depinde de vicepreşedinţii pe care îi va avea dacă are şi cu cine să facă treabă”, a mai spus Țiriac.

Acesta a renunțat azi la funcția de președinte de onoare al Federației, motivând că vrea să lase locul noii echipe de conducere și că postul ar trebui ocupat de “o persoană care nu e tenisman”.

Ce planuri are noul președinte?

George Cosac face deja parte din Federația Română de Tenis de ani buni, fiind vicepreședinte din 2008, deci ar trebui să n-aibă nevoie de prea mult timp de acomodare cu funcția. Mizele sunt numeroase, așteptările sunt și mai mari, iar Cosac spune că știe ce trebuie făcut. “Voi readuce sponsorii la FRT. Avem pregătite programe pentru atragerea copiilor şi părinţilor către acest sport şi suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru introducereea tenisului in şcoli. Intenţionăm să înfiinţăm 6 centre regionale proprii cu sprijinul autorităţilor locale şi vom demara un program prin care FRT, în parteneriat cu o firmă producătoare europeană de marcă, va asigura în următorii patru ani, 30 de structuri presostatice şi 30 de instalaţii de nocturnă pentru cluburile performante”, spunea el în momentul anunțării candidaturii. Principalul său obiectiv vizează însă adoptarea unui nou Statut. Pentru asta, Cosac vrea să le dea posibilitatea tuturor membrilor Federației să vină cu propuneri. Schimbarea Statutului, spune Cosac, ar permite, printre altele, eficientizarea activității Federației și o folosire mai eficientă a resurselor. El vizează și reducerea organigramei, pentru a mai elibera fondul de salarii.

Pentru cei care sunt interesați să lectureze statutul în forma lui actuală, îl puteți citi AICI

Cine este George Cosac?

Vreme de 9 ani prezență constantă în echipa de Cupa Davis a României, George Cosac a reușit un sfert de finală la dublu, alături de Dinu Pescariu, la Jocurile Olimpice din 1992. Cel mai bun loc în lume atins a fost 265, în octombrie 1995. E născut în 1968, la Constanța, a condus până acum clubul Dinamo Brașov și e vicepreședinte la CS Dinamo. Are peste 30 de titluri de campion național la diverse probe, iar ca antrenor l-a pregătit, printre alții, pe Andrei Pavel.

Ce credeți voi că ar trebui să facă agenda noului președinte?

Bani puțini, multe facțiuni, tensiune și multe alte probleme stringente. Dar, mai important ca orice, lipsa unei strategii coerente și eficiente la nivel de juniori. Cam astea sunt, de cele mai multe ori, problemele arătate cu degetul de pe margine. Paradoxal, chiar și așa, continuăm să trimitem mulți sportivi în topurile mondiale, la aproape toate categoriile. 

Ar fi mai interesant însă să aflăm părerea voastră legat de ce anume ar trebui să se numere printre prioritățile lui George Cosac. Știm că printre voi se numără multe persoane care fac parte din fenomen, într-un fel sau altul, și care au un insight de aproape, din interior. Așa că vă propunem să vă faceți auziți. Spuneți-ne voi care credeți că sunt problemele din structura tenisului românesc și ce ar trebui făcut pentru îmbunătățirea situației. Lăsați, la comentarii, ideile și părerile voastre și, în măsura în care se adună cât mai multe, le vom strânge și le vom publica într-un nou articol. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi